POTPISANA IZJAVA O ZAŠTITI IMOVINE SRPSKE: „Ovaj plan podržava Dejtonski sporazum, ali i naša prava“ (foto)

Datum:

Share post:

Lideri stranaka iz vladajuće koalicije potpisali su u Narodnoj skupštini Republike Srpske zajedničku izjavu o zaštiti imovine Srpske.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, premijer Radovan Višković, ministri i predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama.

Izjavu su potpisali i predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić, DEMOS Nedeljko Čubrilović, NPS Darko Banjac, DNS Nenad Nešić, SPS Goran Selak i NDP Bojan Šapurić.

Sastanku se nisu odazvali predstavnici opozicije, SDS, PDP i Lista za pravdu i red.

– Sve partije koje su onda bile to su potpisale, osim SDS. Ovaj plan aktivnosti podržava Dejtonski sporazum, ali i naša prava. Republika Srpska ovim dokumentom ulazi u proces jačanja svojih nadležnost. Od 21. zaključka svi su usmjereni ka jačanju Srpske – rekao je Dodik.

On je istakao da je Ustavni sud BiH počeo da prekoračuje svoja ovlaštenja.

– Ustavni sud nije štitio Ustav već ga je razgradio. U srijedu imaćemo sjednicu Narodne skupštine. Tražićemo da Srbi ne budu nu Ustavnom sudu i na taj način će biti delegitimisan – poručio je Dodik.

Dodik je istakao da one partije koje nisu došle na sastanak nisu u stanju da prevaziđu političke nesuglasice.

– Ne bih da ih komentarišem. V.d predsjednika SDS na prvom sastanku je rekao da je to odličan dokument. Očigledno je da PDP vlada SDS. Ostali su i dalje ponižena politička struktura kojom upravlja PDP – rekao je Dodik, komentarišući to što niko iz SDS nije došao na potpisivanje današnje izjave, a prenosi srpskainfo.com

– Redefinisaćemo našu poziciju po svim pitanjima djelovanja u BiH. Potpisnici ovog dokumenta donosiće važne odluke. Oni koji to danas nisu potpisali niti su došli, to su izdajnici Republike Srpske. Toliko o njihovoj borbi za Srpsku. Ova koalicija je nešto najbolje što ima Srpska – poručio je Dodik.

Dodik je istakao da je pitanje imovine za Republiku Srpsku davno riješeno.

– Danas je za nas dan u kome nismo oklijevali. Ovaj dokument, odnosno plan, će svima biti dostupan. Karikaturalno zvuči kad SDS kaže da u ovom planu nema imovine. Javlja se onaj Govedarica koji nema pojma o pravu da nešto komentariše – rekao je Dodik.

Predsjednik NS RS Nenad Stevandić kaže da oni koji ne žele da brane Srpsku uvijek nađu izgovor.

– Sutra ćemo sazvati kolegijum Narodne skupštine RS, a prekosutra ćemo zakazati sjednicu. Sutra na kolegijumu ćemo utvrditi i druge stvari o kojima ćemo raspravljati – rekao je Stevandić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o Komšićevim tvrdnjama da ovim dokumentom, pokušava da “vrši pritisak”, Dodik je rekao da nema nikakvog pritiska.

– Mi ćemo nastaviti s knjiženjem naše imovine, Amerikanci će da nastave da uvode sankcije. Nek to slobodno rade. Ništa ne otimamo BiH. Prava koja su nam ranije oteta u vremenima koja su bila teška za Republiku Srpsku. Došlo je vrijeme da osporimo što nam je nametnuto – rekao je Dodik.

Dodao je da se ovdje lažno predstavlja čovjek koji tvrdi da je visoki predstavnik.

On je rekao da ne prisluškuje opozicionare.

-To bi bilo nepotrebno trošenje resursa na beznačajne likove – rekao je Dodik.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Nova epizoda večitog derbija u polufinalu Kupa Srbije

Nova epizoda večitog derbija u polufinalu Kupa Srbije Prvi od dva derbija u samo četiri dana razmaka pripao je Crvenoj zvezdi. Crveno-beli su...

BIJELJINA: Zvijezda 09 pobijedila Tuzla siti

Zvijezda 09 je prekinula seriju od pet poraza u Premijer ligi BiH. U Ugljeviku su savladali Tuzla siti...

Dodik položio vijence u spomen na žrtve opsade Lenjingrada

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik položio je danas vijence u spomen na žrtve opsade Lenjingrada na Piskarjovskom groblju...

RSS osnovala Mjesni odbor Donji Zagoni, mladi vjeruju Slavenku Ristiću (foto)

Republička stranka Srpske /RSS/ osnovala je Mjesni odbor Donji Zagoni, za čijeg je predsjednika izabran dvadesetšestogodišnji Duško Tomić...