„Premijer mi nije rekao NE“ Šta RANKA MIŠIĆ traži od Viškovića i koju mu nježnost ne može oprostiti

Datum:

Share post:

Sistem po kojem će se odrediti najniža plata za svako radno mjesto i zanimanje, te reforma Ministarstva rada i jačanje Inspektorata rada, osnovni su zahtjevi koje je predsjednica Saveza sindikata RS, Ranka Mišić, danas na konsultacijama ispostavila mandataru Radovanu Viškoviću. Ali, to nije sve.

"Premijer mi nije rekao NE" Šta Ranka Mišić traži od Viškovića i koju mu nježnost ne može oprostiti
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Ranka Mišić je u izjavi za Srpskainfo istakla da se konačno mora urediti sistem plata kroz opšti kolektivni ugovor, kako bi se izračunali koeficijenti i odredile najniže plate za svako radno mjesto u sistematizaciji.

To bi, kako je istakla, bio najbolji način da se Srpska obračuna sa sivom ekonomijom i platama u kovertama.

– Samo tako možemo zaustaviti masovni odlazak radnika u inostranstvo. Ako inženjer, zvanično, ima platu od minimalnih 650 KM i dobije još 300 KM u koverti, onda je jasno zašto ljudi odlaze – rekla je Mišićeva.

TESTNA REKLAMA

Ona je dodala da Sindikat traži i reformu Ministarstva rada i boračko invalidska zaštite u Vladi RS.

– Oblast rada mora biti dominantna u ovom Ministarstvu, jer bez rada, nema ni punjenja budžeta ni socijalnih i drugih davanja. Može se razmisliti, zašto da ne, i o novom ministru rada – rekla je Mišićeva.

Ona je dodala da očekuje da jedna od prvih odluka nove Vlade RS, nakon njenog konstituisanja, bude odluka o minimalcu, odnosno najnižoj plati u RS za iduću godinu.

– Mi smo svoje zahtjevi ispostavili, a predsjednik Vlade nije rekao ne. Nadam se da će naši prijedlozi ući u program rada nove Vlade – rekla je Ranka Mišić za Srpskainfo.

Mišićeva je ranije u medijima više puta izjavila da je Vlada RS, koju je i u prošlom mandatu vodio Višković, bila “jako nježna prema poslodavcima”.

– Ponovila sam to i na današnjem susretu, a i ranije sam to govorila Viškoviću. Jer, ne smijemo zaboraviti da je iz budžeta Srpske u posljednje četiri godine privrednicima dato oko milijardu maraka “živog novca”. A gdje su još lokalni podsticaji, povoljni krediti IRB RS i druge beneficije – rekla je Mišićeva.

Podsjetila je da je sve to novac građana Republike Srpske.

– I sad smo dočekali da kod tih poslodavaca, koji su dobijali sve te podsticaje, građanin Republike Srpske za pošten rad ne može zaraditi ni 1.000 KM, koliko je neophodno samo da prehrani porodicu. Nismo mi protiv ulaganja u privredu, jasno je da nam bez privrede nema života, ali neki su se privrednici baš osilili – poručila je Ranka Mišić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

UROŠ RADAN iz Bijeljine SEDMI na EP u karateu na Kipru (foto)

Na Kipru je održano Evropsko prvenstvo u karateu za kadete, juniore i mlađe seniore, a jedan od takmičara...

Nastavljena uspješna saradnja TO Bijeljina i PED ’’Majevica’’ (foto)

Turistička organizacija Grada Bijeljina je bila gost Planinaesko ekološkog društva – PED ’’Majevica’’. -Bili smo gosti PED ’’Majevica’’ te...

Kavazović, poglavar Islamske zajednice u BiH podržao imama koji je vrijeđao pravoslavne vjernike

Kao da to nije ništa strašno: Poglavar Islamske zajednice u BiH podržao imama koji je vrijeđao pravoslavne vjernike Poglavar...

Odbojkašice bijeljinskog Radnika ubjedljive protiv trebinjki

12. kolo Prve lige: ŽOK Radnik - ŽOK Leotar 3:1 Ana Zekić i drugarice uspješnije od Trebinjki u izvanrednoj...