Prije 27. godina ubijen je stari svat na Baščaršiji (video)

Datum:

Share post:

Kriminalac i bivši pripadnik Zelenih beretki Ramiz Delalić Ćelo pucnjem iz pištolja ubio je tada mladoženjinog oca Nikolu Gardovića i ranio sveštenika Srpske pravoslavne crkve Radenka Mikovića.
 
Čitav događaj odigrao se nakon venčanja Milana Gardovića i Dijane Tambur u hramu Preobraženja Gospodnjeg u Novom Sarajevu. Nakon venčanja povorka sa svatovima se uputila u Dom svete Tekle u dvorištu Stare crkve na Baščaršiji, gde je trebalo da bude svadbeni ručak.
 
U svatovskoj koloni je bilo stotinak svatova koji su parkirali svoja vozila kod Vijećnice, gde se nalazio najbliži parking Staroj crkvi.
 
Nakon što su parkirali putnička vozila kod Vijećnice, svatovi su peške krenuli ka Staroj crkvi. U neposrednoj blizini prilikom ulaska svatovske kolone u dvorište Stare crkve, pored svatova se zaustavilo belo putničko vozilo marke u kome su se nalazila četiri kriminalca, među kojima je bio Ramiz Delalić zvani Ćelo.
 
Oni su izašli iz kola i nasrnuli na mladoženjinog oca starog svata Nikolu Gardovića, koji je nosio barjak. Ramiz Delalić je pokušao da Gardoviću oduzme zastavu Srpske pravoslavne crkve nakon čega je došlo do komešanja. Delalić je izvadio pištolj i smrtno ranio Gardovića, dok je njegov saučesnik ranio sveštenika SPC Radenka Mirovića, ali zastava je sačuvana.
 
Zločinci su pobegli. Nikola Gardović je preminuo nekoliko minuta kasnije u kolima hitne pomoći. Pored počinioca ubistva Ramiza Delalića zvanog Ćelo, svedoci su kao napadače i saučesnike napada ubistva prepoznali i Suada Šabanovića iz Zvornika, Muhameda Švrakića, sina osnivača Zelenih beretki Emina Švrakića. Četvrti napadač je Taib Torlaković, koji je kao i Ramiz Delalić Ćelo, nakon rata ubijen u mafijaškom obračunu u Sarajevu. Ramiz Delalić je odmah nakon početka ratnih sukoba u Sarajevu postao komandant Devete muslimanske brdske brigade Armije BiH, a od Alije Izetbegovića je za zasluge primio pištolj sa posvetom.
 
Delalić je kasnije javno priznao ubistvo u jednoj TV emisiji i naglasio da je to bio "muslimanski patriotski akt". Kao odgovor na ovo ubistvo, naoružani Srbi su iste večeri podigli barikade po Sarajevu, a od 1. do 5. marta podigli su barikade i u drugim gradovima. Muslimani su kontrolisali centar Sarajeva, dok su Srbi kontrolisali ostatak grada, kao i uzvišenja oko njega.
 

 
Karadžić i Izetbegović su dva dana posle ubistva održali sastanak i saglasili da red u gradu održavaju mešovite patrole JNA i policije. Međutim, to nije potrajalo i sukobi su nastavljeni.
 
Ramizu Delaliću i njegovim saučesnicima je više puta suđeno a u međuvremenu je Delalić hapšen pa puštan, bežao u Tursku, vraćao se u Sarajevo… Na kraju Delalić, rodom iz Priboja je ubijen u Sarajevu 27. juna 2007. godine, oko 23.30 časova. Policija Federacije BiH je izjavila da je ubistvo bilo deo obračuna kriminalaca u Sarajevu.
 
Za saučesništvo u ubistvu su optuženi Suad Šabović i Taib Torlaković. Taib Torlaković je ubijen u obračuni kriminalaca u Sarajevu, tako da nije prisustvovao suđenju, a Suad Šabović se tokom suđenja nalazio u Italiji, te je amnestiran.
 
Izvor: kurir.rs
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

LOPARE: KOLO SRPSKIH SESTARA “MATI ANGELINA SRPSKA“ PROSLAVILO KRSNU SLAVU (foto)

Kolo srpskih sestara iz Lopara je obilježilo svoju krsnu slavu - Prepodobna mati Angelina Srpska. Tim povodom u hramu...

Kombajn oborio Ginisov rekord u žetvi pšenice

Poboljšane performanse New Holland kombajn CR8.90 Revelation su doprinijele ovom rekordu. Kompanija New Holland još jednom se upisala na...

Prva Liga Srpske: Glišić šokirao Zvijezdu 09, Rudar Prijedor okrenuo u nastavku

Kozara je šokirala Zvijezdu 09 i odnijela bod sa gostovanja. Ekipa iz Etno sela Stanišić je vodila 1:O sve...

SVRAKIN BLUZ URSULE JOVIĆ i porijeklo iz Broca – zaseok Jelaz

SVRAKIN BLUZ URSULE JOVIĆ i porijeklo iz Broca – zaseok Jelaz Glasoviti film Australija reditelja Baza Lurmana, romantična epska...