Smolućani su više od hiljadu godina saborovali na Spasov dan i uvijek na svom seoskom molitvištu. Ove godine, igrom sudbine ratnog vihora, koji im je odredio da od 1992. žive u rasejanju, „Sabor Smolućana“, upriličen je kroz „Smolućko sijelo“.

Tako je i ove godine po četvrti put njegovajući tradiciju, kuluturu, običaje, a radi očuvanja zavičajnog naslijeđa predaka, sinoć (petak, 19. jul 2024.) u Bijeljini u svečanom salonu ,,Grand“ održano “Smolućko sijelo“.

’’Smolućkom sijelu’’ je prisustvovao i v.d. direktora Elektro-Bijeljine Bojan Savić, koji je tom prilikom rekao da sudbina i stradanje naroda Smoluće, Tinje, Potpeća i okolnih sela mora biti vječno sjećanje na hrabrost, junaštvo i ponos Srba tog kraja, napominjući da ga sa sudbinama Smolućana vežu i lične kao i porodične priče.

-Danas, nakon više od tri decenije od probijanja obruča i čuvene bitke za Smoluću, mnogi od njihovih potomaka žive i rastu u Bijeljini koja ih je objeručke prihvatila, rekao je Bojan Savić.

Savić je na kraju izrazio veliko poštovanje UG ’’Smoluća’’ te im se zahvalio na pozivu da prisustvuje druženju Smolućana, Srba koje je rat naučio da bez sabornosti, vjere u sebe i svoje bližnje i poštenja nema budućnosti.

Sijelo, kroz zavičajno druženje, njeguje sabornost Smolućana i komšija i rodbine iz Tinje i Potpeća, Ozrena, Majevice, dijaspore i drugih srpskih krajeva i zemalja, a istome je prisustvovao i prim. dr Mikajlo Lazić v.d. direktora bijeljinske Bolnice. 

U Bijeljinu su na druženje stigli Smolućani sa svih strana svijeta. Okupili su se oko hiljadugodišnjih korijena i ognjišta, koje nose u srcima, mislima i na usnama. Na narodnom zboru u Bijeljini bilo je više od 600 Smolućana.

-Protekli Odbrambeno-otadžbinski rat je mnoge sudbine promijenio iz korijena, pa tako i sudbinu Bijeljine koja je od varošice danas grad sa preko 100.000 stanovnika. Postala je dom i divnim ljudima iz Smoluće koji su, ne svojoj voljom i pritisnuti ratnim dešavanjima, potražili spas u semberskoj ravnici, rekao je tom prilikom prim. dr Mikajlo Lazić.

Lazić podsjeća da nakon skoro 30 godina od ratnih dešavanja u Semberiji odrastaju nove generacije Smolućana koje i dalje gaje tradiciju svoje očevine.

-Hvala vam, dragi prijatelji, na pozivu da budem gost na tradicionalnom Smolućkom sijelu, kaže prim. dr Mikajlo Lazić, napominjući da mu je čast i zadovoljstvo slušati priče o čojstvu i junaštvu naših sugrađana porijeklom iz Smoluće, uz poruku da se iskreno nada da će Smolućani i u godinama koje su pred nama njegovati zavičajnu sabornost i čuvati sjećanje na rodni kraj.

– Našu radost i sabornost, želimo da podijelimo i sa našim komšijama i rodbinom sa kojima dijelimo i rodnu grudu Republike Srpske iz Bijeljine, Ugljevika, Brčkog, Doboja, Zvornika i drugih gradova i opština u zemlji i regionu sa kojima smo svili naša nova ognjišta, rekao je predsjednik UG ’’Smoluća’’ Brano Nikić.

„Smolućko sijelo“ je bilo protkano igrom i pjesmom, a svega ovoga ne bi bilo da Smolućani već dvije decenije nisu okupljeni oko Udruženja građana „Smoluća“, čije je Predsjedništvo i Upravni odbori, organizovalo saborno veče.

Za kraj je „pao“ dogovor da se i naredne godine, i u još većem broju, okupe na istom mjestu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име