Princ Aleksandar Karađorđević na Ravnoj Gori odao počast generalu Mihailoviću

Datum:

Share post:

Princ Aleksandar Karađorđević posjetio je danas spomen kompleks na Ravnoj gori i odao poštu generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću i svim herojskim borcima Јugoslovenske vojske u otadžbini.

Povod posjete bila je 82. godišnjica otkako je u to vrijeme pukovnik Dragoljub Mihailović sa grupom od 25 oficira i vojnika došao na Ravnu goru i započeo gerilsku borbu protiv nacističke okupacije, saopšteno je iz Kancelarije prestolonasljednika.

Karađorđević je rekao da su se general Mihailović i njegovi vojnici borili na dva fronta, protiv dvije ekstremne ideologije, od kojih su obje u suprotnosti sa svakom vrijednosti na kojoj srpski narod stoji.

– Oni su svoje živote stavili na oltar otadžbine u borbi za pravdu i slobodu. Njihovom žrtvom Ravna Gora postala je važan simbol za svakog pravog rodoljuba u našoj zemlji – rekao je Karađorđević.

Odajući počast ovim herojima, kaže Karađorđević, svi su dužni da uvijek budu vjerni najvišim vrijednostima i idealima pravde, odanosti, jedinstva, poštenja i pravičnosti.

– Uvijek moramo da budemo svjesni koliko je tradicija Јugoslovenske vojske u otadžbini važna za našu zemlju, narod i istoriju – naveo je Karađorđević u svom govoru.

On je naveo da se sa Ravne gore iskra slobode i otpora okupaciji kao vatra širila po cijeloj zemlji.

– Iako su oni čija imena ovdje neću spominjati pokušali da oklevetaju generala Mihailovića, njegovo ime je ostalo slavno i zapamćeno sa velikom ljubavlju i poštovanjem. Isto su pokušali i sa imenom mog oca. Ali časni ljudi nikada nisu vjerovali u izmišljotine zapisane u „zvaničnoj“ diktiranoj istoriji, već su čuvali sjećanje na istinu. I istina je pobijedila, kao i uvijek – rekao je Karađorđević.

Okupljanje je počelo parastosom u crkvi Svetog Georgija, koji je predvodio arhimandrit Mihailo Biković, iguman manastira Јovanje, sa sveštenstvom Eparhije valjevske, a potom je uslijedio program i polaganje vijenaca ispred spomenika generalu Mihailoviću.

Princ Aleksandar Karađorđević je posjetio i muzej na Ravnoj gori, posvećen Јugoslovenskoj vojsci u otadžbini.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Ljubiša Petrović pozvao Viškovića i ministre Minića i Košarca na razgovor u Bijeljini o otkupnoj cijeni pšenice

Saopštenje Gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića prenosimo u cjelosti: "Gradonačelnik Bijeljine LJubiša Petrović je uputio poziv predsjedniku Vlade Republike Srpske...

VODE SRPSKE: Upozorenje – Mogućnost izlivanja bujičnih vodotoka zbog najavljenih čestih padavina i lokalnih nepogoda

Saopštenje JU "Vode Srpske" prenosimo u cjelosti: "Prema najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda do 12. juna se u cijeloj Republici...

GRADAŠČEVIĆ: Gradonačelnik Bijeljine se zahvalio na podršci – otkaz dobilo 3 Bošnjaka u Gradskoj upravi (foto)

Povodom uručenja otkaza 3 Bošnjaka u Gradskoj upravi Bijeljina, oglasio se i potpredsjednik Skupštine Grada Bijeljina i odbornika...

Petrović Vladi RS predao projekte i zahtjev za raspuštanje Skupštine Grada Bijeljina (foto)

Danas smo predali inicijativu za raspuštanje gradske skupštine grada Bijeljina nakon neuspjelog i sramnog referenduma koji je inicirala...