Poslanici gladni „bijelog hljeba“

Datum:

Share post:

Poslanici u Predstavničkom domu BiH, koji nisu osvojili novi mandat, zatražili su ocjenu ustavnosti odluke o ukidanju privilegije „bijelog hljeba“.

Kako saznajemo, Momčilo Novaković, Zaim Backović, Borislav Bojić, Nikola Lovrinović, Đorđo Krčmar, Nenad Lalić, Miroslav Milovanović, Jovan Vukovljak, Predrag Kožul, Salko Sokolović i Sadik Ahmetović podnijeli su 15. oktobra apelaciju Ustavnom sudu BiH, kojom traže ocijenu ustavnosti izmjena Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH. Podsjećamo da je taj zakon propisivao mogućnost primanja „bijelog hleba“ godinu dana nakon isteka mandata poslanicima i izabranim funkcionerima na nivou BiH.

Poslanik NDP Momčilo Novaković kaže da je i prilikom rasprave o izmjeni zakona tvrdio da to nije u skladu sa Ustavom BiH.

– Ne vidim šta je problem da se provjeri da li je ta odluka u skladu s Ustavom ili nije. Bio sam protiv i prilikom izmjena zakona, jer sam i tada upozoravao da je to neustavno, budući da u Ustavu piše da se tokom mandata prava izabranih zvaničnika ne mogu mijenjati – kaže Novaković.

TESTNA REKLAMA

Poslanik DNS Đorđo Krčmar kaže da je solidarno sa kolegama potpisao apelaciju, jer nije bio profesionalni poslanik i ne bi ga kačila privilegija „bijelog hljeba“ da je ona na snazi.

– Zakon o sukobu interesa, koji ne dotiče samo poslanike nego i njihove porodice, uslovljava da izbrani zvaničnici ne mogu narednih šest mjeseci raditi. Smatrali smo da će doći do izmjena ovog zakona, ali kako nije došlo podnijeta je apelacija – objašnjava Krčmar i navodi da su u jako nezgodnoj poziciji profesionalni poslanici koji nisu obnovili mandat.

Solidarnost

Poslanik BPS-a Zaim Backović ističe da će se, po isteku mandata u parlamentu BiH, vratiti na posao u svoju raniju firmu, zbog čega je takođe solidarno potpisao apelaciju koja je predata Ustavnom sudu BiH.

 

– To sam potpisao, jer nigdje nije navedeno kako će poslanici, koji ne mogu da rade u narednih šest mjeseci, biti zdravstveno osigurani. Na to sam ukazivao u Predstavničkom domu BiH i tražio da se mijenjaju i drugi zakoni, posebno Zakon o sukobu interesa – kaže Backović.

Dodaje da se sada mora obezbijediti minimun socijalnih prava za poslanike kojima ističe mandat, a koji zbog ovakvih zakona neće moći da se zaposle pola godine.

Podsjećamo da je izmjene Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH kako bi se ukinula privilegija „bijelog hljeba“, prije tri godine, uputio poslanik Mirsad Đonlagić (SBB) u Predstavničkom domu BiH. Ova izmjena je stupila na snagu u martu 2016. godine kada su izmjene zakona usvojene i u Domu naroda, čime je ukinuta privilegija da zvaničnici primaju platu godinu dana nakon mandata.

Uštede od 6,5 miliona KM

Prilikom podnošenja zahtjeva za ukidanje privilegija funkcionerima na nivou BiH u SBB su tvrdili da bi se na taj način svake četiri godine uštedjelo oko 6,5 miliona KM, kao i da bi se ostvarile uštede u svakoj pojedinačnoj godini.

Podsjećamo da je 2014. godine na osnovu „bijelog hleba“ isplaćeno 176.000 KM, a u 2013. godini 132.000 KM. Primanja poslanika u PS BiH kreću se u prosjeku od 5.000 do 6.000 KM.

Izvor: www.infobijeljina.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Gradonačelnik Petrović potpisao ugovor o nabavci udžbenika za osnovce od petog do devetog razreda

Gradonačelnik Ljubiša Petrović danas se u Gradskoj upravi sastao sa predstavnicima Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, gdje...

Dom zdravlja Bijeljina obavlja davanje četvrte doze vakcine protiv korona virusa

Saopštenje Doma zdravlja Bijeljina prenosimo u cjelosti: "Obavještavamo Vas da se u Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja Bijeljina obavlja davanje...

Gradonačelnik Petrović donirao 283 književna djela JU Narodna biblioteka “Filip Višnjić“

Svake godine u okviru Pantelinskih dana Gradska uprava na čelu sa Gradonačelnikom pokloni Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“ određen...

PODJELOM DIPLOMA POLAZNICIMA ZAVRŠENA OVOGODIŠNJA ŠKOLA PLIVANJA

Za šezdeset osmoro djece sa područja opštine Lopare podijeljene su diplome o završenoj školi plivanja koju je na...