PODRUČNA PRIVREDNA KOMORA BIJELJINA: Kvalitetnom praktičnom nastavom zadržati mlade na našim prostorima (foto)

Datum:

Share post:

Poslovni subjekti u Republici Srpskoj sve češće se susreću sa problemom nedostatka kvalifikovane radne snage pa tako potraga za odgovarajućim profilom radnika dobija posljednjih godina sve veći značaj. Da bi se ovakvo stanje promijenilo na bolje a sve sa ciljem bolje ponude na tržištu rada dat je akcenat na dualno obrazovanje, a primjena ovog sistema do sada je u Srpskoj pokazala dobre rezultate. Savremeno dualno organizovano stručno obrazovanje koje je usmjereno na budućnost, predstavlja izazovan zadatak za dva mjesta učenja – poslovne subjekte i srednje stručne i tehničke škole.

„Još od 2017. godine od 50 do 70 naših učenika stiče znanje i u `Alumini`. To su varioci, bravari, mašinski tehničari. Veliki broj njih ostaje i da radi tu“, rekao je direktor Tehničkog školskog centra u Zvorniku Goran Grujić i dodao da oko 80 odsto učenika koji se obrazuju za zanatska zanimanja ima praksu baš u privredi.

Okrugli sto koji su u našem gradu organizovale Područna privredna komora Bijeljina i Privredna komora  Srpske imao je za cilj prezentaciju mogućnosti organizovanja praktične nastave kod poslovnih subjekata, kao i partnersku saradnju sa srednjim stručnim i tehničkim školama.

„Cilj današnjeg okupljanja bio je da na nekim primjerima dobre prakse pokažemo i drugim privrednim društvima da je to značajna karika u osposobljavanju budućih radnika“, rekao je Stevo Savić, predsjednik bijeljinske Poručne privredne komore i podsjetio da je u privredi Republike Srpke trenutno prisutan nedostatak rane snage.

Cilj je jasan saradnjom srednjih škola i privrede kroz praktičnu nastavu u preduzećima obučava se kvalitetna radna snaga koja će lakše do zaposlenja što je i razlog više da mladi ostanu u Srpskoj te da rade i plate zarađuju u domaćim preduzećima. U 2021. godini zvornička Alumina primila je 15 jučenika u radni odnos koji su svoje znanje pokazali u ovom preduzeću za vrijeme trajanja praktične nastave tokom srednjoškolskog obrazovanja.

„Pomažemo im da kroz praktičan rad savladaju sve vještine koje su im potrebne. Budućnost je na mladima i neophodno je učiniti sve kako bismo ih zadržali kod nas, a ne da idu u inostranstvo“, rekla je Mirjana Šoja, rukovodilac kadrovske službe u „Alumina“ Zvornik i dodala da učenike koji su se pokazali kao dobri na praksi zapošljavaju u „Alumini“.

U Privrednoj komori ističu važnost stvaranja boljeg poslovnog ambijenta pa samim tim i pretpostavki za povećanje plata pa je s toga i veoma značajno da poslovni subjekti kvalitetnom praktičnom nastavom u sklopu stručnog obrazovanja privuku mlade i da tako postanu atraktivno radno mjesto za njih.

U posljednjih nekoliko godina napravljen je u Srpskoj veliki iskorak kada je riječ o prilagođavanju profila zanimanja potrebama privrede, a preduzeća koja imaju razvijene službe za ljudske resurse prepoznala su da je jedno od rješenja primjena dualnog sistema obrazovanja.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

KUP RS “DR MILAN JELIĆ”: Radnik dočekuje Borac, Zvijezda 09 ide u Laktaše

Osmina finala Kupa "dr Milan Jelić" počinje sutra sa prvih pet utakmica ove faze takmičenja. Zbog drugih obaveza,...

Aleksandar Mitrović gospodar vazdužnog prostora iznad Teherana

Srbin dao sedam golova na prvih osam utakmica u dresu Al Hilala Uvek postoji opasnost da neko konstatuje kako...

LOPARE: U SREDNJOŠKOLSKOM CENTRU “VUK KARADžIĆ” INSTALIRA SE SOLARNA ELEKTRANA

U Srednjoškolskom centru  “Vuk Karadžić” Lopare instalira se solarna elektrana snage 25 /KW/ kilovata. Navedena elektrana je rezultat sprovođenja...

BIJELJINA: Prodaja dječijih slika za izgradnju dječijih igrališta (foto)

U toku je Dječija nedjelja, te će tim povodom u četvrtak 5. oktobra 2023. godine sa početkom u...