Političke partije u Doboju već su počele sa pregovorima koga će kandidovati na prijevremenim lokalnim izborima za nasljednika Obrena Petrovića.

Kako saznaje Srpskainfo, trenutno je u opticaju nekoliko imena koji se pominju za tu funkciju, a najprihvatljiviji za tu dužnost je član Izvršnog odbora Gradskog odbora SDS u Doboju – Boris Jerinić.

Iako se aktuelni zamjenik ministra odbrane BiH pominje i kao potencijalni ministar u Vladi RS ili u Savjetu ministara, naši izvori tvrde da je najizglednije da preuzme funkciju prvog čovjeka grada.

– Jerinić je bio jedan od glavnih pregovarača da se postigne dogovor između lidera SNSD Milorada Dodika i gradonačelnika Doboja Obrena Petrovića. To je uspio, zbog čega će biti nagrađen – kažu naši sagovornici iz više političkih partija.

Navode da su u Doboju sve partije spremne da na prijevremenim izborima, koji bi trebalo da budu održani najkasnije 90 dana od preuzimanja funkcije Petrovića u parlamentu BiH, isture samo jednog kandidata.

– Pregovori oko kandidata još traju, budući da je u opticaju još nekoliko imena, koji su „favoriti” pojedinih partija. Jedan od njih je i aktuelni zamjenik gradonačelnika Dejan Starčević iz SDS. On je prihvatljiv takođe za sve stranke, ali za njega postoji doza straha da nije dovoljno iskusan za takvu funkciju. Pored njega, u igri su Ognjen Mitrović i Miloš Bukelović, koji nemaju podršku kao Jerinić i Starčević – ističu naši izvori.

Međutim, član Izvršnog odbora SDS Boris Jerinić za Srpskainfo ne želi ni da potvrdi, ali ni da demantuje da će on biti kandidat za gradonačelnika Doboja. Kaže da će se razgovarati sa svim političkim partijama u Doboju, kako bi našli rješenje koje će biti prihvatljivo za sve da ne bi imali nekih „turbulentnih situacija“.

Foto Dejan Božić/RAS Srbija

– Želimo da se sve provede u mirnoj atmosferi do redovnih lokalnih izbora, ali i kako bi se nastavili projekti u Doboju. Smatram da ćemo naći određeno rješenje koje će sigurno sarađivati i sa Vladom RS i Savjetom ministara BiH radi boljeg života građana, ali i kako bi kroz kapitalne projekte pokazali da je Doboj jedno od strateških mjesta u Republici Srpskoj – kaže Jerinić.

Potvrđuje naša saznanja da će se raditi na širokoj koaliciji kako bi se izašlo sa jednim kandidatom, jer je u Skupštini grada stabilna većina.

– Logično je da mi, koji imamo najviše odbornika, budemo prvi koji ćemo predložiti ime kandidata, koje bi prihvatili koalicioni partneri. Pokušavamo da dođemo do širokog konsenzusa, jer su prijevremeni izbori na kojima, i da bude drugih kandidata, ne mogu pobijediti. Ako i pobjede, neće imati skupštinsku većinu – poručuje Jerinić.

I socijalisti imaju kandidata

Još nije poznato kako će se odrediti SP, koji najavljuje da bi mogla ponuditi svog kandidata na prijevremenim izborima.

Predsjednik Gradskog odbora SP Srđan Todorović ističe da socijalisti u Doboju imaju “značajan broj izgrađenih ljudi sa kapacitetom”. Kaže da su ubijeđeni da mogu ponuditi kvalitetnog čovjeka za gradonačelnika.

Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име