Ponovo buknula zaraza u Bijeljini

Datum:

Share post:

Dok se afrička svinjska kuga širi Semberijom, Ljubiša Petrović piše Fejsbuk statuse, a krizni štab pred kamere ne želi. Zaraza je ponovo buknula kod najvećeg domaćeg proizvođača „ZP komerca“.

Ali Petrović je lično naredio da ekipe na teren ne idu. A osim toga grad nije našao ni lokaciju ukopavanje 2.500 svinja.

„Nažalost evo dva dana prolaze u kontaktu sa lokalnim kriznim centrom odnosno sa gradom Bijeljina, nisu uspjeli da nađu adekvatnu lokaciju gdje će se te životinje zbrinuti. Naravno mi smo hitno djelovali već jutros, sazvali Republički krizni štab, sve životinje će biti upućene na zakopavanje tj. sanitarno zbrinjavanje sanitarno u opštinu Ugljevik u kopove Termoelektrane Ugljevik“, kaže Negoslav Lukić, resor za veterinarstvo pri Ministarstvu poljoprivrede.

Za haos u Semberiji gradinačelniku Ljubiši Petroviću krivi su svi osim njega. Budžet je priznaje prazan. Pobrojao je i koliko je svinja eutanazirano, ali nije rekao zašto grad nije na vrijeme preduzeo ono što je njihova obaveza, kako je većina drugih lokalnih zajednica učinila.

“Ekspertska grupa se prije neki dan sastala, je l’ neko čuo nešto pametno od njih? Eutanazirano na hiljade svinja, o čemu su razgovarali, šta su pametno zaključili, šta su preduzeli? Republička civilna zaštita se poslije samo dvije nedjelje povukla, ni traga ni glasa od njih! Teoretičari zavjere kuju neke svoje, samo njima poznate teorije, pitaju se gdje je kuga na velikim farmama.”

Petrović po ranije ustaljenom šablonu, ponovo priču okreće i za svoj nerad upire prst u druge. 

„Lokalna zajednica i lokalni krizni centar grada Bijeljina, definitivno nije bio spreman da riješi taj problem“, kaže Lukić.

Važnost saradnje u rješavanju jednog od najvećih izazova sa kojima se suočavaju farmeri trebalo bi biti na prvom mjestu, kažu u ministarstvu. Oni su od početka donijeli niz mjera i pravilnika kojimi su i dali određene pozitivne rezultate.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Vatrogasci ugasili požar na automobilu u Obarskoj (foto)

Na BP ’’Stević’’ u Velikoj Obarskoj došlo je do zapaljenja automobila. Dežurni dispečer u TVSJ Bijeljina je za Dešavanja...

DRAGANIĆ, drugog dana „Interagra“: Zadovoljni smo posjetom i izlagačima – sutra u 14.00 časova izvlačenje dobitnika nagrada (video)

Juče je u Bijeljini otvoren 21. po redu Sajam poljoprivrede, lova i ribolova "Interagro 2023". Samo prvog dana,...

POVRATAK KUĆI Fudbal učio u Zvezdi, igrao za Leotar, a sada se vratio u svoj Radnik

Novi fudbaler Radnika je Stefan Santrač, momak koji je ponikao u ovom klubu i poslije deset godina odlučio...

Ugljevički “Kompred” proslavio krsnu slavu Rođenje Presvete Bogorodice: Zaposlene krasi dobar rad

Komunalno preduzeće "Kompred" iz Ugljevika proslavilo je danas krsnu slavu Rođenje Presvete Bogorodice - Malu Gospojinu i 49...