U Bijeljini su potpisani ugovori o pomoći Evropske unije i UNDP-a poljoprivrednicima, koji su u poplavama 2014. godine pretrpjeli veliku štetu.

Trideset i osam semberskih domaćinstava dobilo je plastenike, poljoprivrednu mehanizaciju ili repromaterijal za sjetvu. Iz istog programa provodi se i obnova 122 kuće u Bijeljini.

Zahvaljujući sredstvima Evropske unije i Razvojnom programu ujedinjenih nacija u BiH biće uloženo oko 80 miliona evra za oporavak od poplava.

Velino Selo je naselje koje je bilo najduže pod vodom u poplavama 2014. godine i u kojem je svaka kuća bila poplavljena. Uništena su kompletna gazdinstva. Mještani ovog semberskog sela ne pamte ovakvu nepogodu, a posljedice će još mnogo godina osjećati. Zato im je, kažu, svaka pomoć dragocjena.

Ljubiša Škorić iz ovog sela dobio je plastenik.

– Proizvodim povrće posljednjih par godina. Sada ću proizvodnju moći i da povećam jer je ovo plastenik za profesionalnu proizvodnju. Bez ulaganja nema ni zarade, a imam sina i snahu koji će ostati da žive na selu, pa ima ova podrška mnogo znači – kaže Škorić.

Na ovom području većina gazdinstva su seoska i u njima se živi  isključivo od poljoprivrede.

Repromaterijal koji je dobio za sjetvu dobro će doći Miodragu Nikoliću iz Amajlija.
– Dobio sam sjemena, gnojivo, sredstva za prskanje za sjetvu kukuruza na tri hektara. To će mi omogućiti veliku uštedu – kaže ovaj ratar.

Bijeljina je grad koji je u poplavama 2014. pretrpio je najveću štetu, procijenjenu na 392 miliona maraka, a katastrofalne poplave uništile su polovinu najplodnijih oranica u Semberiji.

– Mještanima ovih sela uništeno je sve što su imali. Vodena stihija je nemilosrdno odnijela sve što su decenijama sticali. Sa prirodom se ne možemo boriti, ali možemo pomoći da ublažimo posljedice. Prethodnih godina dobili smo više od 6.500 vaučera za pomoć, u vrijednosti od 25 miliona KM, ali imajući u vidu broj poplavljenih i štete koje su pretrpjeli, oporavak od poplava još traje. Sada gradimo stambene objekte koji su potpuno uništeni. Obaveza lokalne zajednice je da obezbjedi plac, infrastrukturu i 5.000 KM za svaku kuću – ističe  Mićo Mićić, bijeljinski gradonačelnik.

Zahvaljujući sredstvima Evropske unije i Razvojnog programa ujedinjenih nacija koji sprovodi projekat oporavka od poplava mnogima je olakšano prevazilaženje problema podsjetio je šef Korporacije delegacije EU u BiH Rihard Maša.

Foto Slađana R. Mrkonjić/RAS Srbija

– EU je imala na raspolaganju nekoliko fondova za pomoć BiH. Osim pomoći poljoprivrednicima, sredstvima iz fondova EU renovirane su brojne ustanove, bolnice i škole uništene u poplavama na prostoru cijele BiH – istakao je Maša i dodao da je još veliki broj projekata zaštite od poplava u planu.

Investicija u okviru ovog programa pomoći u Bijeljini iznosi oko 11 miliona KM, s tim što je u prvoj fazi već utrošeno 8,2 miliona KM.

U okviru programa oporavka od poplava u saradnji sa Bijeljinom se grade kuće za 44 porodice, a renovira se još 78 stambenih objekata. Predstavnici EU i UNDP-a su posjetili i prve porodice koje su se uselile u svoje nove domove.

Oporavak traje u dvije faze

Oporavak od poplava na području Bijeljine odvija se u dvije faze. Tokom prve faze koja je trajala od 2014. do 2016. godine mnogo je urađeno, naglasio je zamjenik rezidentne predstavnice UNDP u BiH Suhrob Hošmuhamedov.

– U prvoj fazi obnovili smo oko 900 kuća, 10 škola i dva vodovodna sistema. U toku druge faze obnovićemo još 120 kuća. Osim obezbjeđenja domova za poplavljene bavićemo se i ekonomskim problemima – naglasio je Hošmuhamedov.

 

Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име