Porušeni grobovi u Južnoj Mitrovici 

Datum:

Share post:

Nekoliko stotina Srba iz sjevernog dijela Kosovske Mitrovice jutros je na zimske Zadušnice posjetilo pravoslavno groblje koje se nalazi u južnom dijelu grada.

Srbi su do groblja, na kome je oko 90 posto spomenika, porušeno stigli autobusima i bez pratnje Kosovske policijske službe.

Svaki put kada dođu na groblje u južnom delu grada da zapale svijeće za duše mrtvih, Mitrovčani jedva da mogu da pronađu grobove svojih najmilijih, prenosi TV Most.

„Osjećanja su mi pomješana. Volim da dođem i obiđem grobove svojih najmilijih, ali uvek kada dođemo, nešto novo je polomljeno“, rekla je Slavica Jargić.

Obnovljena je jedino kapela. Umrli Srbi na ovom groblju se ne sahranjuju od 1999. godine.

TESTNA REKLAMA

Malobrojni Srbi obišli su danas na Zadušnice grobove svojih najmilijih i na prištinskom groblju, a paroh prištinski Saša Mitrović apelovao je na sunarodnike da ne vrše ekshumaciju posmrtnih ostataka svojih bližnjih i ne prenose ih sa groblja u Prištini.

Groblje je zaraslo u korov, a sve se više uočavaju prazni grobovi, prenosi RTV KiM, navodeći da Srbi koji su se iselili iz Prištine iz godine u godinu prenose posmrtne ostatke svojih članova porodice koji su tu bili sahranjeni.

„Apelujem i ovom prilikom na članove porodica da ne odnose ostatke svojih srodnika, svojih bližnjih sa groblja, zato što to nije njihova želja. Njihova želja je da oni počivaju ovde na ovoj zemlji“, rekao je Mitrović.

Izvor: www.atvbl.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Obilježeno 32 godine od osnivanja SDS u Kozarskoj Dubici

Na velikom narodnom zboru kod manastira Moštanice povodom pravoslavnog praznika Preobraženja Gospodnjeg, juče je proslavljeno 32. godine od...

BLAŽEVIĆ, ZVIJEZDA 09: Ne odustajemo od našeg cilja (foto)

Emanullah Blažević osvrnuo se na poraz protiv ekipe Krupe i najavio sutrašnji meč protiv ekipe Laktaša.  „U prvom derbiju...

NTV Arena Bijeljina obilježila 23 godine postojanja (foto)

Nezavisna televizija Arena danas je obilježila 23 godine postojanja, predanog rada i pravovremenog informisanja građana Semberije i Bijeljine....

Na poziv Mitropolije crnogorsko – primorske Dodik posjetio svetinje u Crnoj Gori

Na poziv Mitropolije crnogorsko - primorske srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik posjetio je svetinje u Crnoj Gori. -...