PREDAVANJE PRIMARIJUS DR MILICE LOVRIĆ – “KARDIOVASKULARNO ZDRAVLJE ZA SVE” (foto)

Datum:

Share post:

U susret Svjetskom danu srca, koji se svake godine obilježava 29. septembra, primarijus dr Milica Lovrić, šef Odsjeka kardiologije u Bolnici „Sveti vračevi“, održala je edukativno predavanje na temu „Kardiovaskularne bolesti danas“.

-Kardiovaskularna oboljenja su nažalost poprimila dimenzije epidemije i poražavajuća je činjenica da godišnje u svijetu umire oko 18 miliona, ljudi. Ove godine Svjetski dan srca se obilježava pod sloganom “Kardiovaskularno zdravlje za sve”, što znači da moramo maksimalno obratiti pažnju na svakodnevne faktore rizika, na koje možemo uticati. To su prije svega visok krvni pritisak, šećerna bolest, pušenje, fizička neaktivnost, gojaznost, te povišene masnoće u krvi. Na ove faktore rizika možemo uticati promjenom načina življenja, jer na taj način produžavamo svoje zdravlje“, rekla je dr Lovrić i naglasila da je srce jedini organ koji čujemo i osjetimo.

-Srce je prvi i posljednji znak života i to ne smijemo zanemariti. Mi smo kao populacija veoma nemarni prema sebi i najčešće reagujemo onda kad nam se desi zdravstveni problem, a mnogo toga možemo spriječiti da nam se ne desi. Jedan od primjera je pušenje jer brojni pacijenti na molbe ljekara da prestanu sa ovom pošasti, raznim opravdanjima odgovaraju da to ne mogu učiniti, a kad se desi da postanu pacijenti koronarne jedinice, to čine bez pogovora. Ovo je pokazatelj da moramo sami sebe više poštovati i da možemo na mnogo toga preventivno djelovati“, rekla je dr Lovrić i apelovala na građane koji su pušači da prestanu pušiti.

-Takođe,apelujem na građane da vrše redovnu kontrolu krvnog pritiska, šećera u krvi, redukuju kilažu i da pojačaju fizičku aktivnost sa što više šetanja. Potrebno je da povremeno, bez obzira što ne osjećamo konkretne tegobe, posjetimo ljekara, uradimo kontrolni pregled i laboratorijske analize sa osvrtom na lipidni status, bar jednom godišnje. Osobe koje već imaju genetske predispozicije za kardiovaskilarna oboljenja potrebno je obavezno da posjete ljekara, bez obzira što nemaju simptomatologiju, a akcenat je na sve koji imaju simptome, da se obavezno što prije jave ljekaru“, rekla je dr Lovrić. Predavanje je održano u prepunoj kongresnoj sali Hotela „Drina“.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

ZVANIČNO: Novi direktor “Elektro Bijeljine” Miograd Peranović (foto)

Na sjednici Nadzornog odbora koja je počela danas (petak, 29. mart 2024. godine) i koja je još u...

Juniori KMF ”Radnik MD Shop” pobjedama i stopama svojih starijih kolega

U 12. kolu Premijer futsal lige BiH, uzrast U-19, juniori KMF ’’Radnik MD Shop’’su gostovali u Brčkom, te...

DODIK VUKANOVIĆU: “Treba mi dati orden kakvu budalu trpim čitav dan – idiota koji se zove Vukanović, budaletinu jednu tešku – Ti si jedna...

Narodna skupština Republike Srpske kasno noćas je usvojila Nacrt izbornog zakona Republike Srpske, ali rasprava koja se vodila...

BORENOVIĆ: ”Dodikove brutalne uvrede, primitivizam i laži, pa one nebuloze oko sankcija…sve staje u par riječi…”

Dodik je dodao da se u dopisu obavještajne zajednice navodi da je Vukanović “korisni idiot” i da je...