DIJANA SAVIĆ BOŽIĆ, predsjednik GIK Bijeljina: Apelujem na članove BO da poštuju Zakon (foto, video)

Datum:

Share post:

Dijana Savić Božić, predsjednik Gradske izborne komisije Bijeljina, potvrdila je da je izlaznost do 9 časova oko 5,8%, odnosno, trenutno je glasalo 6.310 birača od 108.771.

Ona ističe da je veoma zadovoljna, jer su ljudi uspjeli da glasaju, s obzirom na opstrukcije i pritisak koji se vrši na svim biračkim mjestima.

„Pred sobom imam izjavu gospodina Gradonačelnika koja je očigledno napravila problem na biračkim mjestima. Citiram: „Zakazaću protest ispred sjedišta Gradske izborne komisije i neka svima bude na znanje da nećemo dozvoliti početak sprovođenja izbronog procesa na svim onim mjestima gdje se ne bude poštovao Zakon, a izborni paravani budu postavljeni tako da birač leđima bude okrenut zidu. Nemojte se nadati da će vam to uspjeti, jer smo spremni da idemo na mnogo rigoroznije mjere“. Ovo što je Gradonačelnik napisao se obistinilo. Ja, nažalost, moram citirati Zakon, svi članovi biračkih odbora su obučeni i svima je sve jasno, sem pojedincima, da ne kažem ispred kod političkog subjekta i pojedinim posmatračima. Član 10. kaže, birački odbor određuje mjesto za svaku glasačku kabinu, vodeći računa da niko unutra ili izvan biračkog mjesta ne može vidjeti birača dok glasa. Otvor glasačke kabine treba da bude okrenut ka zidu. Izuzetno, ako nije moguće glasačku kabinu postaviti ispred zida, može se postaviti pored prozora, tako da se prozor prekrije i da se onemogući pogled spolja u glasačku kabinu“, kaže Savić Božić.

Presjednik GIK-a je još jednom apelovala na članove biračkih odbora i predsjednike BO, čije je razrješavanje u toku, da budu svjesni sankcija koje će uslijediti zbog toga što su postupali mimo Zakona. Ona je istakla da postupak opoziva nisu lokalni, niti opšti izbori, te da se postupak opoziva sprovodi po Izbornom zakonu RS i Pravilniku o sprovođenju opoziva RS.

„Svi koji ne budu radili u skladu sa Zakonom će biti procesuirani, te još jednom apelujem na sve posmatrače i članove BO koji ne rade po Zakonu, da ne slušaju političke subjekte i nosioce izvršne i zakonodavne vlasti koji im daju pogrešna uputstva, jer neće oni odgovarati, nego oni koji su prekršili Zakon“, rekla je Savić Božić.

Na nekoliko biračkih mjesta postoje određeni problemi zbog poruke koja je upućena posmatračima od određenih političkih subjekata, koja glasi:

„Posmatrač nije obavezan da se zadrži na jednom biračkom mjestu“.

Kako kaže predsjednik GIK-a, posmatrači koji su prihvatili ovaj poziv, kruže po biračkim mjestima i gdje god su se pojavili, na svakom biračkom mjestu napravili su problem.

„Problema imamo na onoliko mjesta na koliko su stigli da obiđu ti posmatrači koji krše Zakon i upućuju ljude na pogrešno postupanje. Probleme imamo na mjestima gdje su predsjednici predloženi ispred političkog subjekta koji je pozvao svog predsjednika da radi mimo Zakona“, kaže Savić Božić.

Jedno od biračkih mjesta gdje je nastao problem je i u Centru za kulturu „Semberija“, na kojem je predsjednik biračkog odbora rekao da je njemu jasno da je Zakonom propisano da biračke kabine treba da budu okrenute prema zidu, ali on je mišljenja da to treba da bude drugačije, odnosno, mimo Zakona, iako su svi članovi biračkog odbora bili za to da se biračke kabine okrenu prema zidu.

Predsjednik Biračkog odbora u Centru za kulturu „Semberija“, Cvijetin Nikić, razrješen je dužnosti i nakon 45 minuta od zatvaranja biračkog mjesta, glasačima je dozvoljeno da glasaju.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

AD ’’GRAD’’ BIJELJINA: Dr Saša Lalić predsjednik Organizacionog odbora ’’Interagro 2024’’ – “ZEMLJA SE BRANI JER HRANI, KAO MAJKA’’ (foto)

“ZEMLJA SE BRANI JER HRANI, KAO MAJKA’’ U sali za sastanke AD“GRAD“ , održana je prva sjednica sa konstitutivnim...

“Z Marketi” otvorili vrata svog najnovijeg objekta u Račanskoj ulici u Bijeljini (foto,video)

“Z Marketi” vodeći lanac supermarketa poznat po svojoj širokoj ponudi kvalitetnih proizvoda, danas je otvorio vrata svog najnovijeg...

Đurđević, predsjednik SG Bijeljina, otvorio Vaskršnju izložbu članova Udruženja likovnih umjetnika „Sveti Luka“ (foto)

Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević svečano je otvorio Vaskršnju izložbu članova Udruženja likovnih umjetnika ''Sveti Luka'' iz...

DODIK: Igranka muslimana obiće se o glavu BiH (foto)

Igranka koju su priredili bosanski muslimani po pitanju članstva samoproglašenog Kosova u Savjetu Evrope na kraju će se...