Poreska uprava može blokirati sve stranice na internetu

Datum:

Share post:

Poreska uprava u Hrvatskoj od početka godine može da blokira bilo koju stranicu na internetu za koju procijeni da je “štetna za društvenu zajednicu”.
 

Advokat Vlaho Hrdalo kaže da se Hrvatska ovakvim zakonskim rješenjem svrstala uz zemlje poput Sjeverne Koreje, Pakistana ili Sudana.

Hrdalo smatra da ovakav zakon daje prevelika ovlaštenja Poreskoj upravi, odnosno da se može iskoristiti protiv osobe za koju prethodno nije pravosnažno utvrđeno da je počinila neko kažnjivo djelo, piše portal “Indeks”.

Prema njegovim riječima, ovakav zakon omogućava Poreskoj da prvo sruši internet stranicu, ali da razliku od te ustanove dokaze treba da obezbijedi vlasnik.

TESTNA REKLAMA

Hrdalo je naveo da su moguće zloupotrebe Zakona, te da je to dodatno oružje osobama iz sistema koje se žele s nekim obračunavati.

Prema Opštem poreskom zakonu, koji je u Hrvatskoj stupio na snagu 1. januara, Poreska uprava može blokirati bilo koju stranicu na internetu za koju, prema nedefinisanim kriterijumima, procijeni da je štetna.

“Indeks” navodi da i u drugim evropskim zemljama, poput Francuske, Belgije, Danske, Estonije, Poljske ili Češke, postoji mogućnost da poreska ili druga državna tijela blokiraju sadržaj na internetu, ali su njihova ovlaštenja znatno preciznije definisana.

Iz Poreske uprave su naveli da je riječ o kontroli obavljanja djelatnosti putem interneta i propisivanju normativnih mehanizama koji će omogućiti da se spriječi poslovanje putem interneta kada se obavlja izvan zakonskih okvira.

Dodatni razlog za propisivanje navedene odredbe je da se spriječi da se obavljanjem privredne djelatnosti putem interneta izbjegne oporezivanje prihoda, a sprečava se i teško nadoknadiva šteta za društvenu zajednicu, poručili su iz Poreske.

Blokada stranica biće prekinuta kada pravno ili fizičko lice ispuni uslove za obavljanje privredne djelatnosti u skladu sa posebnim propisima, koji su na snazi.

Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Kako da vratite stari izgled Gmaila

Google mijenja dizajn za Gmail kako bi servis prilagodio dizajnerskim izmjenama koje su već načinjene na kompanijinim drugim...

AGRO SAVJET: Uzgajivači upozoravaju na greške koje pravimo – Jasni signali da je biljka pred uginućem

Većina nas griješi prilikom zalivanja i njegovanja sobnog cvijeća, a princip je zapravo veoma jednostavan. Stručnjaci smatraju da...

U Bijeljini rođene DVIJE BEBE

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođene su dvije djevojčice i dva dječaka. Broj...

Današnje CIJENE voća, povrća i cvijeća na ZELENOJ PIJACI u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Zelenoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA 0 KROMPIR kg 1,00-1,50 KM 1 MLADI KROMPIR kg 1,50 KM 2 CRNI LUK kg 1,00-1,50 KM 3 BIJELI LUK kg 8,00 KM 5 PASULJ kg 4,00-5,00 KM 6 PAPRIKA...