Prijava protiv poslanika Nešića na koju on nema komentar

Datum:

Share post:

Centralnoj izbornoj komisiji BiH podnesena je prijava protiv poslanika DNS u Predstavničkom domu BiH Nenada Nešića zbog sumnje u obavljanje nespojivih funkcija.

Naime, Nešić je istovremeno v.d. direktora Javnog preduzeća „Putevi Republike Srpske“, što podnosioci ove prijave smatraju nezakonitim. Prijavu su podnijele anonimne osobe, ali naši izvori tvrde da se sumnja u Nešićeve stranačke kolege koji nisu oduševljeni njegovom duplom funkcijom.

-Poštovani, nakon sprovedenih opštih izbora u BiH 2018. godine kandidat za poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH  iz Republike Srpske, Izborna jedinica tri i nosilac liste ispred Demokratskog narodnog saveza Nenad Nešić, nakon završenog prebrojavanja glasova osvojio je poslanički mandat u ovom zakonodavnom tijelu. Dana 6. novembra 2018. godine Centralna izborna komisija  uručila je uvjerenje o dodjeli mandata Nenadu Nešiću, koji je taj mandat prihvatio i tako počeo da obavlja dužnost poslanika u PDPSBiH – piše u prijavi.

Kako se navodi, prije prihvatanja pomenutog mandata, a i nakon toga Nenad Nešić obavlja i funkciju v.d. direktora JP „Putevi RS“ na kojoj je imenovan od strane Nadzornog odbora preduzeća 25. juna 2016.

TESTNA REKLAMA

-S obzirom da Izborni zakon BiH reguliše nespojivost istovremenog obavljanja neposredne izabrane dužnosti poslanika i obavljanja funkcije  izvršnog organa vlasti u javnom preduzeću, ovom prilikom obavještavamo Centralnu izbornu komisiju o postojećoj nepravilnosti. S tim u vezi smatramo da ste obavezni pokrenuti zakonom propisanu proceduru i naložiti Nenadu Nešiću da gore opisane nepravilnosti otkloni u smislu podnošenja ostavke na funkciju v.d. direktora „Puteva RS“ ili da Centralna izborna komisija u zakonskom roku u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH  donese odluku o prestanku mandata Nenadu Nešiću zbog nespojivosti funkcija koje obavlja – navodi se u prijavi.

Nenad Nešić je u izjavi za Srpskainfo rekao da nema informaciju da je podnesena prijava protiv njega. Na pitanje da li obavlja nespojive funkcije, kratko je rekao: „Nemam komentar“.

U „Putevima Republike Srpske“ su za Srpskainfo rekli da je Nadzorni odbor imenovao Nešića za vršioca dužnosti direktora tog preduzeća na sjednici održanoj 30. oktobra 2017. i da mu mandat traje do izbora direktora na osnovu javnog konkursa, a u skladu sa Statutom JP „Putevi RS“.

U CIK BiH nismo uspjeli da dobijemo komentar u vezi sa prijavom, pa nismo saznali da li su oni ti koji treba da se bave slučajem Nešić ili Komisija za sukob interesa koja tek treba da bude formirana od poslanika i delegata novog saziva Parlamentarne skupštine BiH.

Naime, situacija u kojoj se nalazi Nešić preciznije je definisana Zakonom o sukobu interesa BiH u kome piše da izabrani zvaničnici, u koje spadaju i parlamentarci BiH, za vrijeme obavljanja javne funkcije i šest mjeseci nakon prestanka obavljanja te funkcije, ne mogu biti članovi upravnog odbora, nadzornog odbora, skupštine, uprave ili menadžmenta, niti biti u svojstvu ovlaštene osobe u javnom preduzeću.

Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Bijeljinski Radnik pobijedio Ljubić

Ekipa Radnika je tek u trećem kolu krenula u novom šampionatu Republike Srpske. Kasnili su oni sa pripremama,...

WhatsApp olakšao korišćenje aplikacije na Windowsu

Nova WhatsApp aplikacija za Windows više ne zahtjeva linkovanje sa telefonom kako bi se slale, primale i sinhronizovale...

U Bijeljini rođene ČETIRI BEBE

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođene su tri djevojčice i jedan dječak. Broj...

Današnje CIJENE voća, povrća i cvijeća na ZELENOJ PIJACI u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Zelenoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA 0 KROMPIR kg 1,00-1,50 KM 1 MLADI KROMPIR kg 1,50 KM 2 CRNI LUK kg 1,00-1,50 KM 3 BIJELI LUK kg 8,00 KM 5 PASULJ kg 4,00-5,00 KM 6 PAPRIKA...