Mr Dušan Nikolić (1934. - 2024.)

Mr Dušan Nikolić (1934. – 2024.)

Dana 10. avgusta 2024. godine u Bijeljini je preminuo je Mr Dušan Nikolić, ugledni Semberac koji je bio dio društveno-političkog života našeg grada.

Kao inženjer rudarstva radio je u Rudniku uglja u Tesliću, Rudniku željezne rude  Željezare Ilijaš u Novom Travniku. U Zenici je radio u službi razvoja RMK ZENICA, a od 1970. pa do 1992. godine radio je u Vatrostalnoj Zenica, prvo kao inženjer a najduže kao direktor Rudnika nemetala u Kladnju.

Za vrijeme rata vraća se u rodnu Bijeljinu. Radio je u Privrednoj komori kao sekretar za industriju i energetiku, a zatim kao rukovodilac Odjeljenja za zaštite i ekologije iz Banjaluke u Bijeljini. Imao je preko dvadeset objavljenih stručnih i naučnih radova iz oblasti rudarstva, ležišta mineralnih sirovina i iz oblasti pripreme i obogaćivanja mineralnih sirovina.

Bio je predavač na Učiteljskom fakultetu u Bijeljini. Dugo godina bio je stalni saradnik Metalurškog instituta u Zenici i Geoinstituita u Sarajevu.

Dva mandata je bio generalni sekretar Saveza inženjera i tehničara rudarske, geološke i metalurške struke Republike Srpske. Dobitnik je više priznanja za rad u privredi.

Pored rudarsko-geoloških istraživanja  bavio se istoriografskim istraživanjima za područje Semberije i objavio desetine članaka  u dnevnim listovima, pet naučnih radova u časopisima i tri knjige.

Ljubav prema Semberiji, svom rodnom selu i narodu, iskazivao je na razne načine, pa i pisanjem Monografije “100 godina škole u Svinjarevcu”.

Iza sebe je ostavio djecu, unučad i praunučad. Tačne informacije o sahrani će biti naknadno objavljene.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име