Posljednje pripreme za skup u Kosovskoj Mitrovici, odjekuje „Veseli se srpski rode“

Datum:

Share post:

U centru Kosovske Mitrovoce u toku su posljednje pripreme za veliki narodni skup koji je zakazan za 12 sati.

Sa razglasa se čuju srpske patriotske pjesme, a Mitrovicom trenutno odjekuje pjesma „Veseli se srpski rode“. 

Brojne novinarske ekipe pripremaju se za praćenje skupa. Ekipa Novosti je uočila da su pristigli i politički predstavnici Srba južno od Ibra – Ljiljana Šubarić, gradonačelnica opštine Gračanice i Dalibor Jevtić, gradonačelnik Štrpca, prenose Novosti.

Simić: Sa skupa će biti poslata poruka mira

Potpredsjednik Srpske liste Igor Simić rekao je da će skup u podne u Kosovskoj Mitrovici biti najmasovnije okupljanje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji godinama unazad, sa kojeg će biti poslata jasna poruka da su Srbi opredijeljeni za mir, ali i da pozivaju na primjenu svih potpisanih sporazuma.

TESTNA REKLAMA

„Želimo da pošaljemo jasnu poruku da želimo mir, poštovanje međunarodnog javnog prava, ali i da se primene sporazumi potpisani u Briselu, a ne da se oni izbegavaju i Priština abolira zbog odgovornosti zbog nastale situacije“, rekao je Simić za TV „Prva“.

Simić je istakao da će Srbi učiniti sve da ovaj skup protekne mirno, bez ikakvih incidenata.

„Srbi nisu remetilački faktor, ovo nije akcija, već reakcija srpskog naroda na višegodišnje maltretiranje, ugnjetavanje“, rekao je Simić.

On je dodao da se tim skupom poziva i na sprečavanje svih aktivnosti i jednostranih poteza Prištine, koje su izazivale tenziju i zabrinutost.

Simić je rekao da su Srbi donijeli odluku o napuštanju prištinskih institucija samostalno i autohtono, jer ne žele da budu paravan za maltretiranje srpskog naroda koje je Priština sprovodila kroz sve sisteme vlasti.

On je naveo da su Srbi razumjeli poruku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da moraju da ulože maksimalne napore da sačuvaju mir i ne dozvole eksalaciju na terenu, te da će Srbija uvijek biti uz njih i da neće dozvoliti progon.

Ali, kako je rekao, Srbi ne mogu da predvide poteze Prištine i odakle postoji realna opasnost za dodatnu destabilizaciju prilika.

„U tom smislu očekujemo od međunarodnih snaga da učine sve da spreče Prištinu da iskoristi ovu situaciju i nastavi institucionalno nasilje nad našim narodom“, rekao je Simić.

On je naveo da su međunarodne snage pojačale svoje prisustvo na terenu, te pozvao Kfor i Euleks da ostanu prisutni i da se usklade sa statusnom neutralnošću i mandatom prema Rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti UN.

„Želimo mir, smirivanje situacije, poštovanje međunarodnog javnog prava i briselskih sporazuma. Ovo nije ad hok odluka, 9,5 godina smo dali prostor da se poštuje šta je potpisano. Smatrali smo da EU neće dozvoliti da bude otirač prištinskim zvaničnicima“, rekao je Simić.

Povodom informacija da su se specijalne prištinske jedinice krenule na sjever Kosova, Simić je rekao da je to još jedan spin iz Prištine i da se pojavilo i desetine drugih, kako bi se destabilizovale prilike na terenu i još više podigle tenzije i da se za sve okrive Srbi na Kosmetu i zvanični Beograd.

Gradonačelnici na sjeveru KiM podnijeli ostavke

Gradonačelnici četiri opštine na severu KiM jutros su i formalno potvrdili ostavke na svoje unkcije.

Kao što je najavljeno, jutros su održane posebne sjednice skupština u četiri opštine na severu Kosova i Metohije na kojima su gradonačelnici Leposavića, Severne Mitrovice, Zvečana i Zubinog Potoka i formalno podneli ostavke na svoje funkcije.

Na istim sednicama, potom su ostavke na svoje mandate podneli i predsednici skupština opština, kao i odbornici u lokalnim parlamentima.

Na ovaj način, predstavnici četiri lokalne samouprave na severu KiM krenuli su u sprovođenje odluka i zaključaka koji su doneti na subotnjem zasedanju političkih i institucionalnih predstavnika srpskog naroda na KiM.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

PROBLEM SA STRUJOM naselja Knez Ivo od Semberije – ELEKTRO BIJELJINA: Riješićemo problem (video)

Stanovnici naselja Knez Ivo od Semberije obratili su se portalu Dešavanja u Bijeljini kako bi iznijeli u javnost...

NEŠKOVIĆ (SDS) IZABRAN ZA DELEGATA U DOMU NARODA PS BiH

Posalnik SDS Želimir Nešković iz Lopara, na današnjoj Posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, je izabran za delegata...

BIJELJINA: Organizovana regionalna konferencija „Sigurne zajednice za sigurnu budućnost građana“ (foto)

Danas su u Bijeljini, u okviru Projekta jačanje otpornosti na prirodne katastrofe i unapređenje strategija pripravnosti (PREPS) u...

Na šta novac troše predstavništva Republike Srpske u inostranstvu?

Predstavništva Republike Srpske u inostranstvu dobila su još novca iz budžeta. Drugi put ove godine. Početkom ove, za...