Gotovo tri četvrtine izvoza iz BiH odlazi na jedinstveno evropsko tržište, a EU je u protekloj deceniji obezbijedila skoro dvije milijarde evra bespovratnih sredstava u pretpristupnoj pomoći Bosni i Hercegovini.

Rekao je ovo specijalni predstavnik i šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini, Johan Satler na otvaranju poslovne konferencije pod nazivom “Izazovi i budućnost poslovanja broj 3” u Banjaluci.

U svom obraćanju predstavnicima udruženja poslodavaca, javnih zvaničnika, akademske zajednice, institucija i stručnih organizacija, Satler je istakao mogućnosti koje pruža Plan rasta za Zapadni Balkan vrijedan 6 milijardi evra, uključujući snažniju ekonomsku integraciju sa Evropskom unijom i produbljivanje regionalnog integrisanja. Istovremeno je naglasio važnost reformi.

– Samo brzim i racionalnim usvajanjem i provođenjem ključnih reformi BiH će moći da se takmiči na evropskom tržištu, sa populacijom od blizu 450 miliona i BDPm od blizu 16 triliona evra u 2022. godini – naglasio je Satler.

Govoreći o konkretnim reformama, Satler je istakao da one trebaju uključiti transformativna pitanja poput elektronskog potpisa ili zakonodavstva u oblasti energetike koji će omogućiti kompanijama u BiH da ostanu konkurentne na evropskom tržištu.

Satler je naveo da su EU i njene države članice najveći trgovinski partner BiH, najveći izvor ulaganja i najveći pružalac pomoći.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име