Požari u Grčkoj van kontrole: Vatrena stihija uništila devet kuća, građanima stiglo hitno upozorenje

Datum:

Share post:

Veliki požar u blizini Aleksandrupolja, glavnog grada okruga Evros u pokrajini Trakiji na sjeveroistoku Grčke, koji je izbio u subotu u ranim jutarnjim satima i uvećao se zbog jakih vjetrova koji duvaju u okolini, već drugi dan bjesni van kontrole, a nešto dalje, u Pefki i Etohoriji vatrena stihija je uništila devet kuća.

Vatrgosna služba je saopštila da je vjetar jutros oko sedam časova ponovo ojačao i da se front požara pokreće u pravcu Lutroa i Agnadije, prenosi Prototema.

Vatra je u subotu u podne prešla područje Egnatija Odos, gdje je saobraćaj rano obustavljen i nastavila da se kreće ka jugozapadu pod uticajem sjeveroistočnog vjetra jačine šest do sedam bofora (od 40 do 60 kilometara na sat).

Građanima u sedam sela u regionu Evros, na sjeveroistoku Grčke, još juče je u toku dana putem poruke za hitne slučajeve javljeno da se zbog šumskog požara pripreme za evakuaciju.

Od jutros je, prema izvještaju grčke meteorološke službe, vjetar ojačao u odnosu na proteklu noć i očekuje se da će duvati tokom cijelog dana i dostići jačinu od sedam bofora (između 50 i 61 kilometara na čas).

Sa prvim dnevnim svjetlom poletjela su četiri aviona i dva helikoptera i počeli da gase požar, a u pripremi su još sedam aviona i četiri helikoptera.

– Vatra je tokom noći mnogo puta mijenjala pravac, ali nadam se da će danas biti bolje – rekao je gradonačelnik Aleksandrupolja.

Snage Vatrogasne službe su pojačane i sada je na terenu ukupno 176 vatrogasaca, od kojih je 28 stiglo iz Atine, plus 10 vojnih pješadijskih jedinica i 48 vatrogasnih vozila.

U razgovoru za grčki dnevnik Katimerini predstavnik za štampu vatrogasne brigade Janis Artofios opisao je požar kao “divlji, težak, jak i agresivan”.

On je između ostalog potvrdio da je “prvi požar u 4.40 počeo da gori na agrošumarskom prostoru na području Melije.

– U tri sata pala je jaka kiša sa više stotina električnih pražnjenja. Vjetar je bio veoma jak skoro cijeloga dana, jačine šest do sedam bofora sa udarima od osam do devet bofora – rekao je Artofios.

Gusti dim koji je stigao do grada Aleksandrupolja stvara veoma ozbiljan problem, zbog čega je sa broja 112 poslata poruka da stanovnici ostanu u svojim domovima sa zatvorenim vratima i prozorima.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: tanjug.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

SELAK, SP: Kurtijev teror – izvor svih problema

Nakon jučerašnjih oružanih sukoba na sjeveru Kosova i Metohije, predsjednik Socijalističke partije Srpske Goran Selak izjavio je da...

SPC i vjernici danas slave svetog Avtomona

Sveti sveštenomučenik Avtomon živio je i širio hrišćanstvo u Italiji sve dok car Dioklecijan nije započeo veliki progon...

Izvršena provala u prostorije JKP „Gradsko groblje“ Bijeljina – Ukraden pazar od preko 4.000 KM (foto)

Saopštenje JKP "Gradsko groblje" prenosimo u cjelosti: "Dana 24.09.2023. godine, u nedjelju, između 15:00 časova i 07:00 časova 25.09.2023....

LUKIĆ: Situacija sa afričkom kugom svinja u Srpskoj povoljnija

Koordinator Resora za veterinarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Njegoslav Lukić rekao je da je situacija sa...