Pedagoški fakultet u Bijeljini, otvaranjem studijskog programa za GIS analitičara u oblasti životne sredine, kadrovski i profesionalno je osposobljen da odgovori na izazove prirodnih hazarda na teritoriji Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. 

Sa punom odgovornošću možemo tvrditi da naš fakultet, kao pravno lice, ima potencijal da bude aktivan akter i nosilac projekta u unapređenju analize i predikcije hazarda, koristeći savremenu GIS tehnologiju, daljinsku detekciju, kao i numeričke i statističke metode. 

Kartiranje podložnosti klizištima 

Koristite GIS da identifikujete oblasti sklone klizištima na osnovu faktora kao što su nagib terena, tip zemljišta, pokrivenost tla i padavine. Analizirajte istorijske događaje klizišta i preklopite ih sa ovim faktorima kako biste predvideli buduće rizične zone. 

Procena štete nakon klizišta 

Kreirajte GIS projekat koji koristi satelitske snimke ili podatke sa dronova za procenu i mapiranje obima štete nakon događaja klizišta. Uporedite slike pre i posle događaja da kvantifikujete pogođena područja. 

Predikcija putanja tokova otpada 

Modelirajte potencijalne putanje tokova otpada koristeći GIS i digitalne modele terena (DEM). Uključite podatke kao što su nagib terena, intenzitet padavina i karakteristike zemljišta kako biste simulirali moguće rute tokova otpada u planinskim regionima. 

Mapiranje rizika za zajednice blizu padina 

Razvijte kartu rizika za zajednice koje se nalaze blizu strmih padina. Kombinujte podatke o nadmorskoj visini, analizu stabilnosti padina i blizinu raselina ili reka kako biste procenili nivo pretnje i potencijalne evakuacione rute. 

Mapiranje uticaja promene upotrebe zemljišta na rizik od klizišta 

Koristite istorijske podatke o upotrebi zemljišta u GIS-u kako biste analizirali kako su promene u pokrivenosti tla (npr. krčenje šuma, urbanizacija) povećale ili smanjile rizik od klizišta u određenom regionu.  

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име