Poskupljuje polaganje vozačkog ispita u BiH

Datum:

Share post:

Nadležni u BiH kreirali su novi cjenovnik obuke za vozački ispit prema kojem će, ukoliko se usvoji, usluge auto-škola poskupjeti duplo, a više cijene prema riječima prevoznika predstavljaće ogroman udar na kompanije koje kubure sa nedostatkom vozača.

Naime, Ministarstvo komunikacija i transporta BiH pripremilo je prednacrt odluke o jedinstvenim minimalnim proračunskim elementima vrijednosti nastavnog časa iz teorijskog i praktičnog dijela osposobljavanja kandidata za vozača motornih vozila, a prema tom dokumentu koji je u posjedu “Glasa Srpske” kandidati bi čas obuke za B kategoriju, umjesto sadašnjih 15 KM plaćali 23,38 KM bez PDV-a.

To je naljutilo prevoznike u Srpskoj, jer će, kako kažu, mnogi građani će zbog visokih cijena odustati od obuke što će automatski rezultovati padom broja profesionalnih vozača, za kojim domaće tržište rada i sada vapi.

Predsjednik Udruženja za unutrašnji i međunarodni transport RS Nikola Grbić kaže za “Glas” da je u Srpskoj i u FBiH već duže vrijeme deficitaran kadar vozača sa C, E i D kategorijom, te da je samo na osnovu te činjenice apsurdno da poskupi polaganje vozačkog ispita.
– Ukoliko dođe do poskupljenja to će biti ogroman udar na firme. Dodatno će nam otežati i ovako tešku situaciju. Sada mladiću od 21. godinu, da položi za C i E kategoriju i kvalifikuje se za profesionalnog vozača uz  polaganje državnog ispita, treba između 7.000 i 8.000 KM, a ako obuka poskupi trebaće mu i 10.000 KM. Pitam se ko to može platiti? Cijene treba smanjiti da nadoknadimo prijeko potreban kadar – smatra Grbić.

Vlasnik banjalučke auto-škole “Mir” Milenko Jaćimović kaže za “Glas” da polaganje vozačkog ispita za B kategoriju trenutno u prosjeku košta između 550 i 650 maraka, a prema novom cjenovniku bi bilo oko 1.100.  

– Teoretska nastava prema cijenama koje su predložene koštala bi oko 240 KM, a praktična obuka više od 800 KM za 35 časova. Slična odluka je bila u Hrvatskoj, ali im je Evropska komisija naložila izmjene jer evropski Zakon o zaštiti potrošača, kao i Zakon o konkurenciji ne dozvoljavaju da država određuje cijenu usluge u privatnom sektoru. Formiranje cijena mora biti slobodno – kategoričan je Jaćimović. 

On je istakao da su auto-škole u Banjaluci lani imale 3.000 kandidata manje u odnosu na godinu ranije.

– Ove godine taj pad biće još drastičniji jer, em što nema mladih, em je kriza u zemlji. Poskupljenje će samo produbiti problem nedostatka vozača za kamione i autobuse, koji i sada voze penzioneri – tvrdi Jaćimović.

Ono što ih tješi jeste dug put koji čeka usvajanje predloženog cjenovnika što su potvrdili i u Ministarstvu komunikacija navodeći da je prednacrt odluke dostavljen na mišljenje nadležnim ministarstvima obrazovanja, nakon čega će biti sprovedene javne konsultacije.

*Predložene minimalne cijene nastavnog časa, po kategorijama (u KM)

A   28,06

B   23,38

C   46,76

D   70,14

–  Kako je u ovoj fazi još radni materijal, iznos cijene koji će u konačnici biti predložen, tek treba biti utvrđen uz konsultacije sa svim relevantnim učesnicima procesa – pojašnjavaju u ministarstvu.

Dodaju da je obaveza donošenja odluke o jedinstvenim minimalnim cijenama nastavnog časa propisana Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja u BiH koji je na snazi od 2017. godine.

– S obzirom da predmetna oblast još nije uređena, ponovo smo pokrenuli aktivnosti sa ciljem donošenja ovog propisa, a na inicijativu brojnih auto-škola u zemlji – rekli su u resornom ministarstvu, koje je i 2018. godine kreiralo odluku o minimalnim cijenama obuke ali ona nikada nije usvojena.

Ciljevi

U Ministarstvu komunikacija i transporta BiH kažu da je cilj donošenja odluke o minimalnim cijenama polaganja vozačkog ispita eliminisanje nelojalne konkurencije i neprirodno niska cijena osposobljavanja u pojedinim auto-školama, a koja ide na uštrb kvaliteta procesa obučavanja.

– Stupanjem na snagu ove odluke auto-škole bi i dalje slobodno formirale cijene osposobljavanja, ali bi prilikom utvrđivanja cjenovnika bile u obavezi da se pridržavaju minimalnih propisanih cijena – rekli su u ministarstvu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: glassrpske.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Svečano otvaranje košarkaškog terena na stadionu Radnika

U sklopu stadiona Radnik u Bijeljini obnovljen je i stavljen u upotrebu za našu djecu i omladinu sportski...

BIJELJINA: Zvijezda 09 pobjednik u Laktašima

Gosti iz Semberije su konačno prekinuli niz poraza. U Premijer ligi im ne cvjetaju ruže, ali su u...

BIJELJINA: Radnik izbacio Borac iz Kupa Republike Srpske

Radnik izbacio Borac iz Kupa Republike Srpske Fudbaleri Borca neće imati priliku da odbrane trofej Kupa "Dr Milan Jelić"...

Korisnici Dnevnog centra za djecu u riziku u Bijeljini organizovali priredbu povodom Dječije nedjelje (foto)

Tradicionalno, prve sedmice oktobra, djeca iz Dnevnog centra za djecu u riziku Centra za socijalni rad Bijeljina, obilježavaju...