Postignut dogovor o plaćenom odsustvu radnika u Srpskoj

Datum:

Share post:

Poslodavac u Republici Srpskoj neće smanjiti platu radniku ako uzme dva slobodna dana zbog sklapanja braka, tri dana zbog smrti člana porodice, dva dana u slučaju teže bolesti člana porodice i jedan slobodan dan zbog rođenja djeteta.

Radnik ima pravo i na dva plaćena slobodna dana prilikom svakog dobrovoljnog davanja krvi, i to jedna dan kada daje krv i naredni radni dan.

Ovo su dogovorili predstavnici Saveza sindikata RS, Unija udruženja poslodavaca RS i predstavnici Vlade na posljednjim pregovorima oko utvrđivanja odredbi Opšteg kolektivnog ugovora u Srpskoj.

Osim navedenog, radnik će imati mogućnost i na plaćene slobodne dana u slučaju obrazovanja i usavršavanja na zahtjev poslodavca u skladu sa obrazovnim programom.

TESTNA REKLAMA

Ostalo je sporno pitanje oko sindikalnog obrazovanja i usavršavanja na kursevima i seminarima, ali ne duže od pet radnih dana u toku kalendarske godine.

Bitno je napomenuti da ove odredbe neće stupiti na snagu do konačnog usaglašavanja svih spornih odredbi između Sindikata i poslodavaca u RS.

Saša Trivić, član Unije udruženja poslodavaca RS, inače je skeptičan oko postizanja konačnog dogovora, jer Sindikat traži “ono na što poslodavci nikako ne mogu da pristanu”.

– Traže regres i povećanje stope minulog rada sa 0,3 na 0,4 odsto. To je za nas neprihvatljivo – ocjenjuje Trivić.

U Ministarstvu rada RS potvrđuju da su na tripartitnom sastanku sa socijalnim partnerima dodatno približeni pojedini stavovi pregovarača u socijalnom dijalogu i konkretno dogovorene određene odredbe Opšteg kolektivnog ugovora, koje se odnose na plaćeno odsustvo radnika.

Nastavak razgovora zakazan je za utorak, 12. mart, u Administrativnom centru Vlade Srpske, a pregovori iz prošle sedmice su deseti sastanak socijalnih partnera nakon što je stupanjem na snagu novog Zakona o radu 2016. godine prestao da važi ranije zaključeni Opšti kolektivni ugovor.

Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

FOND PIO: Danas počinje isplata penzija za jul

Saopštenje Fond PIO RS prenosimo u cjelosti: "Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske obavještava korisnike prava da...

UZBUDLJIV VIKEND Fargo drži vrh u 3×3 ligi Srpske

Nikšićko pivo 3x3 liga Republike Srpske proteklog vikenda igrana je u tri grada Gradišci, Bijeljini i Laktašima, a...

ZVIJEZDA 09: Tri boda na startu prvenstva

Na gostovanju u Omarskoj ekipa Zvijezde 09 zasluženo je slavila rezultatom 0:1. Steijelac jedinog gola za ekipu Zvijezde...

Danas se obilježava Sveta Petka Trnova

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave praznik posvećen prepodobnoj mučenici Paraskevi, u narodu poznatoj kao Petka Trnova Praznik Svete...