U Bratuncu je danas obilježena 32. godišnjica stradanja 3.267 Srba u Srednjem Podrinju.

Obilježavanju godišnjice stradanja Srba u Srednjem Podrinju prisustvovao je prof.dr Mikajlo Lazić direktor Bolnice ’’Sveti Vračevi’’ Bijeljina, kao i predsjednik SNSD Bijeljina Bojan Savić.

-Istorijska težina jednog vremena je određena ljudima i događajima, a njegov značaj i veličina sjećanjem budućih generacija, rekao je tim povodom prim. dr Mikajlo Lazić.

-Žrtve čijim sjenima smo se danas poklonili su temelj. Temelj su našeg vremena i budućnosti naše d‌jece. Obavezni smo da sebe i sve što možemo damo kako bismo taj temelj nadgradili i sagradili najsigurniju kuću za sve buduće generacije. Samo tako će njihov zalog biti opravdan. A njihov zalog za naše vrijeme je bio ŽIVOT, kaže Lazić.

Za zločin nad Srbima u srednjem Podrinju do danas niko nije odgovarao.

Fotografije 600 ubijenih i poginulih Srba, većinom civila iz bratunačke i srebreničke opštine, sinoć su postavljene pored puta od Bratunca prema Srebrenici, kao svjedočanstva počinjenih zločina nad srpskim civilima na tom području.

Postavljanje fotografija organizovali su članovi organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih srpskih civila iz ove dvije opštine.

Patrijarh srpski Porfirije služiće u Bratuncu svetu liturgiju i pomen Srbima stradalim prije 32 godine u Birču i Srednjem Podrinju.

Blječevo, Gniona, Osmače, Potočari, Karno, Vijogor, Osredak, Čumavičje, Zalazje, Ratkovići, Brežani, Zagoni, Krnjiči, Sase, Zalazje, Magašiće, Ježeštica, Podravanje, Fakovići, Boljevići, Bjelovac, Sikirić, Kravica, Metaljka, Rupovo brdo, Bracan, Vandžići, Donja i Gornja Kamenica, Glođansko brdo, Kozjak, Maskalića potok, Široki put i Trešnjica samo su dio liste stratišta na području Srednjeg Podrinja i Birča na kojima su prije više od tri decenije na najsvirepiji način pobijene hiljade nedužnih pravoslavnih Srba, navedeno je u saopštenju Srpske pravoslavne crkve.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име