„Rad sa studentima nije samo posao, već poziv koji nosi sa sobom veliku odgovornost i privilegiju“, kaže Ognjen Rankić, do nedavno student sa najboljim prosjekom ocjena u svojoj generaciji, a sada asistent na Fakultetu poslovne ekonomije Bijeljina. U nastavku slijedi priča o njemu.

Možete li nam se ukratko predstaviti?

Zovem se Ognjen Rankić, rođen sam u Bijeljini 30. 07. 2000. godine, gdje sam odrastao i pohađao Osnovnu školu „Vuk Karadžić“. Imajući u vidu moje interesovanje za oblast ekonomije, krenuo sam u Ekonomsku školu u Bijeljini, konkretno smjer Poslovno-pravni tehničar. Nakon toga, izabrao sam nastaviti svoje obrazovanje na Fakultetu poslovne ekonomije u Bijeljini, fokusirajući se na smjer Poslovna informatika. Diplomirao sam na Fakultetu poslovne ekonomije, sa posebnim priznanjem kao student generacije, a trenutno sam zaposlen kao saradnik u nastavi, obavljajući dužnost asistenta i vodeći vježbe na svim godinama osnovnih akademskih studija.

Koje su to oblasti Vašeg interesovanja?

U potrazi za novim putevima u oblasti znanja i profesionalnog usavršavanja, sada se nalazim na master studijama Fakulteta poslovne ekonomije, usmjeren prema istraživanju marketinga i digitalne ekonomije. Ova prilika ne samo da mi pruža mogućnost da produbim svoje razumijevanje modernih poslovnih trendova, već i da doprinesem akademskoj zajednici kroz svoje istraživačke napore i angažman u nastavi.

Kada je riječ o ekonomiji, šta je to što Vas privlači i inspiriše?

Ono što me najviše privlači kod ekonomije je njen širok spektar primjena i uticaj na svaki aspekt društva. Ekonomija nije samo proučavanje novca i tržišta, već i analiza kompleksnih međusobnih odnosa, politika i trendova koji oblikuju naše svakodnevne živote. U njoj vidim mjesto gdje teorija susreće praksu, gdje se kritičko razmišljanje kombinuje sa kreativnošću kako bi se donijele odluke koje utiču na milione ljudi. Osim toga, ekonomija mi pruža priliku da istražujem i razumijem globalne probleme i izazove. Rad u ovoj oblasti me motiviše da budem informisan, analitičan i proaktivan u pronalaženju rješenja za kompleksne društvene i ekonomske probleme. Ovo mi daje snagu i motivaciju da nastavim dalje, čak i u najizazovnijim situacijama.

Da li je obrazovanje uticalo na formiranje Vaše ličnosti?

Proces obrazovanja predstavlja ključnu tačku mog ličnog i profesionalnog razvoja. Kroz godine učenja, istraživanja i akademskih izazova, stekao sam dragocjena znanja, vještine i perspektive koje su me oblikovale kao osobu i pripremile za nadolazeće izazove. Kroz predavanja, seminare, projekte i rad sa mentorima, razvio sam svoje analitičke sposobnosti, kritičko razmišljanje i sposobnost rješavanja problema. Svaka akademska prepreka koju sam savladao bila je korak naprijed ka izgradnji visokog stepena samopouzdanja i samosvijesti. Osim toga, trenutni posao me naučio važnosti timskog rada, komunikacije i saradnje. Kroz grupne projekte, debatne vježbe i diskusije, naučio sam kako efikasno predstaviti svoje ideje, ali i kako cijeniti i poštovati mišljenja drugih. Ova iskustva su me pripremila za rad u dinamičnom okruženju gdje timski rad igra ključnu ulogu u postizanju uspjeha.

Da li Vas posao koji radite čini srećnim i zadovoljnim?

U svom radu kao saradnik u nastavi pronalazim duboko zadovoljstvo i ispunjenje. Smatram da je edukacija ključna za lični i profesionalni razvoj pojedinca, te se ponosim što mogu biti dio tog procesa. Rad sa studentima nije samo posao, već poziv koji nosi sa sobom veliku odgovornost i privilegiju. Svaki dan imam priliku uticati na budućnost mladih ljudi, osnažujući ih znanjem i podstičući ih da ostvare svoje potencijale. Smatram svoj posao plemenitim jer doprinosi izgradnji boljeg društva i zajednice. Obrazovanje nije samo alat za sticanje znanja, već i sredstvo za promjenu svijeta nabolje. Kroz obrazovanje, studenti stiču ne samo akademske vještine, već i vrijednosti poput tolerancije, poštovanja i solidarnosti, koje su temelj građanskog društva. Stoga se osjećam privilegovanim što mogu biti dio ovog procesa transformacije i doprinijeti stvaranju bolje budućnosti za sve nas.

Po čemu ćete pamtiti studentske dane?

Moji studentski dani su za mene bili vrijeme otkrivanja, rasta i neprocjenjivih iskustava. Svaki dan na fakultetu bio je prilika za nova saznanja, prijateljstva i izazove koji su oblikovali moje akademske i lične puteve. U tim danima sam naučio mnogo više od samih predmeta koje sam studirao. Naučio sam važnost upornosti i samodiscipline, kako bih postigao svoje ciljeve. Iskusio sam rad pod pritiskom rokova i obaveza, što me naučilo organizaciji vremena i prioritizaciji. Cjelokupni postupak mi je ukazao na važnost balansa između akademskog i društvenog života, te značaj održavanja zdravih međuljudskih odnosa.

Koja je Vaša poruka sadašnjim i budućim studentima?

Budućim studentima poručujem da hrabro koračaju prema svojim snovima. Svaki san, ma koliko velik ili dalek izgledao, može postati stvarnost uz predan rad, strpljenje i vjeru u sebe. Neka vas vaši ciljevi vode i inspirišu da svakog dana budete bolji nego što ste bili juče. Studiranje donosi mnogo izazova, ali isto tako i mnogo prilika za lični i profesionalni razvoj. Nemojte se obeshrabriti pred preprekama koje se mogu naći na vašem putu. Svaki uspon i svaki pad su prilika za učenje i rast. Važno je da ostanete fokusirani na svoje ciljeve i da ne odustajete čak ni kada se čini da je put težak.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име