Položen kamen temeljac za izgradnju bolnice u Trebinju; Dodik: Istorijski trenutak za Trebinje, Srpsku i region (foto)

Datum:

Share post:

U Trebinju, u naselju Pridvorci položen je kamen temeljac za izgradnju nove bolnice u Trebinju, ukupne vrijednost 128 miliona maraka, uz prisustvo najviših zvaničnika i građana Republike Srpske.
Polaganje kamena temeljca za izgradnju nove bolnice u TrebinjuFoto: Ustupljena fotografija

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da je ovo istorijski dan ne samo za grad Trebinje, nego i za cijelu Republiku Srpsku, a i region.

– Siguran sam da ćemo za 30 mjeseci imati novu bolnicu u Trebinju. Hercegovina je zaslužila novu bolnicu – istakao je Dodik i dodao da je ne tako davno Trebinje bilo komunikacijski zatvoreno na sve strane.

– Danas smo riješili sve te probleme, i došli u poziciju da afirmišemo Republiku Srpsku na pravi način i u prelijepom Trebinju – istakao je Dodik.

Naveo je da se Trebinje prepoznaje kao dobro mjesto za život.

– A, da bi ono zaista takvim i bilo, potreban je i moderan zdravstveni objekat, sutra i aerodrom.  Da nije bilo onih koji su to sve osporavali, bilo bi i više i bolje, ali nećemo stati niti odustati zbog istih – poručio je Dodik.

Srpska u kontinuitetu posljednjih 10 i više godina gradi zdravstvene objekte i ulaže u zdravstveni sistem širom srpske, rekao je premijer Srpske Radovan Višković.

– Možda smo i ranije trebali doći u Trebinje da sagradimo novu bolnicu, ali nismo ni sada zakasnili, jer smo odgovorni ljudi. Moramo ponuditi našim građanima pravu njegu, uz želju da što manje posla bude u novoj bolnici – rekao je on. 

Naveo je da je Peško neko ko je garancija, sa Šeranićem i Grujičićevom, i na desetine vrhunskih doktora koji su danas prisutni na polaganju kamena temeljca garancija da će mlade doktore osposobiti da budu vrhunski stručnjaci i da rade u Trebinju.

– Ubjeđena sam da će ovo biti regionalni zdravstveni centar sa mladim i dobro obučenim ljekarima. Treba da budemo ponosni na ono što sami stvaramo i gradimo. Nikada se nisam ovdje osjećala strancem, jer ovo smatram svojom zemljom, kao što i vi Srbiju vidite kao svoju majku – rekla je Danica Grujičić, ministar zdravlja u Vladi Srbije.

Navela je da je smo se poslije epidemije kovida uvjeri koliko je važna zdravstvena zaštita.

– Naše medicinske ustanove su odbrana naroda od svih pošasti koje prate ove vrijeme – dodala je ona.

Ovo je vrlo važan dan za Trebinje. Imam veliku čast da kao ministar kažem da će Vlada i ministarstvo i ovaj projekat uspješno sprovesti, pružiti zdravstvenu uslugu po najvišim svjetskim standardima – rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

– Pravi posao je pred nama. Ovu bolnicu gradimo sa vama i za vas. Sve nas potpuno novo čeka u ovoj bolnici – dodao je on.

– 1. aprila 1966. godine donesena je odluka o izgradnji bolnice u Trebinju, i to je bio istorijski trenutak. I današnji dan je istorijski trenutak, ne samo za za Trebinje, već za cijelu regiju i Republiku Srpsku, jer dobićemo jedan od najsavremenijih objekata medicine u ovom dijelu Evrope – rekao je akademik Predrag Peško.

Foto: RTRS

– Nova bolnica u Trebinju biće simbol napretka, kvaliteta i brige za sve nas – rekao je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

Udruženim snagama možemo, kaže Ćurić, stvoriti zdravu i prosperitetnu budućnost za sve nas.

– Neka ovo bude mjesto gdje će biti zadovoljni uslugom svi oni kojima pomoć bude potrebna. Ovaj objekat je svojevrsni zalog za budućnost – istakao je Ćurić. 

Direktor Bolnice Trebinje Nedeljko Lambeta naglasio je da će gradnju bolnice pratiti usavršavanje i jačanje medicinskih timova.

– Postojeći objekat bolnice izgrađen je prije 60 godina, a prateći objekti još za vrijeme Austrougarske monarhije i danas nam služe. Imali smo deficit kapaciteta, što u novom objektu neće biti slučaj – rekao je Lambeta.

Istakao je da je plaganje kamena temeljca događaj od nemjereljivog značaja ne samo za Trebinje i Hercegovinu već za cijelu Republiku Srpsku i regiju.

Zahvalio se predsjedniku Srpske koji je, kako je naveo, u različitim ulogama dao nemjerljiv doprinos u realizaciji ovog projekta.

Novi bolnički kompleks prostiraće se na 41.080 metara kvadratnih, a činiće ga savremeni objekat bolnice, prateći objekat tehničkog bloka, nadstrešnica za sanitetska vozila, kao i kompletno uređene pripadajuće kolske i pješačke komunikacije, zajedno sa parkinzima i zelenim površinama.

Ukupna površina objekta bolnice sa tehničkim blokom i nadstrešnicom za sanitetska vozila je 17.826 metara kvadratnih.

Bolnica će imati 223 kreveta i odjeljenja onkologije, pulmologije, infektivno, odjeljenja psihijatrije, neurologije, interno, nefrologije, porođajno odjeljenje i ginekologiju, odjeljenje hirurgije i urologije, ORL i oftalmologije, te urgentni blok sa sobom za opservaciju.

Objekat će obuhvatati i dnevne bolnice – opštu i onkološku, dijalizu, hiruršku, internističku i kardiološku intenzivnu njegu, poluintezivnu njegu, oporavak pacijenata – angiografija i endoskopija, oporavak pacijenata – ORL i oftalmologija, odjeljenje za oporavak uz operacioni blok, odjeljenje za oporavak uz blok operativne ginekologije i akušerstva i intezivnu njegu – neonatologija.

Predviđena je medicinska oprema koja treba da zadovolji standarde moderne bolnice izgrađene u skladu sa posljednjim tehnološkim dostignućima prema visokim medicinskim standardima i adekvatna za pružanje planiranih medicinskih usluga. 

Dešavanja u Bijeljini

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

KUP RS “DR MILAN JELIĆ”: Radnik dočekuje Borac, Zvijezda 09 ide u Laktaše

Osmina finala Kupa "dr Milan Jelić" počinje sutra sa prvih pet utakmica ove faze takmičenja. Zbog drugih obaveza,...

Aleksandar Mitrović gospodar vazdužnog prostora iznad Teherana

Srbin dao sedam golova na prvih osam utakmica u dresu Al Hilala Uvek postoji opasnost da neko konstatuje kako...

LOPARE: U SREDNJOŠKOLSKOM CENTRU “VUK KARADžIĆ” INSTALIRA SE SOLARNA ELEKTRANA

U Srednjoškolskom centru  “Vuk Karadžić” Lopare instalira se solarna elektrana snage 25 /KW/ kilovata. Navedena elektrana je rezultat sprovođenja...

BIJELJINA: Prodaja dječijih slika za izgradnju dječijih igrališta (foto)

U toku je Dječija nedjelja, te će tim povodom u četvrtak 5. oktobra 2023. godine sa početkom u...