Policajac motri na djecu u svakoj školi

Datum:

Share post:

Osnovci i srednjoškolci u Srpskoj od 1. septembra za vrijeme boravka u školi sve vrijeme biće pod budnim okom školskog policajca, koji će pored obezbjeđenja objekta i službene dužnosti, imati i ulogu predavača i savjetnika kojem će se moći obratiti đaci, nastavnici ali i roditelji.

U toku je obuka za 150 policijskih službenika koji će od početka školske godine biti raspoređeni u obrazovnim ustanovama u Srpskoj, a sprovodi se kao dio mjera i aktivnosti na prevenciji vršnjačkog nasilja i maloljetničke delinkvencije u školama.

Načelnik Uprave za policijsku obuku Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS Mile Šikman istakao je za “Glas Srpske” da obuka traje tri dana i obuhvata različite teme koje se tiču rada policije sa djecom, preventivnih aktivnosti, ali i represivnih.

– Po završetku pojedinačne obuke po policijskim stanicama, a uoči početka školske godine, u Banjaluci ćemo održati zajedničku obuku koja će ozvaničiti početak njihovog rada u ulozi školskog policajca. Njihova uloga biće višestruka. Jedan od zadataka školskog policajca jeste da se poboljša klima na relaciji učenik – nastavnik – roditelj – kazao je Šikman.

Dodao je da je ovoj obuci prethodila selekcija policajaca i donošenje plana i programa za njihovu obuku.

– Školski policajci će nastojati da što više sa đacima pričaju o vršnjačkom nasilju, kako ga prepoznati, zatim o štetnosti opojnih droga i alkohola, uticaju društvenih mreža i da tako steknu što veće povjerenje u pripadnike MUP-a, kojima će biti slobodni da prijave negativna ponašanja kojima mogu biti izloženi ili su svjedoci – rekao je Šikman i dodao da će u svim školama u Srpskoj biti policajac.

Prema njegovim riječima, istraživanja MUP-a su pokazala da djeca u školama vrlo pozitivno gledaju na ulogu policajca i smatraju da navedena aktivnost može doprinijeti povećanju stepena bezbjednosti u školama.

– U narednom periodu, kad projekat otpočne, procjenjivaćemo da li će biti potrebe za dodatnim policajcima i obukama. Ono što je sigurno jeste to da ćemo nastaviti graditi i razvijati ovu aktivnost. Siguran sam da će trud svih nas dati očekivan rezultat i to je najveći benefit – istakao je Šikman, podsjetivši da ovo nije prvi projekat tog tipa.

Policija Srpske je sa ciljem smanjenja maloljetničke delinkvencije organizovala predavanja u školama od 2009. godine.

– Rezultat toga je da danas imamo smanjenje maloljetničke delinkvencije u odnosu na 2005. godinu za deset odsto. Tada je udio maloljetnika bio je iznad 13 odsto, dok je sada ispod tri odsto – kazao je Šikman.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola regije Bijeljina, Lopare i Ugljevik Predrag Račanović rekao je da će školski policajac biti od velikog značaja u školi.

– Jedan od naših prijedloga za podizanje bezbjednosti u školama na prethodnim sastancima aktiva direktora, bilo je prisustvo policajca u školi. Oni će sigurno doprinijeti većoj bezbjednosti kako učenika tako i nastavnog i nenastavnog kadra – kazao je Račanović.

Odluku nadležnih pozdravili su i direktori, nastavnici i roditelji mališana iz drugih škola u Srpskoj.

Predsjednik Aktiva srednjih škola banjalučke regije Ljuban Bajić kazao je da će sad koliko-toliko biti spokojniji s obzirom na dešavanja u regionu i svijetu.

– I prije nekoliko godina imali smo školskog policajca koji je bio na raspolaganju u više škola i bili smo mirniji – kazao je Bajić.

Mjere

Na stručnom kolegijumu ministra unutrašnjih poslova RS Siniše Karana, koji je održan u ponedjeljak u Policijskoj upravi Bijeljina, konstatovano je da je MUP realizovao značajan dio mjera predviđenih Planom mjera i aktivnosti za prevenciju vršnjačkog nasilja i maloljetničke delinkvencije za 2022-2027. godinu, a odnose se na početak školske godine.

Cilj ovog strateškog dokumenta jeste unapređenje stepena bezbjednosti u i oko osnovnih i srednjih škola u Srpskoj, a jedna od možda najznačajnijih jeste uvođenje školskog policajca u škole sa početkom nove školske godine.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: glassrpske.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Dani filantropije u Bijeljini (foto)

U Bijeljini je u organizaciji Lokalne fondacije Bijeljina održana panel diskusija na temu filantropije u gradu Bijeljina. Ova...

Dnevni horoskop za 4. oktobar

OVAN POSAO: Ako je za vas uspešan dan onaj koji počinje fizičkim aktivnosima ili poslom koji je povezan sa...

PET MAGAZIN: Genetska oboljenja ljubimica

Mace mogu da se prehlade, da ih boli stomak, zub ili da imaju neku virusnu infekciju. Ali, nije...

Apple objavio zašto se iPhone 15 pregrijava

Kompanija Apple saopštila je šta izaziva probleme sa pregrijavanjem nove iPhone serije. Kako kažu iz "jabuke", u pitanju je...