Premijer Srpske: Nesposobni ministri i direktori treba da idu

Datum:

Share post:

Stav premijera Srpske Radovana Viškovića da se nakon šest mjeseci zahvali ministrima i saradnicima sa čijim radom ne bude zadovoljan potpuno je ispravan, ocjenjuju neki od njegovim prvih saradnika.

Potpredsjednica Vlade RS i ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić poručila je, tako, da podržava takav stav premijera, dodajući da bi svako od ministara ko ne bude ispunjavao programske aktivnosti i završavao ih onako kako je to programom rada i ekspozeom premijera usvojila NS RS  “trebalo sam da se zahvali i kaže doviđenja, nisam za ovaj posao”.

– Normalno da će premijer cijeniti rad svakog pojedinca, jer mi svi činimo kabinet, na čelu sa premijerom. Osim toga, moj rad će cijeniti mediji, građani i svi koji ostvaruju neka prava – poručuje Golićeva.

A po najavama premijera Viškovića, ovakva procjena rezultata rada ovog ljeta ne čeka samo ministre i njihove saradnike, već i direktore svih javnih preduzeća u Srpskoj. On je već poručio da nije zadovoljan radom javnih preduzeća i njihovim doprinosom razvoju Srpske, te da će se na osnovu šestomjesečnih izvještaja, polovinom godine, vidjeti ko se od njih kreće na fonu mjera i politika Vlade, a ko ne.

TESTNA REKLAMA

– Ko radi časno i pošteno u interesu Srpske i građana ne treba da brine za svoj status, a oni drugi ne mogu ostati na tim pozicijama. Javna preduzeća mogu raditi još bolje i biti profitabilnija i nisam saglasan sa tim da neka od njih postoje samo zbog sebe ili ljudi koji tamo rade. Očekujem da i budžet i građani vide korist od tih javnih preduzeća – ocijenio je Višković prethodno.

Koga bi ova “sječa” u javnim preduzećima mogla pogoditi, zavisi od više faktora, ali je ta priča ozbiljna, ocjenjuju analitičari za Srpskainfo.

– Odavno postoji priča o javnim preduzećima koja moraju ispunjavati sve zadatke sa jedne strane i sa druge strane moraju biti u funkciji građana, a da ne prave gubitke, već čak određene pozitivne efekte. To je bitno za njihov opstanak, kao i za uplatu dijela dobiti u budžet, a taj koncept je sada stavljen u prvi plan, jer je punjenje budžeta slabo. Međutim, o efikasnosti, kvalitetu, radu i koristi po građane, nije se govorilo već prije svega o tome da su javna preduzeća mjesta gdje će se uhljebiti članovi partije kada se ona podijele kao plijen nakon izbora.

Vjerujem da je tu sada pitanje ko će od koalicionih partnera biti dosljedan u tome da za opstanak na funkciiji rezultati u javnim preduzećima moraju biti pozitivni u finansijskom smislu, a da to ne podrazumijeva povećanje cijena usluga tog istog preduzeća, kako bi se neefikasnost i loš rad praktično nadoknadio poskupljenjem usluga javnih službi, preduzeća i slično – kaže ekonomista Zoran Pavlović.

On ocjenjuje da je premijer kao čovjek iz realnog sektora toga svjestan, ali da je bitno i da li će on dobiti mogućnost i saglasnost da provede neke mjere koje smatra da treba da se provedu.

Rajčević: Objektivno ocjenjivati svačiji rad

Jedan od najmlađih ministara u Vladi RS Srđan Rajčević ističe da mu se “sviđa ta poslovna logika, prije svega predsjednika Vlade”.

– Mislim da treba više i takvih kontrolnih mehanizama, prije svega od nas ministara, pa hijerarhijski dalje u cijelom sistemu javne uprave, odnosno da se uvede veća kontrola i objektivno ocjenjuje rad svakog rukovodećeg u organima uprave i uopšte u javnom sektoru. To je dobra inicijativa i podržavam to – kaže Rajčević.

Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: LISTA.BA te nagrađuje – osvoji iPhone 13 Max Pro, Televizor ili Tablet

www.Lista.ba  te NAGRAĐUJE SA: 1. iPhone 13 Max Pro, 2. Televizorom 40 inča Android, 3. Tabletom Lenovo 10 inča Ukoliko zeliš da...

21. “Zlatni kotlić Semberije“ u subotu u Banji Dvorovi

Turistička organizacija Grada Bijeljine i ove godine organizuje tradicionalnu manifestaciju „Zlatni kotlić Semberije“ koja se održava po 21....

BANJA DVOROVI: Ne bavimo se paušalnim ocjenama i procjenama

Na vanrednoj konferenciji za novinare gradonačelnik Ljubiša Petrović, najavio je pokretanje krivičnih prijava protiv službenika i odgovornih lica...

Obavezno izvještavanje klijenata o naknadama: Nove odluke Agencije za bankarstvo RS

Svaka banka koja posluje u Republici Srpskoj ubuduće mora korisnicima da dostavlja ili na drugi način da učini...