Pljušte optužbe na račun CIK-a

Datum:

Share post:

Nekoliko kritika upućeno je Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH nakon što su objavljeni objedinjeni rezultati lokalnih izbora za sve opštine i gradove u RS i FBiH, izuzev za Doboj i Srebrenicu.

Željka Cvijanović, potpredsjednica SNSD-a, izjavila je da izuzimanje Srebrenice i Doboja iz Odluke o utvrđivanju i objavljivanju rezultata proteklih lokalnih izbora predstavlja pokušaj osporavanja izborne volje građana Republike Srpske u ovim lokalnim zajednicama od političkih aktera koji su uzurpirali CIK BiH.

 
 
 
 
 

"Ova krnja odluka predstavlja konsenzus političkog Sarajeva, SDS-a i PDP-a, koji preko svog kadra u CIK-u, bez adekvatnog obrazloženja, o čemu svjedoči i član CIK-a koji je glasao protiv ovakve odluke, pokušavaju da problematizuju izborne rezultate baš na onim mjestima na kojima su ubjedljivo poraženi", rekla je Cvijanovićeva, koja je predsjednica Srpske.

Cvijanovićeva je ocijenila da je motiv za ovakvu odluku očigledno sigurna pobjeda Mladena Grujičića nad kandidatom SDA u Srebrenici, kao i činjenica da su SDS i PDP u Doboju svedeni na nivo statističke greške.

TESTNA REKLAMA

Ujedinjena Srpska (US) saopštila je da smatra da je CIK produžena ruka SDA, što je pokazao neobjavljivanjem rezultata izbora za Doboj i Srebrenicu. Iz US su naveli da je takva odluka potpuno ogolila ulogu CIK-a kao produžene ruke SDA, čiji se poljuljani rejting i loši izborni rezultati pokušavaju popraviti stvaranjem i plasiranjem afera u Republici Srpskoj.

Zajednički kandidat srpskih stranaka koje čine koaliciju "Zajedno za Srebrenicu" za načelnika te opštine Mladen Grujičić rekao je da je sramotno što su srpski članovi CIK BiH glasali za odluku kojom se Doboj i Srebrenica predstavljaju kao neuralgične tačke izbornog procesa.

"CIK je sada postao faktor destrukcije života u Srebrenici, što nije smio sebi da dozvoli. Dugoročno ovo nije dobar postupak CIK-a za život ljudi u Srebrenici, jer će na ovaj način samo produbiti podjele. To se nije smjelo desiti", rekao je Petar Đokić, predsjednik Socijalističke partije, dok je generalni sekretar Demosa Boran Bosančić rekao je da je odluka CIK-a prekrajanje volje građana i smatra da srpski članovi te komisije rade po nalogu stranaka koje stoje iza njih.

Komentarišući odluku CIK-a u vezi sa Dobojem i Srebrenicom Branislav Borenović, lider PDP-a, je rekao  da izbori u ovim lokalnim zajednicama nisu poništeni te da treba sačekati konačnu odluku CIK-a.

"CIK treba da radi po zakonu i ko god da sjedi tamo treba da poštuje zakon", rekao je Borenović.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić ocijenio je nekorektnom odluku CIK-a, te poručio da ona neće uticati na razvojne planove ove lokalne zajednice.

Hrvatski narodni sabor (HNS) optužio je CIK BiH da kao nelegalno i nezakonito tijelo ruši demokratski poredak i izbornu volju stanovnika BiH. HNS je pozvao sve političke stranke i opcije, bez obzira na nacionalni predznak ili političku pripadnost, da zajedno snažno djeluju u borbi protiv svih neregularnosti CIK-a.

CIK BiH objavio je u subotu konačne rezultate lokalnih izbora u BiH i donio odluku da politički subjekti do sutra mogu da podnesu zahtjeve za ponovno brojanje glasačkih listića. Objavljeno je da je CIK BiH pokrenuo postupak utvrđivanja odgovornosti izbornih administracija u Srebrenici i Doboju, te da je zaključke podržalo šest članova CIK-a, dok je jedan bio protiv.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com
 
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

NTV Arena Bijeljina obilježila 23 godine postojanja (foto)

Nezavisna televizija Arena danas je obilježila 23 godine postojanja, predanog rada i pravovremenog informisanja građana Semberije i Bijeljine....

Na poziv Mitropolije crnogorsko – primorske Dodik posjetio svetinje u Crnoj Gori

Na poziv Mitropolije crnogorsko - primorske srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik posjetio je svetinje u Crnoj Gori. -...

KABINET GRADONAČELNIKA: MJEŠTANI I SAVJETI MJESNIH ZAJEDNICA DA PRIJAVE PRIORITETE ZA ASFALTIRANJE I JAVNU RASVJETU

  Saopštenje za javnost Kabineta gradonačelnika Bijeljine prenosimo u cjelosti: Kompenzacioni fond Republike Srpske je na račun Agrarnog fonda Grada...

UGLJEVIK: ZA 90 DJECE IZ BORAČKE POPULACIJE PO 150 KM ZA ŠKOLSKE UDŽBENIKE

Boračka organizacija Ugljevik obezbijedila je zajedno sa opštinom po 150 KM za 90 djece iz boračkih kategorija kao...