POČELA KAMPANNA “LAKO JE ALKOHOL ODBITI”

Datum:

Share post:

Alkohol je jedan od glavnih uzročnika saobraćajnih nezgoda, koje imaju najčešće smrtne posljedice, poručeno je danas na početku kampanje „Lako je alkohol odbiti“ u banjalučkoj Gimnaziji.

Pomoćnik ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Dragan Stanimirović pozvao je vozače da ne upravljaju vozilima pod dejstvom alkohola i da na taj način zaštite svoj i živote drugih ljudi.

On je upozorio da je alkohol najčešći uzročnik saobraćajnih nezgoda, posebno onih sa najtežim posljedicama.

„Korišćenje alkohola kod vozača prije svega smanjuje pažnju, produžava vrijeme reagovanja u slučaju opasnih situacija i vozači pod dejstvom alkohola su skloniji nepoštovanju saobraćajnih propisa. Sve to utiče na povećanje rizika od saobraćajnih nezgoda“, rekao je Stanimirović novinarima u banjalučkoj Gimnaziji gdje je za učenike ove obrazovne ustanove organizovano predavanje o temi „Bezbjednost mladih u saobraćaju“.

TESTNA REKLAMA

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Srpske Mladen Petrović rekao je da je lani u 29,5 odsto saobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodom jedan od učesnika bio pod dejstvom alkohola, a u deset saobraćajnih nezgoda vozači su imali u krvi više od 1,5 promila alkohola.

Predavač na projektu „Kad se život preokrene“ i direktor Udruženja žrtava saobraćajnih nesreća „Step“ Dejan Trninić rekao je da su mladi vozači od 18 do 29 godina starosti u najvećem riziku da stradaju u saobraćaju, što pokazuju i svjetske statistike.

Trninić, koji je i sam žrtva saobraćajne nesreće, istakao je da mladi treba da uče na tuđim greškama kako „ova priča ne bi postala njihova“.

Jelica Lubura iz Auto-moto saveta Republike Srpske rekla je da je cilj kampanje povećanje bezbjednosti saobraćaja i smanjenje broja vozača koji upravljaju vozilima pod dejstvom alkohola. Ona je naglasila da se kampanja sprovodi u periodu kada ima najviše slavlja i kada se konzumira veća količina alkohola.

Kampanja „Lako je alkohol odbiti“ trajaće do 31. januara, a sprovode je Ministarstvo saobraćaja i veza, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Republička uprava za inspekcijske poslove, Agencija za bezbjednost saobraćaja, Auto-moto savez, jedinice lokalne samouprava, Radio-televizija Republike Srpske kao medijski partner i kompanija „Vitinka“.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljina.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

MALO SUTRA: Dodik o zabrani tri prsta – Mogli bi zabraniti i ljubljenje tri puta i da se krstimo

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je besposlen mozak đavolje igralište i da u duhu te...

Usvojena SARAJEVSKA DEKLARACIJA koja osuđuje dizanje tri prsta NENADA NEŠIĆA

Skupština Kantona Sarajevo jednoglasno je danas usvojila deklaraciju kojom se najoštrije osuđuje dizanja tri prsta ispred zajedničkih institucija,...

DVOROVI: Učenici generacije kumovali na školskoj slavi! (foto)

JU OŠ "Dvorovi" u Dvorovima proslavila je školsku slavu Svetog Savu. Prigodnom programom prisjetili su se lika i djela...

SVETI SAVA SVEČANO OBILJEŽEN U ŠKOLAMA NA MAJEVICI (foto)

Školska slava Sveti Sava i ove godine tradicionalno je proslavljena u centralnim osnovnim školama i njihovim područnim odjeljenjima...