Princ Aleksandar Karađorđević na Ravnoj Gori odao počast generalu Mihailoviću

Datum:

Share post:

Princ Aleksandar Karađorđević posjetio je danas spomen kompleks na Ravnoj gori i odao poštu generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću i svim herojskim borcima Јugoslovenske vojske u otadžbini.

Povod posjete bila je 82. godišnjica otkako je u to vrijeme pukovnik Dragoljub Mihailović sa grupom od 25 oficira i vojnika došao na Ravnu goru i započeo gerilsku borbu protiv nacističke okupacije, saopšteno je iz Kancelarije prestolonasljednika.

Karađorđević je rekao da su se general Mihailović i njegovi vojnici borili na dva fronta, protiv dvije ekstremne ideologije, od kojih su obje u suprotnosti sa svakom vrijednosti na kojoj srpski narod stoji.

– Oni su svoje živote stavili na oltar otadžbine u borbi za pravdu i slobodu. Njihovom žrtvom Ravna Gora postala je važan simbol za svakog pravog rodoljuba u našoj zemlji – rekao je Karađorđević.

Odajući počast ovim herojima, kaže Karađorđević, svi su dužni da uvijek budu vjerni najvišim vrijednostima i idealima pravde, odanosti, jedinstva, poštenja i pravičnosti.

– Uvijek moramo da budemo svjesni koliko je tradicija Јugoslovenske vojske u otadžbini važna za našu zemlju, narod i istoriju – naveo je Karađorđević u svom govoru.

On je naveo da se sa Ravne gore iskra slobode i otpora okupaciji kao vatra širila po cijeloj zemlji.

– Iako su oni čija imena ovdje neću spominjati pokušali da oklevetaju generala Mihailovića, njegovo ime je ostalo slavno i zapamćeno sa velikom ljubavlju i poštovanjem. Isto su pokušali i sa imenom mog oca. Ali časni ljudi nikada nisu vjerovali u izmišljotine zapisane u “zvaničnoj” diktiranoj istoriji, već su čuvali sjećanje na istinu. I istina je pobijedila, kao i uvijek – rekao je Karađorđević.

Okupljanje je počelo parastosom u crkvi Svetog Georgija, koji je predvodio arhimandrit Mihailo Biković, iguman manastira Јovanje, sa sveštenstvom Eparhije valjevske, a potom je uslijedio program i polaganje vijenaca ispred spomenika generalu Mihailoviću.

Princ Aleksandar Karađorđević je posjetio i muzej na Ravnoj gori, posvećen Јugoslovenskoj vojsci u otadžbini.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

U nedjelju Radnik dočekuje Leotar, navijačka grupa slavi 24. rođendan (foto)

Saopštenje za javnost FK ’’Radnik’’ prenosimo u cjelosti: Nedjelja u 17.00č Radnik dočekuje Leotar, navijačka grupa slavi 24. rođendan Naš...

MILIČEVIĆ POTVRDIO: Američke (OFAC) sankcije ugasile račun SDS – naćemo rješenje

Jedini račun Srpske demokratske stranke preko kojeg je ova partija funkcionisala zbog sankcija je danas ugašen, čime je...

ZVANIČNO: Novi direktor “Elektro Bijeljine” Miograd Peranović (foto)

Na sjednici Nadzornog odbora koja je počela danas (petak, 29. mart 2024. godine) i koja je još u...

Juniori KMF ”Radnik MD Shop” pobjedama i stopama svojih starijih kolega

U 12. kolu Premijer futsal lige BiH, uzrast U-19, juniori KMF ’’Radnik MD Shop’’su gostovali u Brčkom, te...