POGINUO general-pukovnik Vojske Jugoslavije-pilot Ljubiša Veličković

Datum:

Share post:

Na današnji dan 1. juna 1944. godine jugoslovenski kralj Petar Drugi Karađorđević u toku Drugog svjetskog rata, pod pritiskom britanskog premijera Vinstona Čerčila, odstranio iz izbjegličke vlade, sa sjedištem u Londonu, vođu četnika Dražu Mihailovića i potpisao ukaz o imenovanju za premijera bivšeg hrvatskog bana Ivana Šubašića. Time je otvoren put za stvaranje jugoslovenske koalicione vlade, na osnovu sporazuma između Josipa Broza Tita i Šubašića.

Istog dana 1990. godine Predsjednik SSSR-a Mihail Gorbačov i predsjednik SAD Džordž Buš potpisali sporazum o okončanju proizvodnje hemijskog oružja i uništavanju tog oružja do kraja 1992. godine.

Na današnji dan 1992. godine srpski civili (muškarci, žene i djeca), koji su bili zatočeni u Bradini, odvedeni u koncentracioni logor u Čelebiće.

Istog dana 1993. godine savezna skupština većinom glasova u oba doma smijenila prvog predsjednika Savezne Republike Jugoslavije Dobricu Ćosića, pod optužbom da je kršio Ustav, što u parlamentarnoj debati nije potkrijepljeno dokazima. Inicijativu za glasanje o povjerenju formalno su pokrenuli poslanici Srpske radikalne stranke.

TESTNA REKLAMA

Na današnji dan 1998. godine na snagu stupila odluka međunarodnog predstavnika u BiH Karlosa Vestendorpa o zajedničkim tablicama i saobraćajnim dozvolama, prema kojoj teritoriju Republike Srpske i Federacije BiH neće moći da pređu vozila koja nemaju nove tablice i vozači bez novih saobraćajnih dozvola.

Istog dana 1999. godine poginuo general-pukovnik Vojske Jugoslavije (VJ) pilot Ljubiša Veličković, pomoćnik načelnika Štaba Vrhovne komande Ratnog vazduhoplovstva i Protivvazdušne odbrane (RV i PVO) VJ, u trenutku dok je bio u posjeti jedinicama na prvoj liniji odbrane – od napada NATO pakta na SR Jugoslaviju. Obavljao je sve letačke i najodgovornije komandne dužnosti u RV i PVO JNA i VJ.

Informaciono-dokumentacioni centar „Veritas“ 2001. godine potvrdio da je tokom ekshumacije tijela ubijenih Srba u akciji „Oluja“, koji su sahranjeni na Kninskom groblju, otkopano oko 100 leševa.

Poslije više od 20 godina, 2012. godine obnovljen je avionski saobraćaj između Beograda i Splita, prekinut zbog raspada Jugoslavije i rata.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Kako da vratite stari izgled Gmaila

Google mijenja dizajn za Gmail kako bi servis prilagodio dizajnerskim izmjenama koje su već načinjene na kompanijinim drugim...

AGRO SAVJET: Uzgajivači upozoravaju na greške koje pravimo – Jasni signali da je biljka pred uginućem

Većina nas griješi prilikom zalivanja i njegovanja sobnog cvijeća, a princip je zapravo veoma jednostavan. Stručnjaci smatraju da...

U Bijeljini rođene DVIJE BEBE

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođene su dvije djevojčice i dva dječaka. Broj...

Današnje CIJENE voća, povrća i cvijeća na ZELENOJ PIJACI u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Zelenoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA 0 KROMPIR kg 1,00-1,50 KM 1 MLADI KROMPIR kg 1,50 KM 2 CRNI LUK kg 1,00-1,50 KM 3 BIJELI LUK kg 8,00 KM 5 PASULJ kg 4,00-5,00 KM 6 PAPRIKA...