PRIBOJ KOD LOPARA: Proje i pogače iz Anđelkove vodenice probao i Đoković (foto)

Datum:

Share post:

Na ovogodišnjem 18. međunarodnom sajmu poljoprivrede „Interagro 2019“ posebnu pažnju posjetilaca plijenio je štand Anđelka Delića, vodeničara iz Priboja, čije je brašno, kako za portal Dešavanja u Bijeljini Anđelko kaže, stiglo i do udaljenih svjetskih merdijana, a pogaču i đakonije od brašna iz njegove vodenice kušale su i sportske veličine, kao što je teniser Novak Đoković, teniserka Andrea Petković.

Anđelko kaže da je priča o brašnu iz njegove vodenice već postala dio urbane legende. Brašno iz Anđelkove  vodenice kupovali su i članovi Ruske Dume, nakon što su probali uštipke koje je Anđelko lično pripremao.
Anđelko Delić
„ Cijeli jedan dan mijesio sam sajamske proje i pogače od bijelog i žutog kukuruznog, od pšeničnog integralnog brašna, od raževog brašna. Na sajam sam donio i novi kukuruz,  „brzohod“ i „bosančić“, autohtone sorte domaćeg kukuruza. Najslađa proja je od ovih domaćih sorti. Ne rodi obilno. Uglavnom, dobijem od 250 do 300 kilograma kukuruza po dunumu. To je tri puta manji prinos od hibridnih sorti. U mojoj vodenici potočari, zvanoj „Brzava“, na rječici Janji, u Priboju, mogu to slobodno reći, melje se najslađe i najkvalitetnije kukuruzno i pšenično brašno. Na sajam sam došao sa mojim Majevičanima“.

Anđelko, kaže da mu u vodenici pomažu sinovi Bogosav i Ivan.Često mu pomognu i na njivi i u vodenici. Anđelko je na njih prenio radne navike, životne mudrosti, ljubav prema životu na selu, prema vodenici i svome rodu. Anđelko od države, kako kaže, za ove mlađe naraštaje očekuje konkretnu pomoć u povoljnim kreditima za nabavku mehanizacije.
„ Mi smo iz rata izašli osiromašeni i raskućeni. Dugoročnim, povoljnim  kreditima mladi treba da nabave novu mehanizaciju, opremu, alate za obradu zemljišta.  Sada je država na potezu“, rekao je za portal Dešavanja u Bijeljini, Anđelko Delić, vodeničar iz Priboja kod Lopara.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

SNSD BIJELJINA: Trivićka i Šarović žive u virtuelnom svijetu

Reagovanje SNSD Bijeljina prenosimo u cjelosti: "Gradski odbor SNSD Bijeljina izražava ozbiljnu zabrinutost da su i Mirko Šarović i...

Dunja Vukšić iz BK “Radnik“ Bijeljina na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu u Turskoj

Bokserska nada Dunja Vukšić iz BK "Radnik" Bijeljina predstavljaće Bijeljinu i Republiku Srpsku na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu u...

Produženo vrijeme brisanja poruke na WhatsAppu

Ukoliko se nađete u situaciji da ste na WhatsAppu poslali neku neprikladnu poruku pogrešnoj osobi, sada ćete imati...

AGRO SAVJET: Kada i kako se vrši skidanje lišća paradajza

Oplodnja i skidanje lišća paradajza – Početno skidanje lišća paradajza obično se vrši kada biljka pređe metar visine.  U...