Pojedini trgovci i naftaši ne poštuju mjere: Kršenje odredbi o maržama odnijelo 510.000 KM

Datum:

Share post:

Ni česte kontrole inspekcije nisu spriječile ovdašnje trgovce da nezakonito podižu cijene osnovnih životnih namirnica i goriva, što potvrđuju podaci Inspektorata Republike Srpske koji je za sedam i po mjeseci ove godine ispisao kazne teške 510.000 maraka.

Brašno, ulje, hljeb, mlijeko, ali i gorivo samo su neki od proizvoda koje građani svakodnevno kupuju, a čija cijena u pojedinim trgovinama i pumpama raste uprkos ograničenju.

Tržišna inspekcija redovno kontroliše formiranje cijena osnovnih životnih namirnica, za koje je Uredbom o ograničavanju marži u prometu robe ograničen maksimalni iznos marže koji se može obračunati na nabavnu cijenu.

– U ovoj godini u trgovačkim centrima i marketima izvršena je 171 kontrola formiranja cijena osnovnih životnih namirnica, od čega je u 23 slučaja utvrđeno odstupanje, zbog čega su izrečene kazne u ukupnom iznosu od 345.000 KM – kazali su u Inspektoratu prenosi “Glas Srpske“.

Dodali su da je u svakoj kontroli gdje je utvrđeno prekoračenje marže naložena korekcija cijene.

– U slučajevima gdje su ta odstupanja iznosila nekoliko feninga, ta korekcija potrošačima nije uočljiva u njihovom budžetu, dok su za inspekciju i ta mala prekoračenja prekršaj – rekli su u Inspektoratu podsjetivši da se ograničenje marže odnosi samo na osnovne životne namirnice koje su precizno definisane uredbom, te da se za sve ostale proizvode cijene formiraju u skladu sa ponudom i potražnjom na tržištu.

Kada je riječ o kontroli formiranja cijena naftnih derivata, od početka godine zaključno sa 15. avgustom odstupanja su, kažu u Inspektoratu, uočena u 11 slučajeva, gdje se trgovci nisu pridržavali propisanih marži.

– Po tom osnovu izrečene su kazne u ukupnom iznosu od 165.000 KM – kazali su u Inspektoratu.

Predstavnici potrošača tvrde da trgovci nimalo ne poštuju svoje kupce jer iz dana u dan formiraju više cijene od dozvoljenih zato što su, kažu, svjesni da Srpska ima malo inspektora i da narod mora nešto jesti, zbog čega nerijetko pribjegavaju kršenju propisa.

Izvršna direktorica Udruženja građana “Don” iz Prijedora Murisa Marić istakla je da je nemoguće pratiti rast cijena osnovnih namirnica.

– Trgovci i nakon kontrola i svih utvrđenih nepravilnosti nastavljaju po starom. Radije će platiti kaznu nego formirati cijene kako treba jer, u suštini, novac za te namjene uzimaju od potrošača, zbog čega je jedino rješenje zabrana rada – rekla je Marićeva.

Predsjednica Udruženja za zaštitu potrošača “Toper” iz Doboja Snežana Šešlija smatra da bi stanovnici trebalo da se udruže i bojkotuju kupovinu u trgovinama gdje se ne pridržavaju propisa. 

– Oči mi najviše bode cijena hljeba, kifli i peciva koja u trgovinama i pekarama raste na dnevnoj bazi, dok je brašno sve jeftinije. Gdje je tu logika – pita se Šešlija.

Računi

Prema podacima Inspektorata RS, inspektori su u prodajnim objektima od početka godine konstatovali i druge vrste nepravilnost, koje su se odnosile na izdavanje računa, vođenje poslovnih knjiga i evidencija, te su po tom osnovu izdata 154 prekršajna naloga u iznosu od 94.100 KM.

– U istom periodu benzinskim pumpama su zbog drugih vrsta nepravilnosti izrečene kazne u iznosu od 26.400 KM – istakli su u Inspektoratu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: glassrpske.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

SELAK, SP: Kurtijev teror – izvor svih problema

Nakon jučerašnjih oružanih sukoba na sjeveru Kosova i Metohije, predsjednik Socijalističke partije Srpske Goran Selak izjavio je da...

SPC i vjernici danas slave svetog Avtomona

Sveti sveštenomučenik Avtomon živio je i širio hrišćanstvo u Italiji sve dok car Dioklecijan nije započeo veliki progon...

Izvršena provala u prostorije JKP „Gradsko groblje“ Bijeljina – Ukraden pazar od preko 4.000 KM (foto)

Saopštenje JKP "Gradsko groblje" prenosimo u cjelosti: "Dana 24.09.2023. godine, u nedjelju, između 15:00 časova i 07:00 časova 25.09.2023....

LUKIĆ: Situacija sa afričkom kugom svinja u Srpskoj povoljnija

Koordinator Resora za veterinarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Njegoslav Lukić rekao je da je situacija sa...