Potpisan posebni Kolektivni ugovor za zaposlene u organima javne uprave (foto)

Datum:

Share post:

Posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u organima javne uprave, koji je danas potpisan u Banjaluci, uvedena su nova prava, dok su neka prava precizirana. Poseban kolektivni ugovor za zaposlene u organima uprave Republike Srpske potpisala je ministar uprave i lokalne samouprave Senka Jujić sa predsjednicima reprezentativnih sindikata, Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi Brankom Zelenovićem i Sindikata uprave Božom Marićem.

Predsjednik Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi Republike Srpske Branko Zelenović izrazio je zadovoljstvo što je ovaj sindikat danas bio učesnik u potpisivanju Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u organima javne uprave.

„Iza Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi Republike Srpske je težak put. Zbog ranijeg ignorisanja od strane Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS, ovaj reprezentativni sindikat je bio prinuđen da se obrati Ustavnom sudu RS. Nakon što je Ustavni sud RS proglasio neustavnim kolektivne ugovore koji su zaključeni bez našeg potpisa, formiran je odbor za pregovore, a pravda je danas konačno ispravljena“, poručuje Zelenović.

Sindikat lokalne samouprave, uprave i javnih službi RS traži potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave, odnosno povećanje cijene rada za zaposlene u lokalnoj samoupravi i povećanje koeficijenata svim radnicima. Podsjeća da je neophodno što prije postići dogovor, jer gradonačelnici i načelnici nemaju namjeru da povećavaju plate zaposlenima u lokalnoj samoupravi, dok se na nivou Republike ne donese poseban kolektivni ugovor kojim se uređuje stanje u lokalnim zajednicama.

„Ostaje problem za kolektivni ugovor za lokalnu samoupravu. Nismo se još u pregovorima, koji traju mjesecima, pomakli sa mrtve tačke. Jednostavno, Vlada Republike Srpske, odnosno resorno ministarstvo nema sluha za to. Po pojedinim opštinama već imamo problema, plate kasne, a ne uplaćuju se ni doprinosi. Apelujem na Vladu da što prije postignemo dogovor“, kaže Zelenović.

Ministar uprave i lokalne samouprave RS Senka Jujić ističe da je jedna od novina u kolektivnom ugovoru za zaposlene u organima uprave pravo zaposlenih, odnosno obaveza poslodavca, da u okviru tri godine jednom obezbijedi zdravstveni pregled za sve zaposlene u njegovoj nadležnosti.

„Novina je i ograničavanje gornje granice kada je riječ o prevozu zaposlenih, a do sada ta granica nije postojala. Sad je to svedeno na 60 kilometara od mjesta stanovanja do radnog mjesta i to je bio isključivo zahtjev i jednog i drugog sindikata“, rekla je Jujićeva novinarima u Banjaluci.

Kada je riječ o posebnom kolektivnom ugovoru za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave, tvrdi da je Zakonom propisano da svi opšti akti koji se donose i u vezi su sa pravima, obavezama i odgovornostima zaposlenih i organa jedinice lokalne samouprave moraju biti dostavljeni na izjašnjenje Savezu opština i gradova Srpske i organima jedinice lokalne samouprave. Tvrdi i da Ministarstvo ne bježi od toga da se pregovori nastave i da se zaključi poseban kolektivni ugovor za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave, ali se, kako kaže, procedure moraju ispoštovati.

Sindikat lokalne samouprave, uprave i javnih službi Republike Srpske i u narednom periodu nastaviće aktivnosti na zaključivanju preostala dva posebna kolektivna ugovora, kako bi zaštitio prava i interese radnika zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave i javnim službama.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

AGRO SAVJET: Počinje sezona jabuka – Kako da ne izgube hrskavost i slatkoću

Kraj ljeta i početak jeseni znači i smjenu voća i povrća i dolazak sezone jabuka. Najbolje vreme za uživanje...

Srpska bogatija za 22 bebe: U porodilištima rođeno 13 dječaka i 9 djevojčica

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođene su 22 bebe, 13 dječaka i devet djevojčica, rečeno je...

Današnje CIJENE voća, povrća i cvijeća na ZELENOJ PIJACI u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Zelenoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA KROMPIR kg 2,50 KM CRNI LUK kg 2,50 KM BIJELI LUK kg 8,00 KM PASULJ kg 6,00 KM PAPRIKA CRVENA kg 4,00 KM PAPRIKA...

SERVISNE INFORMACIJE za 4. oktobar: Prekidi u snabdijevanju vodom i električnom energijom

Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži i priključenja novog korisnika na vodovodnu mrežu, danas će, u vremenu od...