Presretači na putevima Srpske za nekoliko dana

Datum:

Share post:

Saobraćajna policija i dual radari više neće biti jedini koji vrebaju vozače koji prave saobraćajne prekršaje. Za nekoliko dana kontrolama na putevima Republike Srpske pridružuju se i presretači, dva neobilježena vozila opremljenja da evidentiraju sve prekršaje, potvrđeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.
 

"Uređaji su ugrađeni u dva neobilježena policijska vozila i posjeduju funkciju kontrole brzine kretanja vozila u stacionarnom mogu, u pokretu i video režimu, a vozilima će upravljati policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske," saopšteno je iz MUP-a RS. 

Uz njih ne postoji gotovo ni jedan način da se vozači međusobno upozore na kontrolu na putevima. Jedini način da se izbjegnu kazne je poštovanje saobraćajnih pravila.

Vajber grupe u kojima vozači jedni druge upozoravaju na policijske kontrole koje se nalaze na putevima i međusobno blicanje kao znak upozorenja da je policija na putu, sada više neće biti ni od kakve koristi. Presretači su neprepoznatljivi, a kada jedno takvo vozili prođe pored vas, sve je već snimljeno, a prekršaj je identifikovan.

Ako smanjite prosječnu brzinu kretanja za samo jedan kilometar na čas, smanji se broj nesreća za tri odsto, pokazuju mjerenja Agencije za bezbjednost saobraćaja. Najviše nesreća bilježi se upravo u ljetnim mjesecima, a presretači pomažu da vozači obrate više pažnje na brzinu, kažu iz agencije. 

TESTNA REKLAMA

"To su jednostavno radarski uređaju koji se nalaze u neobilježenim vozilima koja se kreću u saobraćajnicama duž Republike Srpske, kao i sva druga vozila, a usput snimaju brzine vozila koje dolaze u susret ili eventualno vozila koja pretiču to vozilo i memorišu naravno sve prekršaje, dokumentuju sve prekršaje, znači fotografija, video zapis, lokacija, registarske tablice itd," kaže Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske. 

Građani smatraju da presretači mogu doprinijeti boljoj bezbjednosti u saobraćaju, kako vozačima, tako i pješacima.

"U svim normalnim zemljama presretači postoje." 
"Ja nisam vozač, ali muž mi je vozač, i smatram da će to za moju unučad i djecu doprinijeti za bezbjedniji saobraćaj."
"Mislite li da će vozači sada kada ovo znaju obratiti malo više pažnju na brzinu? Hoće sigurno, jer znaju da će to biti kazne velike," rekli su anketirani građani. 

Ukupna cijena oba presretača je 180 hiljada maraka, a novac je izdvojen iz posebnog fonda na koji se uplaćuje jedan odsto od obaveznog osiguranja vozila u saobraćaju.

Izvor: atvbl.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

LOPARE: PARASTOSI U JABLANICI I NA GRABIKU

U selu Jablanica kod Lopara služeni su parastosi za poginule borce proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata iz ove mjesne zajednice. Parastosi...

EVIDENCIJA PREKIDA ISPORUKE ELEKTRIČNE ENERGIJE ZA DAN 21. i 22. 08.2022. god.

Datum RJ/Poslovnica Elektroenergetski objekat   Područje bez napajanja   Razlog prekida isporuke Vrijeme prekida isporuke Početak    Završetak 21.08.2022. Vlasenica Han Pijesak DV 35 kV MHE Gornji Zalukovik – Han Pijesak Kompletan...

U Agenciji za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske održan je sastanak radne grupe za koordinaciju aktivnosti iz oblasti bezbjednosti saobraćaja

U Agenciji održan sastanak radne grupe za koordinaciju aktivnosti U Agenciji za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske održan je sastanak...

Zakon o zaštiti ćirilice i srpskog jezika stupa na snagu do kraja mjeseca

Ministar prosvjete i kulture Republike srpske Natalija Trivić očekuje da do kraja mjeseca na snagu stupe Zakon o...