PREMIJER U BIJELJINI OTVORIO 18. sajam poljoprivrede ''Interagro 2019'' (foto)

Datum:

Share post:

Uz prisustvo 160 izlagača, na 2.500 metara kvadratnih zatvorenog i 4.000 metara kvadratnih otvorenog prostora, na Agrotržnom centru “Knez Ivo od Semberije” u Bijeljini danas je otvoren 18. Međunarodni sajam poljoprivrede “Interagro 2019”. Svoje proizvode predstavile su firme iz BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Austrije, Italije i Turske.

Sajam je otvorio predsjednik Vlade RS Radovan Višković, uz konstataciju da je poljoprivreda jedna od razvojnih  šansi RS, jer, kako je naglasio, više od 140.000 domaćinstava u RS ostvaruje određenu vrstu prihoda od poljoprivredne proizvodnje.


„ Oko 40.000 domaćinstava u RS registrovano je kao poljoprivredna gazdinstva. U prvih osam mjeseci ove godine imamo rast poljoprivredne proizvodnje za pet odsto, odnosno rast prihoda od poljoprivrede. Nastavićemo i dalje da pomažemo poljoprivrednu proizvodnju. Imamo tri stuba pomoći poljoprivrednoj proizvodnji. Jedan od tih stubova je agrarni budžet, na drugom mjestu su kreditna sredstva  IRB-a za kapitalne investicije i na trećem mjestu je kredit za podsticaj otkupa domaćih proizvoda. Imamo i revolving, odnosno „Partner“ fond i druge povlastice, u smislu regresiranog goriva i podsticaja odrežene vrste proizvodnje po hektaru“, rekao je premijer Višković, ističući da Vlade RS u ovoj godini po sva ta tri stuba raspolaže sa 190 miliona KM koji su namijenjeni razvoju poljoprivredne proizvodnje.


 Kao jednu od dobrih mjera premijer Višković je pomenuo  i finansiranje 30 odsto povrata sredstava za kapitalna ulaganja u poljoprivredu i nabavku nove mehanizacije.

Slaviša Cacanović, direktor preduzeća „Grad“, koje je organizator ovogodišnjeg sajma, pozdravio je goste sajma i izlagače, zahvalivši se tom prilikom pokroviteljima sajma, Ministarstvu poljoprivrede i Gradska uprava, kao i generalnom sponzoru Mljekari „Dule“.

TESTNA REKLAMA

O značaju ove sajamske manifestacije govorili su i Zoran Maletić, predsjednik Organizacionog odbora sajma, Predrag Jović, u ime Gradske uprave Bijeljina, Boško Vučurević, predsjednik Privredne komore Vojvodine i predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

DODIK: Nikada ne zaboraviti nevine srpske žrtve pobijene na Petrovačkoj cesti

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da srpski narod nikada neće zaboraviti i nikada neće prestati...

NEŠIĆ, DNS: Ekonomija i nova radna mjesta su najveći nacionalni interes

"Razvoj ekonomije, nova radna mjesta i stabilnost su najveći nacionalni interes. Prioritet je da pravimo nove fabrike, a...

„Podrška najmlađim sugrađanima“ Mališani iz Ugljevika učesnici NTC kampa na Gučevu

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić zajedno sa šefom kabineta Miloradom Jovičićem posjetio je večeras mališane iz Ugljevika, njih...

MLADEN MITROVIĆ, DONJE CRNJELOVO: Podržavam ministra da se projekat navodnjavanja proširi (video)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Boris Pašalić, ministar komunikacija i transporta BiH, Vojin Mitrovićem i pomoćnik ministra...