POČELA PODJELA REGRESIRANOG DIZELA: Proljećna sjetva u Srpskoj ide planiranom dinamikom

Datum:

Share post:

Proljećna sjetva u Republici Srpskoj se odvija nesmetano, na tržištu je dovoljno repromaterijala i već se počelo sa podjelom regresiranog dizela, potvrdio je pomoćnik ministra poljoprivrede Republike Srpske Goran Bursać.

Već smo aktivirali oko sedam miliona KM, što znači da poljoprivrednici uzimaju dizel i da je sjetva u punom jeku. U odnosu na prošlu godinu povećali smo premiju za litar dizela sa 0,50 KM na 0,75 KM, što će sigurno dobrodoći poljoprivrednicima imajući u vidu trenutnu visoku cijenu nafte – rekao je Bursać.

Bursać je naveo da je planirano da budu zasijana 170.653 hektara, a da očekuju sjetvu kukuruza na površini od oko 128.000 hektara.

– Kada je riječ o jesenjim usjevima žitarica, on je naveo da su u dobroj kondiciji i površine posijane pšenicom veće su za 30 odsto nego prošle godine, te se može očekivati dobra žetva. Vjerujem da je odluci poljoprivrednika da siju pšenicu u većem obimu doprinijelo povećanje podsticaja na 500 KM po hektaru zasijane pšenice. Povećali smo i podsticaje za sve uljarice koja sada iznosi 300 KM po hektaru i to može obezbijediti izvjesnost proizvodnje u Republici Srpskoj – istakao je Bursać. On je naveo da se u Srpskoj od uljarica uglavom siju soja, uljana repica i suncokret.

Bursać je rekao da je cijena mineralnog đubriva ove godine dosta povoljnija u odnosu na prošlogodišnju, posebno kada je riječ o “Urei” čija je cijena manja više od 40 odsto. – To će sigurno uticati na proizvodnju. Po nekim našim informacijama, sjetva hektara kukuruza će ove godine biti jeftinija za oko 200 KM. U Republici Srpskoj očekujemo da ukupna proizvodnja bude oko 1,25 milijardi KM – rekao je Bursać.

On je naveo da su pšenica, kukuruz, te povrće strateške kulture u Srpskoj, ali da se u manjim količinama siju i ostale.

– Ove godine smo obezbijedili regresiranje svih sjemena domaćih proizvođača u iznosu od 50 odsto maloprodajne cijene s ciljem omasovljenja sjetve – istakao je Bursać. Kada je riječ o organskoj proizvodnji, on je naveo da su za zasnivanje ove proizvodnje obezbijeđena dodatna sredstva u iznosu 600 KM po hektaru i 500 KM po uslovnom grlu za stočarstvo koje se bavi organskim uzgojem.

– Protekle tri godine uložili smo velike napore za unapređenje organske proizvodnje i naši parametri pokazuju da smo za te godine utrostručili broj proizvođača i mislim da to ide u dobrom smjeru – dodao je Bursać. On je zaključio da je obezbijeđena i rekordna isplata svih obaveza po osnovu podsticaja iz 2022. godine, a već je isplaćeno i pet miliona KM iz agrarnog budžeta za ovu godinu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtrs.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BUDŽETSKA INSPEKCIJA: Stanivuković nezakonito realocirao 11 miliona KM

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković tokom 2022. godine donio je 93 rješenja o realokaciji sredstava koje su u suprotnosti...

DODIK SA PETRUŠEVOM: I pored velikih pritisaka, ostajemo predani dobrim odnosima sa Rusijom

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik boravi u Sankt Peterburg gdje će prisustvovati Međunarodnom bezbjednosnom forumu. Na forumu učestvuju...

Predsjednik Vučić čestitao Dan Vojske Srbije

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Dan Vojske Srbije ministru odbrane Milošu Vučeviću, načelniku Generalštaba Vojske Srbije...

PET MAGAZIN: Da li psi mogu da prepoznaju svoju rasu

Mnogi vlasnici će reći da njihov nemački ovčar u parku nepogrešivo prilazi drugom nemačkom ovčaru, baš kao što...