PREMINUO GENERAL BOŽIDAR DELIĆ

Datum:

Share post:

GENERAL u penziji Božidar Delić preminuo je danas nakon duge i teške bolesti.

Delić je u ovom sazivu Skupštine Srbije izabran za potpredsednika. Na izborima 3. aprila bio je nosilac liste koalicije DSS-POKS, kao predsednik pokreta „Nema nazad – iza je Srbija“, što je bio i slogan 549. motorizovane brigade, koja je delovala devedesetih tokom rata na Kosovu.

Najmlađi potporučnik, najmlađi pukovnik i general u VJ, načelnik štaba 549. mtbr stupio je na dužnost 1997. godine. Ova je brigada u periodu 1998-1999. učestvovala, između ostalih, u bitki na Paštriku boreći se protiv Oslobodilačke vojske Kosova i NATO.

Sa KiM se povlače nakon potpisivanja Kumanovskog sporazuma, što je, kako je sam Delić više puta isticao, teško palo mnogim vojnicima i dobrovoljcima ove brigade.

U delu javnosti zbog bitke na Paštriku brigada je dobila orden narodnog heroja, a kao herojsku je posmatra i deo javnosti. Fond za humanitarno pravo izlazio je sa podatkom da je u zoni odgovornosti VJ ubijeno preko 2.100 albanskih civila.

TESTNA REKLAMA

Penzionisan je, kako je isticao, nezakonito, 2005. godine u 49. godini. U aktuelnom sazivu Skupštine našao se na mestu potpredsednika Skupštine, na predlog koalicije NADA, čiji su deo, uz Delićev pokret, Demokratska stranka Srbije i Pokret obnove Kraljevine Srbije.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: novosti.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Stanovnici MZ „Filip Višnjić“ Bijeljina nezavodoljni rješenjem iz Nacrta regulacionog plana

U Mjesnoj zajednici "Filip Višnjić" u Bijeljini, danas se okupilo tridesetak građana koji su medijima željeli da izlože...

SNSD BIJELJINA: „Volimo Srpsku i glasamo za Srpsku svim srcem!“ (foto)

Saopštenje GrO SNSD Bijeljina prenosimo u cjelosti: "Gradski odbor SNSD Bijeljina još jednom poziva građane da, svjesni istorijskog trenutka,...

Centralna tribina socijalista u prepunoj sali bijeljinskog bioskopa (foto, video)

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić rekao je večeras u Bijeljini da je Socijalistička partija svu aktivnost usmjerila na...

Srpska treba da prati nacionalnu politiku Srbije

- Srpski nacionalni interes za 21. vijek je mir, poručila je narodni poslanik Jelena Trivić za RTS i...