Područna privredna komora Bijeljina – „Unapređenje i izvođenje praktične nastave za deficitarna zanimanja“ (foto)

Datum:

Share post:

Područna privredna komora Bijeljina danas je organizovala završni dan projekta pod nazivom „Unapređenje i izvođenje praktične nastave za deficitarna zanimanja“ koje je implementirala Područna privredna Komora Bijeljina sa ciljem što bolje afirmacije traženih stručnih zanimanja i kvalitetnijim uslovima za izvođenje praktične nastave u srednjim školama.

Privredna društva imaju sve veće izazove u zadržavanju postojećih radnika i zapošljavanju nove kvalifikovane radne snage, time je Projekat od velikog značaja i predstavlja direktnu pomoć srednjoškolskim centrima kroz afirmaciju obrazovanja učenika za deficitarna zanimanja i unapređenje izvođenja praktične nastave na prostoru djelovanja Područne privredne komore Bijeljina.

Predsjednik Područne privredne Komore, Stevo Savić, istakao je da se BiH i Republika Srpska suočavaju sa deficitarnim brojem kadrova, odnosno, određenih zanimanja koja su potrebna privredi. Međutim, društvo je konačno prepoznalo problem, te je došlo do izmjene Zakona o srednjem obrazovanju.

„Prepoznali smo nekoliko važnih činjenica prije nego što je došlo do samog tog čina, a to je da smo imali potpunu neusklađenost onoga što tržište rada traži od onoga što se na tržištu rada nudi. Takođe, postojala je potreba i za određeno osavremenjavanje, u smislu unapređenju procesa dualnog obrazovanja. Područna privredna Komora je učinila dodatan napor da iz vlastitih prihoda izdvoji dio novca koji je usmjeren u pružanje podrške našim srednjim školama u smislu nabavke određenih pomagala i nekih artikala koji su njima neophodni za kvalitetnije obavljanje praktične nastave. Riječ je o deset srednjih škola sa područja Bijeljine, a donirana su sredstva u iznosu oko 10.000KM“, rekao je Savić, te izrazio nadu da će na ovaj način podstaći i druge da učine dodatan napor kako bi pomogli školama da opreme svoje kabinete i da kvalitetnije izvode praktičnu nastavu.

Direktor Područne privredne Komore Bijeljina, Slavica Marković, kaže da na ovaj način žele pokazati mladima da društvo ipak brine o njima i obezbjeđuje im bolje uslove za obavljanje praktične nastave, kako bi nakon završetka školovanja kvalitetno obavljali posao u privrednim društvima.

„Privredna komora je prepoznala ove probleme i u skladu sa Zakonom koji je donosen o srednjem obrazovanju, mi smo napravili i oformili smo centar za dualno obrazovanje u privrednoj Komori i radimo dosta aktivnosti da bi unaprijedili obrazovanje, a sve u cilju da djeca koja završe školu budu što pripremljenijia za rad u našim privrednim društvima. Imali smo i edukaciju mentora, to su lica koja rade u privrednim društvima sa đacima koji obavljaju praksu u privrednim društvima, zatim ispunjenost uslova privrednih društava za obavljanje prakse, jer je veoma važno da svi uslovi budu ispunjeni koji se tiču zaštite djece na radu“, kaže Markovićka.

Direktor Tehničke škole „Mihajlo Pupin“ u Bijeljini, Milenko Maksimović kaže da je zadovoljan podrškom Vlade Republike Srpske, kao i Ministarstva prosvjete Republike Srpske, jer ulažu dodatne napore stipendirajući srednjoškolce koji žele da upišu deficitarna zanimanja. Deficitarna zanimanja u ovoj srednjoj školi odnose se na trogodišnja stručna zanimanja i, ono što su istakli kao pozitivnu stvar je, da mnogi svršeni osnovci rado izabiraju ovi školu za svoje dalje obrazovanje.

„Ono što je interesantno je da u našoj školi obrazujemo dobra i atraktivna zanimanja. U okviru naše škole obrazujemo 11 do 12 profilnih zanimanja u okviru trogodišnjih stručnih zanimanja za koja možemo reći da su sva deficitarna zanimanja u okviru metalske struke, u okviru struke elektrotehnike, u okviru drvne struke i u okviru saobraćajne struke. Možemo reći da su deficitalna sva zanimanja, jer potreba tržišta rada, kako na lokalnom, tako i širem nivou jeste upravo za svim zanimanjima. Interesantno i pohvalno za Vladu RS i Ministarstvo prosvjete i kulture je da je pronašla način stipendiranja deficitarnih zanimanja i svake školske godine po školama koja obrazuju deficitarna zanimanja, određena zanimanja se stipendiraju od Vlade i Ministarstva, objasnio je Maksimović.

Biljana Pisić, direktor Srednjoškolskog centra i predsjednik Aktiva direktora regije Birač rekla je da je Privredna komora je na neki način prepoznala značaj srednjeg obrazovanja kada su u pitanju stručna zanimanja. Jedno od deficitarnih zanimanja u regiji Birač je zanimanje konobara. Zahvaljujući Vladi RS i Ministrastvu, uspjeli su da upišu pola odjeljenja konobara. Djeca, kako kaže, nažalost, nisu toliko zainteresovana, ali je važno da se prepoznaje značaj ovakvih zanimanja.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

USVOJEN Izborni zakon Republike Srpske

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je na Trinaestoj posebnoj sjednici Izborni zakon Republike Srpske. Za Izborni zakon glasao je...

Na današnji dan prije 32 godine ODBRANJENA vojna fabrika „Pretis“

Iz Udruženja građana boraca i njihovih potomaka Treće sarajevske brigade VRS izdato je saopštenje o istorijskim događajima iz...

PETROVIĆ: Regulacioni planovi Bijeljine na javnoj raspravi – privredni razvoj se nastavlja (foto)

Danas je u Gradskoj upravi održan sastanak na temu izrade regulacionih planova „Agro-tržni centar“ i „Industrijska zona 4“...

ALEKSANDAR ĐURĐEVIĆ: Srpska zvala, narod se odazvao – ne priznajemo nikakve lažne rezolucije (foto)

Republika srpska zvala, narod se odazvao - sa veličanstvenog skupa poručeno: ne priznajemo nikakve lažne rezolucije Oko 50 000...