Pola vijeka obilježavanja Dana planete Zemlje

Datum:

Share post:

Dan planete Zemlje, od 1970. godine, obilježava se 22. aprila i njegov cilj je da ojača svijest i poštovanje ljudi prema životnoj sredini i prirodi.
 
U januaru 1970. godine, američki senator i ekološki aktivista Gejlord Nelson odlučuje da se nacionalna obuka o životnoj sredini zove Dan Zemlje. Mnogi građani se priključuju i Dan Zemlje kao praznik postaje veoma uspješan u Sjedinjenim Američkim Državama. Uz to senator Nelson sljedeće godine proglašava treću nedjelju u aprilu kao „Nedjelju Zemlje“, koja postaje nacionalni događaj. U sijenci Dana Zemlje, 1971. godine Američki kongres usvaja većinu zakona za zaštitu životne sredine.
 
Dan planete Zemlje, u svijetu se službeno obilježava od 1992. godine, kada je tokom Konferencije UN o životnoj sredini i razvoju u Rio de Žaneiru, na kojoj je učestvovao veliki broj predstavnika vlada i nevladinih organizacija, usklađen dalekosežni program za promovisanje održivog razvoja.
 
Na prijedlog bolivijske vlade 2009. godine skupština UN je 22. april proglasila Međunarodnim danom planete Zemlje.
 
Cilj je podići svijest o planeti Zemlji i pronaći održivo rješenje za zdravu i čistu životnu sredinu.
Ovom prilikom mnoge vlade uključuju se u spašavanje i pomoć ljudima koji su pogođeni klimatskim promjenama, ali i u spašavanje pojedinih vrsta životinja, ptica i insekata.
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Učenik osnovne škole „Petar Petrović Njegoš“ iz Velike Obarske kod Bijeljine najbolji atletičar regionalnog takmičenja MOI 2024. godine (foto)

Dragan Senić, učenik devetog razreda u Osnovnoj školi „Petar Petrović NJegoš” iz Velike Obarske ostvario je izvanredan uspjeh...

ŽELIMIR NEŠKOVIĆ na Energetskom samitu u Neumu (foto)

U Neumu se od 24. do 26. aprila 2024. godine održava Energetski samit, koji će i ove godine...

PU BIJELJINA: Tokom dvodnevne akcije evidentirano 105 prekršaja

Saopštenje policijske uprave Bijeljina prenosimo u cjelosti: "U cilju prevencije saobraćajnih nezgoda Policijska uprava Bijeljina u periodu od 19.04....

Delegacija Republike Srpske u posjeti Agenciji za vode Kraljevine Holandije (foto)

Predstavnici Javne ustanove „Vode Srpske“ i resornog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srpske bili su...