Povećanje praga za ulazak u PDV neupitno, ništa od pomjeranja roka za podnošenja PDV prijava

Datum:

Share post:

Povećanje praga za ulazak u PDV sistem sa 50.000 na 100.000 KM je neupitno, ali nema ništa od pomjeranja roka za podnošenja PDV prijava sa 10. dana u mjesecu za kraj mjeseca.

Takav ishod izmjena Zakona o PDV BiH treba očekivati na idućoj sjednici Predstavničkog doma BiH nakon što je stiglo mišljenje Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, institucije koja prikuplja 80 odsto novca za budžete na svim nivoima BiH.

Prijedlog izmjena Zakona o PDV, na inicijativu poslanika SDS Mladena Bosića i Darka Babalja, usvojen je u prvom čitanju na protekloj sjednici. Kako je rečeno, na taj način se pomaže privredi, naročito malim preduzetnicima.

– Postojeće zakonsko rješenje ne ostavlja dovoljno vremena poreskim obveznicima za podnošenje predmetnih prijava, a radnici u knjigovodstvu su stavljeni pod veliki pritisak zbog tako kratkog roka. Razlog za povećanje granice za registraciju poreskih obveznika sa 50.000 KM na 100.000 KM je očigledna potreba s obzirom na inflatorna kretanja i povećanje cijena roba i usluga u proteklom vremenskom periodu, kao i u predviđanju ekonomskih kretanja za naredni period – naveli su u obrazloženju.

Tada je usvojen i zaključak kojim se UIO poziva da dostavi mišljenje na ovaj i svaki drugi pokušaj mijenjanja zakona o PDV. I stigao je.

Piše da predlagači zakona nisu konsultovali Upravni odbor UIO, a da je, prema Zakonu o sistemu indirektnog oporezivanja, jedino UO UIO nadležan da pokrene izmjene propisa o indirektnim porezima.

Ali, i da se to zanemari, UIO u mišljenju ističe ostale zamjerke zbog kojih ovakav zakon nije prihvatljiv sa stanovišta fiskalne održivosti i makroekonomske stabilnosti BiH.

– Pomjeranje roka za naplatu prihoda, uz istovremenu nespornu obavezu UIO u vezi sa povratom PDV obveznicima, znači da bi stabilnost i blagovremenost naplate javnih prihoda mogla biti ugrožena. Prijedlogom da se rok za podnošenje prijava sa 10. u mjesecu pomjeri za kraj mjeseca zanemaruje se to da se na taj način pomjera i rok za plaćanje PDV.

Usvajanjem ovog prijedloga došlo bi do značajnog pomjeranja (odgode) u naplati javnih prihoda, a kako odredba koja se odnosi na povrat PDV obveznicima ostaje nepromijenjena, to bi povrat PDV i dalje bio 30 dana od dana podnošenja prijave. Kako podaci pokazuju, ovi obveznici podnose prijave za povrat i prije 10. u mjesecu, te time i dobijaju povrat ranije. Ovakav disbalans bi mogao dovesti do otežanog izvršenja zakonske obaveze povrata PDV obveznicima – navodi se u mišljenju UIO koga potpisuje direktor Zoran Tegeltija.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtvbn.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Ministar Minić u Bijeljini sa predsjednikom i članovima Udruženja poljoprivrednika „Sela Semberije i Majevice“ (video)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Savo Minić, danas je prisustvovao sastanku sa semberskim poljoprivrednicima i predsjednikom Udruženja poljoprivrednika...

U NB „Filip Višnjić“ u Bijeljini promovisana knjiga “Uspon i pad embahada – Srpska i jugoslovenska diplomatija u vrtlogu istorije (1919 – 1948)“ dr...

U Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” predstavljena je knjiga “Uspon i pad embahada - Srpska i jugoslovenska diplomatija u...

Mali veliki fudbaleri iz Velike Obarske – braća blizanci Andrej i Aleksa Novaković (foto)

Braća blizanci Andrej i Aleksa Novaković iz Velike Obarske od svoje 6. godine igraju fudbal. U početku je...

Ministar Minić otvorio 21. “Interagro” – Ministarstvo će tokom godine biti redovno i odgovorno u svakom poslu (foto, video)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić otvorio je danas 21. Međunarodni sajam poljoprivrede, lova i...