PRIJAVA na zdravstveno osiguranje moguća i nakon 29. februara

Datum:

Share post:

Svi građani koji su ranije po osnovu nezaposlenosti bili prijavljeni na zdravstveno osiguranje, a koji još nisu regulisali svoj status po novim propisima, moći će i nakon 29. februara da se prijave na zdravstveno osiguranje u svim našim poslovnicama, saopštio je danas Fond zdravstvenog osiguranja RS.

Izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranju RS omogućile su da građani koji su po osnovu nezaposlenosti bili prijavljeni na zdravstveno osiguranje do 29. februara po automatizmu imaju osiguranje, ali to ne znači da nakon tog roka građani neće moći da ostvare mogućnost prijave na zdravstveno osiguranje.

– Čak naprotiv, riječ je o procesu koji u kontinuitetu traje, što znači da će Fond građane koje donesu potrebnu dokumentaciju i nakon tog perioda, uredno prijavljivati na zdravstveno osiguranje – ističu iz Fonda.

Ono što je najvažnije, dodaju, jeste da su ovim zakonom, kao i podzakonskim aktima Fonda zaštićene najugroženije kategorije ljudi, odnosno oni kojima je u kontinuitetu potrebna zdravstvena zaštita i koji se po osnovu bolesti ili posebnog društvenog statusa (djeca,  trudnice, porodilje, stariji od 65 godina, oboljeli od malignih bolesti, dijabetesa i slično)  prijavljuju na zdravstveno osiguranje.

– Dakle, ova kategorija građana zdravstvenu zaštitu ostvaruje u kontinuitetu, jer da bi se po osnovu bolesti prijavili na zdravstveno osiguranje, bitno je da donesu nalaz i mišljenje doktora odgovarajuće grane medicine – navodi se u saopštenju Fonda.

TESTNA REKLAMA

Uskoro elektronski pristup podacima Poreske uprave

Kada su u pitanju “lica bez prihoda” za koje je potrebna potvrda Poreske uprave o visini oporezivih prihoda za sve članove domaćinstva, iz Fonda ističu da će građani i nakon 29. februara moći da se na zdravstveno osiguranje prijave po ovom osnovu, ukoliko pripadaju ovoj kategoriji.

– Fond u saradnji sa Poreskom upravom RS radi na elektronskom pristupu bazi podataka Poreske uprave o visini primanja koji se kao lica bez prihoda prijavljuju na zdravstveno  osiguranje i koja bi naredne sedmice trebalo da bude dostupna našim radnicima. To znači da će samo određeni radnici Fonda, u skladu sa zaštitom ličnih podataka, imati pristup bazi podataka Poreske uprave kako dobijanje zdravstvenog osiguranja ne bi zavisilo od brzine dobijanja potvrde Poreske uprave – ističu iz Fonda, dodajući da je ovo, ipak, privremena mjera kojom Fond izlazi u susret osiguranicima, jer se na potvrde o visini primanja nešto duže čeka, ali da su građani i dalje dužni da donesu potvrdu iz Poreske uprave RS kako bi potvrdili svoj status „lice bez  prihoda“.

Licima bez prihoda se, inače, smatraju osobe čiji dohodak po članu zajedničkog domaćinstva ne prelazi iznos najniže plate u Republici Srpskoj, što je trenutno 520 KM.

Gdje su sve dostupne informacije o osiguranju

Podsjećamo da je Fond preuzeo na sebe obavezu prijave više od 200.000 građana koji su po osnovu nezaposlenosti bili prijavljeni na zdravstveno osiguranje.

Međutim, za razliku od ranije kada su građani morali da odlaze prvo u Zavod za zapošljavanje sa određenom dokumentacijom,  pa u Fond da ovjere zdravstvenu knjižicu, sada je proces prijave na zdravstveno osiguranje na jednom mjestu, ističu iz Fonda zdravstvenog osiguranja.

-Takođe, Fond je početkom ove godine pripremio detaljnu informaciju sa spiskom dokumentacije koja je potrebna za prijavu na osiguranje koja je dostupna na internet stranici Fonda, u svim našim poslovnicama,  kao i na zvaničnim društvenim mrežama Fonda, a proslijeđena je i ostalim relevatnim institucijama u ovom procesu poput Zavoda za zapošljavanje RS. Pored toga, građanima su, takođe, na raspolaganju i zaštitnici prava, koje mogu potražiti u svim poslovnicama Fonda ili na neki od brojeva telefona koji su jasno naznačeni na internet stanici Fonda – poručuju iz službe za odnose s javnošću Fonda.

Podsjećaju i da osiguranici koji su na zdravstveno osiguranje od ranije prijavljeni po nekom drugom osnovu, koji nije bio nezaposlenost, i dalje ostaju prijavljeni na osiguranje po tom osnovu i za njih nema promjena.
 

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Obilježena slava Grada Bijeljina (foto)

Grad Bijeljina danas je proslavio krsnu slavu Svetog Pantelejmona, zaštitnika Grada. U sklopu programa, prije prazničnog bogosluženja, prisutni su...

U septembru počinje izgradnja dva auto-puta u RS

Prvi radovi na auto-putu Prijedor-Banjaluka počeće 2. septembra, a petnaestak dana kasnije krenuće i izgradnja dionice Bijeljina-Rača, čime...

Fijakerijada povodom slave Grada Bijeljina

Na Gradskom trgu u Bijeljini, danas je povodom slave Grada Bijeljina održana fijakerijada u organizaciji Konjičkog kluba „Semberija“...

Narednih dana u RS će pojeftiniti gorivo

Na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj benzin će narednih dana pojeftiniti do 12, a dizel do osam feninga...