Poskupljuju usluge u međunarodnom poštanskom saobraćaju “Pošta Srpske”

Datum:

Share post:

Od 14. decembra 2018. godine stupiće na snagu novi cjenovnik usluga u međunarodnom poštanskom saobraćaju “Pošta Srpske”, odnosno usluge u međunarodnom poštanskom saobraćaju biće skuplje.

U ovom javnom preduzeću tvrde da su primorani da korekciju cijena zbog povećanja naknada za prenos i uručenje međunarodnih pošiljaka primjenom Konvencije Svjetskog poštanskog saveza (SPS), povećavanja drugih troškova u međunarodnom poštanskom saobraćaju (prerada pismonosnih pošiljaka, prevoz i uručenje površinskih i avionskih paketa po odredišnim državama), te usklađivanja cjenovnika usluga iz međunarodnog saobraćaja između javnih poštanskih operatera u BiH.

Od juna 2001. godine do danas usluge “Pošta Srpske” iz međunarodnog poštanskog saobraćaja su pretrpjele veoma male promjene cijena, tako je prenos običnog pisma prve stope mase 2001. godine iznosio 1,50 KM, dok u 2018. godini iznosi 1,70 KM.

Poštarine za neke usluge su u trenutno važećem cjenovniku čak i niže u odnosu na iste usluge u cjenovniku iz 2001. godine, kao što su: prenos paketa, rukovanje vrijednosnim pismom, avionski prenos pošiljaka i podnošenje na carinski pregled pošiljaka u izvozu.

Poštarina za rukovanje preporučenom pismonosnom pošiljkom po komadu je 2011. godine iznosila 3,50 KM, dok u 2018. godini iznosi 3,40 KM.

TESTNA REKLAMA

U istom vremenskom periodu (od 2001. godine do 2018. godine) održana su 4 Kongresa SPS-a, pri čemu su kontinuirano povećavane naknade za prevoz i uručenje međunarodnih pošiljki.

Imajući u vidu navedeno “Pošte Srpske” su primorane da izvrše korekciju cijena svojih usluga u međunarodnom poštanskom saobraćaju, obrazlažili su iz Pošta Srpske.

Dodaju da će korisnici o zvaničnoj promjeni cijena, te stupanju na snagu novog cjenovnika biti blagovremeno obaviješteni.

Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Produženo vrijeme brisanja poruke na WhatsAppu

Ukoliko se nađete u situaciji da ste na WhatsAppu poslali neku neprikladnu poruku pogrešnoj osobi, sada ćete imati...

AGRO SAVJET: Kada i kako se vrši skidanje lišća paradajza

Oplodnja i skidanje lišća paradajza – Početno skidanje lišća paradajza obično se vrši kada biljka pređe metar visine.  U...

SERVISNE INFORMACIJE za 10. avgust: Prekidi u snabdijevanju vodom i električnom energijom

Zbog otklanjanja kvara na vodovodnoj mreži i priključenja novog korisnika na vodovodnu mrežu, danas će, u vremenu od...

U Bijeljini rođeno ŠEST BEBA

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođena su četiri dječaka i dvije djevojčice Broj...