„POKRENIMO BIJELJINU“: Slobodna zona Bijeljina – istorijska šansa za naš grad (foto)

Datum:

Share post:

Grad Bijeljina sa zaposlenih 16.100 radnika u realnom sektoru zaslužuje otvaranje slobodne zone koja će donijeti ogromne benefite privrednicima, a izgradnja auto-puta Bijeljina-Rača do 2025. godine samo će potvrditi ekonomski i finansijski potencijal Semberije za ulaganja i otvaranje novih radnih mjesta, poručeno je na današnjem panelu „Prednosti uspostavljanja slobodne zone grada Bijeljine i razvoj infrastrukturnih projekata povezanih sa okruženjem“ koji je organizovala Narodna koalicija „Pokrenimo Bijeljinu“.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Staša Košarac rekao je novinarima da su bijeljinski privrednici u 2021. godini izvezli proizvode u vrijednosti 250 miliona KM i da mu je žao što ne postoji otvorena komunikacija između privrednika, Gradske uprave i republičkih nivoa vlasti.

– Nezamislivo je da smo 2019. i 2020. godine razgovarali u Bijeljinu o izgradnji slobodne zone i da se od tada ništa nije pomjerilo sa mrtve tačke. Iz ovoga što smo danas čuli u razgovoru sa privrednicima, očigledno je da Gradska uprava nije u lancu komunikacije. Dvije godine nema apsolutno nikakve inicijative od strane gradonačelnika po pitanju slobodne zone – naveo je Košarac i dodao da Bijeljina kao drugi grad u Republici Srpskoj po razvojnom potencijalu ne bi smjela da se samoizoluje.

Direktor JP „Autoputevi Republike Srpske“ Nedeljko Ćorić istakao je da će se izgradnjom auto-puta otvoriti velike mogućnosti za razvoj lokalne zajednice.

– Definitivno ćemo imati završen auto-put od Rače do Bijeljine do 2025. godine, a 2027. imaćemo izgrađenu dionicu od Banjaluke do Beograda. To je nova šansa koju moramo da iskoristimo i pokrenemo Bijeljinu – naglasio je Ćorić.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da mu je drago što je mogao da podijeli iskustva grada iz kojeg dolazi kada je riječ o prvoj slobodnoj zoni u Republici Srpskoj.

– U Trebinju je pokrenuta prva slobodna zona, radovi su u toku, a nakon što smo obezbijedili svu dokumentaciju obratili smo se Vladi Republike Srpske i dobili grant od 800.000 KM za dalji razvoj. Naravno, prije nego što smo pokrenuli otvaranje slobodne zone obišli smo gradove u regiji i skupili pozitivna iskustva. Ovo je način da lokalne zajednice gledaju dugoročno i da zadrže ljude u svojim sredinama – naveo je Ćurić.

Direktor Slobodne zone Zrenjanin Jovan Vukanović istakao je da su neki od benefita u slobodnoj zoni neplaćanje carine, PDV-a i drugih poreskih dadžbina.

– Ako na primjer uvozite proizvodne mašine ili neku drugu robu, ne morate odmah da platite PDV, nego taj novac možete da usmjerite u druga ulaganja. Velika olakšica je i neplaćanje poreza na energente koje firme i njihova postrojenja koriste – rekao je Vukanović, te dodao da godišnji promet Slobodne zone Zrenjanin iznosi milijardu evra.

Panelu „Prednosti uspostavljanja slobodne zone grada Bijeljine i razvoj infrastrukturnih projekata povezanih sa okruženjem“ prisustvovao je veliki broj privrednika iz Bijeljine, a gosti panela bili su predstavnici kineskih kompanija „China Railway Group“, China Energy Group“ i „China State Construction“.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

RISTO VOJVODIĆ IZ MILIĆA – glavna spona u prijateljstvu dvorovljanskog Proletera i FK “Milići“ (foto)

Risto Vojvodić je kao učenik došao u Bijeljinu 1968. godine s namjerom da završi tehničku školu koja tada...

Šta kažu u PDP i SDS o stranci Jelene Trivić?

Jelena Trivić okuplja članove Narodnog fronta. Saznajemo da će joj se pridružiti veliki broj onih sa članskim kartama...

Sto dana Vlade Srpske: Nikad brže ostavke i nikad duže prazne ministarske fotelje

Nikad brže ostavke ministara i nikad duže prazne ministarske fotelje, glavno je oblježje Vlade Republike Srpske za prvih...

AUTOPUTEVI SRPSKE: Ćorić sa predstavnicima “Kineske korporacije za puteve i mostove“ CRBC

Nedeljko Ćorić, vd direktor Autoputeva Republike Srpske sastao se danas sa predstavnicima ''Kineske korporacije za puteve i mostove“...