POČELA KAMPANNA “LAKO JE ALKOHOL ODBITI”

Datum:

Share post:

Alkohol je jedan od glavnih uzročnika saobraćajnih nezgoda, koje imaju najčešće smrtne posljedice, poručeno je danas na početku kampanje “Lako je alkohol odbiti” u banjalučkoj Gimnaziji.

Pomoćnik ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Dragan Stanimirović pozvao je vozače da ne upravljaju vozilima pod dejstvom alkohola i da na taj način zaštite svoj i živote drugih ljudi.

On je upozorio da je alkohol najčešći uzročnik saobraćajnih nezgoda, posebno onih sa najtežim posljedicama.

“Korišćenje alkohola kod vozača prije svega smanjuje pažnju, produžava vrijeme reagovanja u slučaju opasnih situacija i vozači pod dejstvom alkohola su skloniji nepoštovanju saobraćajnih propisa. Sve to utiče na povećanje rizika od saobraćajnih nezgoda”, rekao je Stanimirović novinarima u banjalučkoj Gimnaziji gdje je za učenike ove obrazovne ustanove organizovano predavanje o temi “Bezbjednost mladih u saobraćaju”.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Srpske Mladen Petrović rekao je da je lani u 29,5 odsto saobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodom jedan od učesnika bio pod dejstvom alkohola, a u deset saobraćajnih nezgoda vozači su imali u krvi više od 1,5 promila alkohola.

Predavač na projektu “Kad se život preokrene” i direktor Udruženja žrtava saobraćajnih nesreća “Step” Dejan Trninić rekao je da su mladi vozači od 18 do 29 godina starosti u najvećem riziku da stradaju u saobraćaju, što pokazuju i svjetske statistike.

Trninić, koji je i sam žrtva saobraćajne nesreće, istakao je da mladi treba da uče na tuđim greškama kako “ova priča ne bi postala njihova”.

Jelica Lubura iz Auto-moto saveta Republike Srpske rekla je da je cilj kampanje povećanje bezbjednosti saobraćaja i smanjenje broja vozača koji upravljaju vozilima pod dejstvom alkohola. Ona je naglasila da se kampanja sprovodi u periodu kada ima najviše slavlja i kada se konzumira veća količina alkohola.

Kampanja “Lako je alkohol odbiti” trajaće do 31. januara, a sprovode je Ministarstvo saobraćaja i veza, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Republička uprava za inspekcijske poslove, Agencija za bezbjednost saobraćaja, Auto-moto savez, jedinice lokalne samouprava, Radio-televizija Republike Srpske kao medijski partner i kompanija “Vitinka”.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljina.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Na današnji dan – 28. mart

Danas je četvrtak, 28. mart, 88. dan 2024. Do kraja godine ima 278 dana. 1472. - Rođen italijanski slikar...

PET MAGAZIN: Životni vek morskog praseta

Morski prasići obično su poslušni, laki za rukovanje i preslatki sisari koji mogu da budu fantastični kućni ljubimci....

Apple Maps dobija dugo čekanu opciju

Apple bi u svoje mape mogao da doda opciju koju korisnici već duže traže. Trenutno, Apple Maps ne nudi...

AGRO SAVJET: Testiranje klijavosti sjemena

Testiranje klijavosti sjemene je preventivna mjera koja pomaže da se postignu bolji rezultati u gajenju biljaka, u tom...