''Pošte Srpske'' utajile milionski porez! (foto)

Datum:

Share post:

Poreska uprava Republike Srpske utvrdila je u kontroli „Pošta Srpske“ da ovo javno preduzeće duguje 2,6 miliona KM za poreze i doprinose. PURS je naložila plaćanje tog duga, ali su „Pošte“ uložile žalbu Ministarstvu finansija.

Zanimljivo je da će o žalbi „Pošta“ odlučivati upravo bivša direktorica Poreske uprave Zora Vidović, koja je sada ministar finansija RS.

Poreska uprava RS je prošle godine kontrolisala zakonitost poslovanja „Pošta“ iz oblasti poreza i doprinosa za period od 1. maja 2014. do 30. juna 2018. godine.

„Nakon obavlјene kontrole, Poreska uprava je 13. novembra 2018. godine donijela rješenje kojim je naloženo plaćanje ukupno utvrđene poreske obaveze 1,2 miliona KM glavnog duga i 1,4 miliona KM kamate, što ukupno iznosi 2,6 miliona. „Pošte“ su uložile žalbu Ministarstvu finansija, a do dana sastavljanja revizorskog izvještaja, Ministarstvo nije odgovorilo na uloženu žalbu“, navedeno je u revizorskom izvještaju „Pošta Srpske“ za prošlu godinu.

TESTNA REKLAMA

Revizori su skrenuli pažnju na kratkoročne obaveze „Pošta“ koje su na kraju prošle godine bile veće od tekuće imovine preduzeća te na činjenicu da „Pošte“ ne posjeduju dokaze o vlasništvu na određenim nekretninama.

„Nekretnine, postrojenja i oprema iskazani su u iznosu od 69,18 miliona KM. Društvo ne posjeduje dokaze o vlasništvu na određenim nekretninama evidentiranim u poslovnim knjigama. Postupak usklađivanja knjigovodstvenog stanja sa stanjem u zemljišnim knjigama i katastru je u toku. Na kraju 2018. godine, kratkoročne obaveze društva su veće od njegove tekuće imovine za 5,2 miliona KM. Ove činjenice ukazuju na mogućnost uticaja na sposobnost društva da posluje po načelu stalnosti poslovanja“, naveli su revizori.

Dodali su i da se protiv “Pošta” vodi 26 sudskih postupaka ukupne vrijednosti 1,9 miliona KM, dok se „Pošte“ pojavljuju kao tužilac u 179 sporova, ukupne procijenjene vrijednosti 2,7 miliona KM bez kamata.

​Izvor: capital.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Dunja Vikšić u FINALU EP u Turskoj

Dunja Vukšić takmičarka BK ’’ Radnik'' iz Bijeljine u finalu kadetskog evropskog prvenstva u Turskoj! Dunja Vuksić je u...

SELAK, SPS: Svi su dobrodošli u Srpsku, ali naš fokus je na domačim privrednicima

Pored uređenja stanja u javnom sektoru i borbe protv korupcije i politizacije institucija, neophodna je podrška realnom sektoru,...

UGLJEVIK: Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme“

Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme" Poštovani sugrađani i saradnici obavještavamo vas da smo završili planirane...

LUKIĆ, DNS: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu!

Lukić: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu! ,,Kao borac VRS smatram da sam kompetentan da kritikujem postojeće stanje...