Položen kamen temeljac za izgradnju bolnice u Trebinju; Dodik: Istorijski trenutak za Trebinje, Srpsku i region (foto)

Datum:

Share post:

U Trebinju, u naselju Pridvorci položen je kamen temeljac za izgradnju nove bolnice u Trebinju, ukupne vrijednost 128 miliona maraka, uz prisustvo najviših zvaničnika i građana Republike Srpske.
Polaganje kamena temeljca za izgradnju nove bolnice u TrebinjuFoto: Ustupljena fotografija

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da je ovo istorijski dan ne samo za grad Trebinje, nego i za cijelu Republiku Srpsku, a i region.

– Siguran sam da ćemo za 30 mjeseci imati novu bolnicu u Trebinju. Hercegovina je zaslužila novu bolnicu – istakao je Dodik i dodao da je ne tako davno Trebinje bilo komunikacijski zatvoreno na sve strane.

– Danas smo riješili sve te probleme, i došli u poziciju da afirmišemo Republiku Srpsku na pravi način i u prelijepom Trebinju – istakao je Dodik.

Naveo je da se Trebinje prepoznaje kao dobro mjesto za život.

– A, da bi ono zaista takvim i bilo, potreban je i moderan zdravstveni objekat, sutra i aerodrom.  Da nije bilo onih koji su to sve osporavali, bilo bi i više i bolje, ali nećemo stati niti odustati zbog istih – poručio je Dodik.

Srpska u kontinuitetu posljednjih 10 i više godina gradi zdravstvene objekte i ulaže u zdravstveni sistem širom srpske, rekao je premijer Srpske Radovan Višković.

– Možda smo i ranije trebali doći u Trebinje da sagradimo novu bolnicu, ali nismo ni sada zakasnili, jer smo odgovorni ljudi. Moramo ponuditi našim građanima pravu njegu, uz želju da što manje posla bude u novoj bolnici – rekao je on. 

Naveo je da je Peško neko ko je garancija, sa Šeranićem i Grujičićevom, i na desetine vrhunskih doktora koji su danas prisutni na polaganju kamena temeljca garancija da će mlade doktore osposobiti da budu vrhunski stručnjaci i da rade u Trebinju.

– Ubjeđena sam da će ovo biti regionalni zdravstveni centar sa mladim i dobro obučenim ljekarima. Treba da budemo ponosni na ono što sami stvaramo i gradimo. Nikada se nisam ovdje osjećala strancem, jer ovo smatram svojom zemljom, kao što i vi Srbiju vidite kao svoju majku – rekla je Danica Grujičić, ministar zdravlja u Vladi Srbije.

Navela je da je smo se poslije epidemije kovida uvjeri koliko je važna zdravstvena zaštita.

– Naše medicinske ustanove su odbrana naroda od svih pošasti koje prate ove vrijeme – dodala je ona.

Ovo je vrlo važan dan za Trebinje. Imam veliku čast da kao ministar kažem da će Vlada i ministarstvo i ovaj projekat uspješno sprovesti, pružiti zdravstvenu uslugu po najvišim svjetskim standardima – rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

– Pravi posao je pred nama. Ovu bolnicu gradimo sa vama i za vas. Sve nas potpuno novo čeka u ovoj bolnici – dodao je on.

– 1. aprila 1966. godine donesena je odluka o izgradnji bolnice u Trebinju, i to je bio istorijski trenutak. I današnji dan je istorijski trenutak, ne samo za za Trebinje, već za cijelu regiju i Republiku Srpsku, jer dobićemo jedan od najsavremenijih objekata medicine u ovom dijelu Evrope – rekao je akademik Predrag Peško.

Foto: RTRS

– Nova bolnica u Trebinju biće simbol napretka, kvaliteta i brige za sve nas – rekao je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

Udruženim snagama možemo, kaže Ćurić, stvoriti zdravu i prosperitetnu budućnost za sve nas.

– Neka ovo bude mjesto gdje će biti zadovoljni uslugom svi oni kojima pomoć bude potrebna. Ovaj objekat je svojevrsni zalog za budućnost – istakao je Ćurić. 

Direktor Bolnice Trebinje Nedeljko Lambeta naglasio je da će gradnju bolnice pratiti usavršavanje i jačanje medicinskih timova.

– Postojeći objekat bolnice izgrađen je prije 60 godina, a prateći objekti još za vrijeme Austrougarske monarhije i danas nam služe. Imali smo deficit kapaciteta, što u novom objektu neće biti slučaj – rekao je Lambeta.

Istakao je da je plaganje kamena temeljca događaj od nemjereljivog značaja ne samo za Trebinje i Hercegovinu već za cijelu Republiku Srpsku i regiju.

Zahvalio se predsjedniku Srpske koji je, kako je naveo, u različitim ulogama dao nemjerljiv doprinos u realizaciji ovog projekta.

Novi bolnički kompleks prostiraće se na 41.080 metara kvadratnih, a činiće ga savremeni objekat bolnice, prateći objekat tehničkog bloka, nadstrešnica za sanitetska vozila, kao i kompletno uređene pripadajuće kolske i pješačke komunikacije, zajedno sa parkinzima i zelenim površinama.

Ukupna površina objekta bolnice sa tehničkim blokom i nadstrešnicom za sanitetska vozila je 17.826 metara kvadratnih.

Bolnica će imati 223 kreveta i odjeljenja onkologije, pulmologije, infektivno, odjeljenja psihijatrije, neurologije, interno, nefrologije, porođajno odjeljenje i ginekologiju, odjeljenje hirurgije i urologije, ORL i oftalmologije, te urgentni blok sa sobom za opservaciju.

Objekat će obuhvatati i dnevne bolnice – opštu i onkološku, dijalizu, hiruršku, internističku i kardiološku intenzivnu njegu, poluintezivnu njegu, oporavak pacijenata – angiografija i endoskopija, oporavak pacijenata – ORL i oftalmologija, odjeljenje za oporavak uz operacioni blok, odjeljenje za oporavak uz blok operativne ginekologije i akušerstva i intezivnu njegu – neonatologija.

Predviđena je medicinska oprema koja treba da zadovolji standarde moderne bolnice izgrađene u skladu sa posljednjim tehnološkim dostignućima prema visokim medicinskim standardima i adekvatna za pružanje planiranih medicinskih usluga. 

Dešavanja u Bijeljini

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

ČAVIĆ: Dvojici radnika „Elektrokrajine“, koji su odslužili kaznu u Hagu, zatvoreni računi

Bivši predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić rekao je da je BiH jedina zemlja u kojoj postoji čovjek sa...

MINISTRSTVO POLJOPRIVREDE: Objavljen Javni poziv za podnošenje prijava za odobravanje novčanih podsticaja za kapitalne investicije u 2024. godini

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske obavještava korisnike podsticaja da je danas objavljen Javni poziv za podnošenje...

Da li će i Srpska dobiti sistem “Pronađi me”?

Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske posjetili su juče Centar za nestalu i zlostavljanu decu u Novom Sadu...

ŠMIT: Dodik zna ko je Šmit, a Čović neka se smiri

Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika rekao je da je njegov posao da štiti...