Gradonačelnik Grada Bijeljina Ljubiša Petrović, zajedno sa predstavnicima KARITAS-a, zamjenikom ombudsmana za djecu RS Jovankom Vuković i predstavnicima UG „Otaharin“, obišli su početak radova na izgradnji Prihvatilišta za djecu u riziku .

Gradonačelnik Petrović objasnio je da su napori institucija urodili prodom, kao i da će prihvatilište imati obuhvat od 20 djece.

„Ukupno projektovana vrijednost ovog objekta je 750.000 KM. Prva faza će iznositi 111.000 KM i za tu potrebu je izabran najbolji ponuđač. Druga faza budžetom će biti obezbijeđeno 150.000 KM. Veliku zahvalnost dugujemo našem partneru KARITAS, ali i Vijeću Evrope i njihova podrška nam itekako znači“, rekao je Petrović i izrazio nadu da će objekat biti u potpunosti završen krajem iduće godine.

Vuković je izrazila zadovoljstvo zbog činjenice da je Bijeljina krenula u tako veliki poduhvat kao što je otvaranje Prihvatilišta za djecu u riziku.

„To je vrlo korisna usluga koja ide ka djeci koja su u velikom riziku i koja su najosjetljivija kategorija stanovništva. Upravo djeca koja su prinuđena da prosječe, koja se nalaze na ulici, koja nemaju adekvatno roditeljsko staranje, koja su u siromaštvu, trebaju da imaju neki oblik zbrinjavanja, kada se nalaze na ulici i kada nemaju rješenja organi starateljstva za smještaj te djece. Želim da naglasim da je prihvatilište socijalna usluga koja je jako prihvaćena u sistemu socijalne zaštite. Vrlo je važno, ali moramo napomenuti da se radi o privremenoj mjeri zbrinjavanja djece bez adekvatnog roditeljskog staranja i djece u riziku i ne treba to shvatiti kao jedno čuvalište. Ja se nadam da će ovo prihvatilište ispuniti sve očekivane uslove u skladu sa zakonom o socijalnoj zaštiti, a to znači da daje zdravstveno-higijenske uslove, vaspitno-obrazovne i psihološko-socijalnu podršku“, objasnila je Vuković.

Ana Gos, direktor KARITAS Švajcarska istakla je radost što prisustvuje početku radova na izgradnji prihvatilišta za djecu u riziku u Bijeljini.

„Ovo se dešava u okviru projekta Integralnim pristupom ka socijalnoj inkluziji, što je bilo i logično da podrži se prihvatilište za djecu koja su u stvari temelj naše budućnosti“, rekla je Gos.

Dragan Joković rekao je da su se „sve kockice sklopile“ i da Grad Bijeljina zajedno sa KARITASOM, Vijećem Evrope i drugim partnerima, ulaze u projekat izgradnje prihvatilišta koji je, zaista, neophodan Gradu Bijeljina, koji se razvija svakodnevno, a koji će riješiti probleme sve djece koja su zloupotrebljena na bilo koji način.

„Naš interes, kao Udruženja jeste da se smanji prosjačajnje kada se radi o romskoj djeci i zloupotreba djece u radnoj eksploataciji. Međutim, tu će biti, takođe, siguran prostor za svu djecu koja su zbog nekog razloga ugrožena, ugrožena njihova bezbjednost. Imaćemo najmoderniji objekat koji će zaista pružiti zaštitu, adekvatnu Gradu Bijeljini i njihovim građanima. Danas smo ispunjeni emocijama, jedan period zalaganja nas svih je urodio plodom i pokazuje se da se stvarno, kada je prava inicijativa i kada imate dobre partnere može, na kraju i ostvariti i dati rezultat“, zaključio je Joković.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име