Prije 18 godina POGINUO ratni komandant MITAR MAKSIMOVIĆ MANDO (foto,video)

Datum:

Share post:

Za svoje boračke zasluge 1993. godine je proglašen za četničkog vojvodu.

Mitar Maksimović Mando bio je četnički vojvoda, komandant jedinice Mandini lavovi u sastavu Vojske Republike Srpske i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske za opštinu Ugljevik, poginuo je u saobraćajnoj nesreći 27. decembra 2002. godine u Dvorovima kod Bijeljine.

Mando je rođen u selu Donje Zabrđe kod Ugljevika 1963. godine. 

Prije rata je bio strastveni ljubitelj fudbala i igrao u lokalnom klubu "Majevica" iz Zabrđa. Njegove kvalitete tada primejćuje i dosta poznatiji "FK Rudar" iz Ugljevika. Inače, vojvoda Maksimović je bio i veliki navijač Crvene Zvezde.

TESTNA REKLAMA

Vojvoda Mitar Maksimović Mando

Po otpočinjanju ratnih dejstava u RSK, kao dobrovoljac odlazi u Knin 26. septembra 1991. godine i postaje borac Prve benkovačke brigade. Istakavši se svojom hrabrošću tokom borbi za Knin i Benkovac, dobija unapređenje u komandira čete. U rodni kraj se vraća poslije devet mjeseci, kada muslimani napadaju Ugljevik. Osvojio je relej Stolice na Majevici, 10. aprila 1992. godine, a potom formira elitnu borbenu grupu "Obilići". Posle nekog vremena Mandina jedinica za brza dejstva preimenuje se u "Mandini lavovi". Jedinica je u svom sastavu imala i do 600 boraca. "Mandini lavovi" imali su 52 poginula i 180 ranjenih boraca.

Jedinica obilazi i mnoga druga bojišta, sem Majevičkog. Istakla se u oslobađanju koridora, tačnije u borbama za Brčko, borbama na Ozrenu i mnogim drugim.

Za svoje boračke zasluge, 13. maja 1993. Mitar Maksimović je proglašen za četničkog vojvodu od strane Vojislava Šešelja. Mando je, između ostalog, odlikovan i Ordenom Miloša Obilića.

Na petogodišnjicu smrti mu je podignuta spomen-bista u centru Ugljevika.

Baja Mali Knindža, veliki Mandin prijatelj, na albumu "Gluvi barut" objavio je pesmu "Prepelica" koja je posvećena Mitru Maksimoviću Mandi.

U Ugljeviku su 5. maja 2019. godine prilikom obilježavanja Dana Specijalne jedinice Vojske Republike Srpske “Mandini lavovi” članovi Udruženja “Mandini lavovi” otkrili spomen ploču na ugljevičkom dijelu Majevice

gdje je postavljen i jarbol sa srpskom zastavom.

“Insisistirali su da se ovaj jarbol podigne zbog njegove veličine, a on predstavlja simbol slobode srpskog naroda i Republike Srpske”.

Jarbol na “Đurinom štabu” visok je 19 metara. Ovo mjesto je specifično i istorijski značajno jer su se tu za vrijeme Drugog svjetskog rata sukobili četnici i partizani. Na taj sukob podsjeća spomenik podignut znanim i neznanim poginulim vojnicima. 

Vojvoda Mando je za sobom ostavio suprugu Ljiljanu, kćerku Božanu i sina Dušana.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

DRAGIŠA KATIĆ KALE: Jedan o mlađih sinonima FK “Proleter“ Dvorovi

Jedan o mlađih sinonima FK “Proleter“ Dvorovi. Dugogodišnji igrač, kapiten, trener i direktor stadiona u Dvorovima, omiljen, poštovan...

ŠAROVIĆ: SDS na izbore izlazi pod sloganom “Živjećeš bolje“

Srpska demokratska stranka na predstojeće izbore izlazi sa sloganom „Živjećeš bolje“, saopštio je ovo danas na konferenciji za...

MALETIĆ: Savo Bakajlić preko Nedžada Biće koji ima “SAKSIJU ZEMLJE“ i federalnih udruženja hoće nemire u Srpskoj

Zoran Maletić, pomoćnik ministra za poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, komentarišući današnju konferenciju za medije Udruženja poljoprivrednika "Sela...

Savo Bakajlić traži ostavku Gradonačelnika Bijeljine i raspuštanje Skupštine (video)

Predsjednik Udruženja „Sela Semberije i Majevice“, Savo Bakajlić, danas je održao konferenciju za medije na kojoj je zatražio...