Posljednji čuvar solunskih ratnika

Datum:

Share post:

Više od pola vijeka Đorđe Mihailović čuva srpsko vojničko groblje „Zejtinlik“ u Solunu.

Đorđe dočekuje i ispraća potomke srpskih ratnika stradalih na Solunskom frontu u Prvom svjetskom ratu. Pokazuje im gdje su pohranjene kosti njihovih predaka i čuva humke svih osam hiljada srpskih stradalnika. 

Đorđe Mihailović, Zejtinlik, solun, solunski front Foto: Zoran Pajčin, mondo.ba
 

Rođen je u Solunu, u kući u blizini groblja, 1. maja 1928. i iako uskoro puni 90 godina i dalje s poštovanjem obavlja svoj sveti posao. U to smo se uvjerili tokom kratke posjete MONDO reportera "Zejtinliku". 

Đorđe Mihailović odlikovan je jula 2014. godine ordenom srpske zastave drugog stepena. Raša Perić posvetio mu je pjesmu „Maršira svu noć“, a o njemu je snimljen i dokumentarni film „Poslednji čuvar“.

TESTNA REKLAMA

Prvi čuvar groblja bio je Đorđev deda, solunski dobrovoljac Savo Mihailović, Srbin iz Grblja kod Boke kotorske. Savo je sakupio svoje mrtve drugove i saborce, a potom ih je čuvao do svoje smrti 1928. godine. Poslije smrti i sam se pridružio svojim saborcima, sahranjen je na Zejtinliku.

Đorđe Mihailović, Zejtinlik, solun, solunski front Foto: Zoran Pajčin, mondo.ba
 

Njega je naslijedio Đorđev otac, Đuro Mihailović, koji je tokom Drugog svjetskog rata sačuvao groblje i njegove relikvije od nacističke pljačke. Kad je Đuro umro 1961. godine bio je sahranjen uz oca na Zejtinliku, a dužnost čuvara groblja pripala je Đorđu, posljednjem muškom potomku iz loze Mihailovića.

Izvor: mondo.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: NIKOLA VLAČIĆ NOVO LICE U KMF “RADNIK“

KMF Radnik iz Bijeljine angažovao je još jedno novo ime pred početak Premijer lige BiH u futsalu. Novo lice...

PIKSEL održao predavanje u prostorijama GO Ujedinjene Srpske u Bijeljini (foto)

Večeras je u prostorijama Gradskog odbora Ujedinjene Srpske Bijeljina održan sastanak na kome je prisustvovao šef Centra za...

BIJELJINA: Sastanak Gradonačelnika sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika i Agrarnog fonda

Gradonačelnik Ljubiša Petrović održao je danas u Gradskoj upravi sastanak sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika sa područja Semberije i...

Održana promocija programa pomoći Mađarske vlade poljoprivrednim proizvođačima na području Semberije (foto)

U hotelu „Drina“ danas je održana promocija programa pomoći Mađarske vlade poljoprivrednim proizvođačima na području Semberije. Promocija je...