Polaganjem vijenaca i cvijeća obilježena 31. godišnjica Druge semberske lake pješadijske brigade VRS (foto, video)

Datum:

Share post:

Na današnji dan, 1992. godine, formirana je Druga semberska brigada Vojske Republike Srpske kroz koju je prošlo 4.200 boraca, od kojih je njih 138 poginulo, a 551 je ranjen.

Brigada je predstavljala najjaču vojnu formaciju Semberije, a njen prvi komandant bio je Blagoje Gavrilović.

Obilježavanje godišnjice brigade je počelo polaganjem cvijeća na spomenik Blagoju Gavriloviću na Gradskom groblju Pučile, a potom je u crkvi Svetog Đorđa služen parastos poginulim borcima.

Ispred spomenika na Trgu kralja Petra Prvog Karađorđevića, položeno je cvijeće, nakon čega je organizovana posjeta spomen sobi u Muzeju Semberije.

Gradonačelnik Ljubiša Petrović čestitao je Dan brigade i naglasio da je riječ o brigadi koja je dala ogroman doprinos stvaranju i očuvanju Republike Srpske.

“Brat do brata, rame do ramena, pripadnici Druge semberske brigade činili su sve da se Republika Srpska ne prekine u regionu Brčkog, koji je značio žilu kucavicu. Za Srpsku su davali ono najvrijednije, a to su životi. Njih, 138 časnih i poštenih, utkali su svoje živote u slobodu i mir koji mi danas imamo”, rekao je Petrović.

On je istakao da je obaveza svih institucija da se poboljša status i položaj demobilisanih boraca, porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.

“Pred nama je još mnogo borbe da se dođe do većeg obima prava koje treba da imaju, jer to zaslužuju”, poručio je Petrović.

General VRS u penziji, Pero Mlađenović, naglasio je da je brigade časno izvršavala zadatke u zoni odgovornosti, ali je učestvovala i na svim ratištima Republike Srpske.

Predsjednik BORS Radan Ostojić čestitao je Dan brigade i istakao da je brigada dala značajan doprinos stvaranju Republike Srpske, a posebno ima značajnu ulogu u bici za koridor života.

“Tokom odbambeno-otadžbinskog rata, u sadejstvu sa drugim jedinicama uspjeli smo da stvorimo Republiku Srpsku. Danas, godinama kasnije, naša obaveza je da njegujemo sjećanje na naše poginule saborce, da učimo pokoljenja da smo slobodoraska, a ne agresorska vojska, da čuvamo mir i slobodu i da se zalažemo za bolji položaj i status porodica poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca”, rekao je Ostojić.

 Jedan od pripadnika Druge semberske brigade Miodrag Stevanović, predsjednik Gradske boračke organizacije čestitao je Dan brigade i naglasio da je brigade bila prisutna gdje god je trebalo zaštiti i odbraniti srpski narod.

“Dorinos u odbrani svog naroda i stavaranju Republike Srpske nemjerljiv je, a na nama je da nikad ne zaboravimo svoje poginule saborce”, rekao je Stevanović.

Ratko Marjanović iz Suvog polja kaže da je ponosan što je bio pripadnik Druge semberske brigade koja je učestvovala u stvaranju Republike Srpske i uvijek vodila računa o zarobljenicima – “Naš obraz je i po tom pitanju čist”.

Vijence i cvijeće su položili delegacija komande brigade, Gradonačelnik Grada Bijeljina sa saradnicima, predsjednik Skupštine Grada Bijeljina, Boračka delegacija RS, delegacija porodica poginulih boraca, delegacija MUP RS, delegacija Trećeg pješadijskog RS puka i prisutni.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

NS RS USVOJILA ZAKLJUČKE: Poništiti sve odluke Šmita i poštovati međunarodno pravo

Narodna skupština Republike Srpske zajedno sa nadležnim institucijama i organima Republike Srpske preduzeće potrebne mjere da bi se...

NIKOLA STEVANOVIĆ iz Bijeljine na master studijama u Holandiji, DIPLOMSKI RAD POKLONIO rodnom gradu, želja mu je da se vrati u svoj kraj (video)

Gost “Razgovora sa povodom“ bio je mladi Nikola Stevanović koji je osnovnu školu završio u Bijeljini kao učenik...

Crveno-belo veče u Bijeljini podržali i Stefan Mitić i Miroslav Ilić iz Gračanice (foto,video)

Jedanaesto po redu Crveno-belo veče održano je u Bijeljini 26.marta. Pored velikog broja gostiju, navijača i ljubitelja Crvene Zvezde,...

PRIJEDLOG ZAKLJUČAKA NS RS: Poništiti sve odluke Kristijana Šmita i poštovati međunarodno pravo

Narodna skupština Republike Srpske zajedno sa nadležnim institucijama i organima Republike Srpske preduzeće potrebne mjere da bi se...