“Poziv za učešće Kosova uputilo Predsjedništvo BiH, a ne član Predsjedništva“

Datum:

Share post:

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine na samit Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi /SEECP/ nije pozvalo Kosovo, koje BiH ne priznaje kao državu, već će učestvovati kao nedefinisani subjekt sa fus notom, saopšteno je iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

“Učešće Prištine, na koju je i otišao poziv, u ovom procesu riješeno je još 2014. godine uz saglasnost svih učesnica koje ne priznaju Kosovo kao nezavisnu državu, kao što su Srbija, Grčka, Rumunija, Moldavija i BiH. Prema tom rješenju, Kosovo se odriče svog subjektiviteta kao nezavisne države i prihvata da u Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi uđe kao nedefinisani subjekt Kosovo sa fus notom”, ističe se u saopštenju.
 

Iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH pojasnili su da su to rješenje prihvatile i sve druge učesnice procesa, te da to pravilo važi samo za ovaj forum.

“Dakle, niko nije pozvao nezavisnu državu Kosovo. Pozvano je Kosovo kao nedefinisan subjekt uz saglasnost svih država koje nisu priznale kosovsku nezavisnost, a među njima je i BiH, i poziv nije upućen liderima”, naglašavaju iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništvo Bosne i Hercegovine povodom pisanja pojedinih medija kako je Dodik uputio “zvanični poziv predsjedniku Republike Kosovo Hašimu Tačiju da dođe na samit Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, a koji se održava u BiH”.

U saopštenju se ističe da poziv uputilo Predsjedništvo BiH, a ne član Predsjedništva, koji ovaj poziv nikada ne bi uputio da nije riječ o ranije dogovornom formatu sastanka.

“BiH je od ranije predsjedavala ovim procesom u kojem je bilo i samoproglašeno Kosovo, ali to izgleda nikome nije zaokupljalo pažnju dok u Predsjedništvo nije došao Milorad Dodik”, naglašavaju iz kabineta člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.

TESTNA REKLAMA

​Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Lazarević i Radić

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Lazarević i Radić

Direktor Agrarnog fonda Zlatan Lazarević i predsjednik Udruženja poljoprivrednika „Sela Semberije“ Boško Radić bili su gosti portala Dešavanja...

SUTRA SMJENE U AD ’’GRAD’’ BIJELJINA – imenovanje novog direktora

U AD ’’Grad’’ Bijeljina ništa bolje, samo smjene... Kako saznaje portal Dešavanja u Bijeljini za ujutro (utorak, 16. avgust...

ĆORIĆ: “Radnik“ više nije “na koljenima“ (foto, video)

Predsjednik Fudbalskog kluba "Radnik" Bijeljina Nedeljko Ćorić rekao je danas da su u ovom klubu uspjeli da riješe...

MINISTAR PAŠALIĆ: Protivgradna zaštita ne može da izazove sušu

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da je zadovoljan radom Protivgradne preventive jer...