Pitanje digitalizacije, odnosno digitalne transformacije u javnom i privatnom sektoru posljednjih godina dobija na sve većem značaju, dok je poslovanje na svjetskom tržištu i stvaranje kontakata sa inostranim i domaćim partnerima bez digitalnog identiteta gotovo nezamislivo.

PKRS – Područna privredna komora Bijeljina, nakon sveobuhvatnog procesa prikupljanja podataka od privrednih društava identifikovala je tri izazova sa kojima se privreda suočava u ovom trenutku, gdje je digitalizacija jedan od ključnih.

Projekat „Veb identitet privrede“ ima za cilj da pomogne razvoj poslovanja privrednih subjekata koji su besplatno dobili Veb sajt.

Veb sajt je dobilo devet privrednih društava, a za svako od njih, veb stranice je izrađivao po jedan student uz mentorstvo i podršku profesora sa Fakulteta poslovne ekonomije u Bijeljini. Studenti su kroz ovaj proces imali priliku da steknu praktična iskustva u realnom poslovnom okruženju, dok su privredna društva dobila funkcionalne veb sajtove prilagođene njihovim potrebama.

„Studenti našeg fakulteta u okviru treće godine studija i na predmetu elektronsko poslovanje u sklopu vježbi realizuju izradu veb sajtova za prijavljena privredna društva. Mislim da je to izuzetan spoj privrede, praktične nastave naših studenta i naravno sveopšteg trenda u procesu digitalizacije. Omogućavamo privrednicima gotova praktična rješenja njihovih veb sajtova, a našim studentima da na konkretnim primjerima i u saradnji sa privrednim subjektima realizuju ta rješenja. Naravno, veoma značajno je za studente, a i za nas, kao fakultet, da se povezujemo i sa privrednim društvima i sa Privrednom komorom. Tu je, naravno, uvijek i učešće Grada Bijeljine koji nas prati već nekoliko godina u ovom projektu“, rekao je Vesna Petrović, dekan Fakulteta poslovne ekonomije Bijeljina.

Ova inicijativa predstavlja korak ka digitalizaciji privrede u Republici Srpskoj, omogućavajući privrednim subjektima da se na efikasan način predstave na internetu, što je ključno i neizostavno za moderno poslovanje.

„U toku prošle godine, vebsajte je dobilo osam privrednih društva, dok je ove godine za jedno više, to jeste devet. Generalno interesovanja ima, međutim, postoje određene barijere koliko možemo da prihvatimo u određenom trenutku, odnosno, u zavisnosti od broja studenta koji mogu da pristupe radu i implementiranju samih vebsajt-ova“, objasnio je Srđan Marinković, ispred Područne privredne komore Bijeljina.

PKRS-Područna privredna komora Bijeljina, Fakultet poslovne ekonomije i Grad Bijeljina nastaviće sa sličnim projektima u budućnosti, kako bi se nastavilo unapređenje digitalnih kapaciteta privrede, kao i podrška mladim stručnjacima u sticanju neophodnih znanja i veština za tržište rada.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име